به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، مساجد جدا از کارکرد دینی و معنوی پتانسیل بالایی در هنر دارند نمود این را می شود در تزئینات بکار رفته در ساختمان مساجد دید تصویرگری بر روی کاشی ها تا خطوط نقش بسته بر آنها و حتی معماری متفاوت مساجد نشان از پیوند ناگسستنی مسجد با هنرهای تجسمی دارد اما با توسعه جوامع و گسترش هنرها بویژه هنرهای جدید مساجد می توانند مرکز ارایه و حتی آموزش هنر به افراد باشند به شرطی که متولیان امر مساجد و متولیان فرهنگ و هنر در تعاملاتشان به این ضرورت توجه کنند که مساجد می تواند به محل وفاق اهل هنر و نمازگزاران تبدیل شود، ضرورت راه یابی آثار هنری بویژه آثار هنر تجسمی به مساجد و فراهم کردن شرایط برای آموزش هنر و راه اندازی گالری های سیار در حیاط مساجد را با« آیت الله سید محمود مجد» موسس حوزه علمیه باقرالعلوم(ع) و از شاگردان امام خمینی(ره) و آیت الله بروجردی(ره) به گفتگو نشسته ایم که در زیر می آید:
چگونه می شود آثار هنرهای تجسمی به مساجد راه پیدا کند؟
وجود آثار هنرهای تجسمی در مساجد می تواند بسیار خوب باشد؛ با توجه به اینکه امروز باید با منطق روز با جوانان صحبت کرد، برپایی نمایشگاه هنرهای تجسمی در مساجد می تواند تاثیر بسیار خوبی بر جوانان بگذارد. امروز با استفاده از همین زبان هنر می شود داستان های اسلامی را به روشی نوین برای جوانان بازگو کرد؛ البته مستلزم این است که مقام های مسئول ضرورت لازم را فراهم کنند و در این راه به مساجد کمک کنند. مساجد نیازمند کمک هستند، حتی برای گذران امورات شان نیز کمک لازم دارند.
لازمه فراهم کردن شرایط برپایی نمایشگاه های هنری در مساجد چیست؟
در ابتدا باید باور مسئولان را نسبت به این موضوع تغییر داد که برای تبلیغات دینی لازم است که نمایشگاه های هنری هم در مساجد برپا شود البته باید بودجه لازم برای این امر فراهم شود و هیئت امنای مساجد هم آمادگی لازم را داشته باشند و از طرفی امام جماعت مسجد هم بتواند تبلیغات دینی را روش های جدید انجام دهد، برخی از امامان جماعت مساجد در تبلیغات دینی به روز نیستند. بنابراین باید مسئولان به این باور برسند که در شیوه تبلیغات دینی یک تغییری به وجود آید، در فضای باز مساجد می شود برنامه های هنری از جمله تئاتر اجرا کرد؛ برای فهم بیشتر مسایل دینی با زبان امروزی تری از جمله با هنر می شود برای جوانان صحبت کرد.
لازمه تغییر نگرش در مسئولان و متولیان مساجد چیست؟
باید نگرش مسئولان به این موضوع را تغییر داد و در آنها این باور را ایجاد کرد که روش های تبلیغات دینی سابق دیگر کارایی لازم را ندارد و باید به زبان امروز مسائل دینی را مطرح کرد و در کنار این باید هیئت امنای مساجد و امام جماعت مساجد هم به روز شوند و در آنها این باور ایجاد شود که می شود از فضای عاطل و باطل مساجد برای امور هنری بیشتر استفاده کرد.
آیا می شود آموزش هنری در مساجد دایر کرد؟
در تمام مساجد بزرگ کلاس های تدریس برگزار می شود، مثل مسجد اعظم قم که در آن کلاس های درس خارج فقه دایر است. مساجد در خدمت آموزش و پرورش هستند، اول باید باورها را اصلاح کرد، برخی می گویند برپایی کلاس های هنری در مساجد شرعا جایز نیست اما همان طور که می دانید در دوره پیامبر (ص) مساجد محل برگزاری همه فعالیت ها بود. اگر ما بازگشتی به تاریخ داشته باشیم، می بینیم بهترین و مترقی ترین روش ها در دوره پیامبر (ص) اعمال می شده است. در آن زمان کارکرد مساجد همه جانبه بود. چندین سال پیش من در یکی از مساجد کتابخانه ای تاسیس کردم و برخی با من مخالفت کردند که مگر می شود در مسجد کتابخانه دایر کرد، حتی من صندوق قرض الحسنه دایر کردم و گفتند که مگر مسجد بانک است که در آن صندوق قرض الحسنه ایجاد می کنید، باید این نگاه ها تغییر کند.
حلقه مفقوده حضور هنر در مسجد چیست؟
تطبیق هنرمندان با مساجد از لحاظ اخلاقی و از نظر ظاهری است، یعنی آن هنرمندانی برای اجرای کار هنری بیایند که به نظام و اسلام اعتقاد داشته باشند.
نظر شما