به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «محمدرضا سنگری» امروز، (یک شنبه 24 شهریور ) در نشست «سومین دوره جایزه کتاب سال عاشورا» که در سالن جلسات بنیاد دعبل خزاعی برگزار شد، گفت: عاشورا برای دیروز و حتی امروز نیست بلکه عاشورا برای فرداست. از شگفتی های عاشورا این است که هرچه از آغاز خود فاصله می گیرد، درخشان تر می شود برخلاف همه رویدادهای تاریخی که هرچه از وقوع خود فاصله می گیرند، رنگ می بازند.
دبیر علمی سومین دوره جایزه کتاب سال عاشورا با بیان اینکه محرم و نهضت امام حسین (ع) به لحاظ فنی و کیفی گسترده است، عنوان کرد: هرچه پیش می رویم، عاشورا با جان و جهان انسان پیوند عمیق تری پیدا می کند. 50 سال پیش در حرکت هایی که در جهان انجام می شد، پرچم سرخ مارکسیستی برافراشته بود. در حال حاضر در حرکت هایی که صورت می گیرد، پرچم هیهات منه الذله برافراشته است. عاشورا پویا، رسا، امروزی و فردایی است.
وی با اشاره به اینکه بنیاد دعبل خزاعی به آثار مکتوب در حوزه عاشورا می پردازد، بیان کرد: جایزه کتاب سال عاشورا از سال 94 آغاز شد. برای دور اول کتاب های چهار سال را بررسی کردیم یعنی آثاری که از سال 90 تا 93 چاپ شده بودند. در دوره اول جایزه کتاب سال عاشورا 537 اثر را بررسی کردیم. 18 رشته برای کتاب ها مشخص و روشن شد و 20 اثر را انتخاب کردیم. در این دوره برگزیده، تقدیری و نامزد داشتیم. فرهنگ و تاریخ در دوره اول پربارتر بود.
سنگری با بیان اینکه دوره دوم جایزه کتاب سال عاشورا سال 1396 برگزار شد، افزود: این جایزه دوسالانه است. در دوره دوم 343 اثر در 19 رشته را بررسی کردیم و به طور تقریبی هر سال حدود 172 اثر داشتیم که نسبت به دوره قبل رشد بیشتری احساس می شود. در دوره دوم جایزه کتاب سال عاشورا هفت برگزیده و یازده تقدیری داشتیم. بیشترین آثار به بخش پژوهش فرهنگی با 69 اثر تعلق داشت. در این دوره فرهنگ و تاریخ، ادبیات، ترجمه، هنر و کودک و نوجوان را داشتیم.
دبیر علمی سومین دوره جایزه کتاب سال عاشورا اظهار داشت: آغاز به کار دوره سوم این جایزه از مهر 1396 بود. شورای سیاستگزاری اردیبهشت 1397 برگزار شد. فراخوان در سال 1397 اعلام شد. از اسفند 96 تا پایان اردیبهشت 98 شروع به جمع آوری آثار کردیم. آثار عاشورایی را به دو شکل جمع آوری می کنیم. شکل اول ارسال نامه و تقاضا از مولفان و ناشران است. در شکل دوم شروع به خرید کتاب می کنیم. در نمایشگاه کتاب آثار را شناسایی و تهیه می کنیم.
وی با اشاره به اینکه در دوره سوم جایزه کتاب سال عاشورا 264 عنوان کتاب را جمع آوری کردیم، گفت: محور این کتاب ها حتما باید عاشورا و امام حسین باشد. بالاترین آمار در این دوره مربوط به رشته پژوهش های فرهنگی است. حوزه پژوهش های فرهنگی در سه دوره جایزه کتاب سال عاشورا به لحاظ کمی برتر بوده است و این افق درخشانی را فرا روی ما قرار می دهد. در این آثار جرات علمی در نقد دیده می شود و به خصوص حضور نسل جوان پژوهشگر را شاهد هستیم که این مسئله ارجمندی کار را افزون می کند. در بخش پژوهش های فرهنگی 64 عنوان، در شعر 52 عنوان و در پژوهش های هنری 19 عنوان را داشتیم.
این نویسنده و عاشوراپژوه خاطرنشان کرد: پایین ترین آمار این دوره از جایزه کتاب سال عاشورا مربوط به رشته های عکس، خوشنویسی و شعر کودک است؛ این در حالی است که ما اربعین و محافل عزاداری را داریم که همه آنها در حوزه عکس سوژه آفرین است. از طرفی آمار پایین در شعر کودک نشان می دهد که برای انتقال عاشورا به نسل آینده کم کاری می کنیم در حالی که در قرآن کریم 32 مرتبه به تربیت نسل آینده دعوت شده ایم. متاسفانه ما در این زمینه داریم غفلت و کم کاری می کنیم. در رشته ترجمه از فارسی به زبان های دیگر هیچ اثری نداشتیم. این نشان می دهد که آثار ارزنده خود را به زبان های دیگر ترجمه نمی کنیم. در 10 سال گذشته هیچ کتاب عاشورایی به زبان انگلیسی ترجمه نشده است چه برسد به سایر زبان ها.
نظر شما