به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حضرت علی بن الحسین (علیهالسلام)، ملقب به زینالعابدین و سجاد، چهارمین امام شیعیان به مدت ۳۵ سال در دوران خلفای اموی، امامت کردند. مجموعهای از دعاها و مناجات حضرت در کتاب صحیفه سجادیه گرد آمده است.
امام سجاد (علیهالسلام) در واقعه کربلا حضور داشت ولی به علت بیماری سخت، در جنگ شرکت نکرد. لشکر عمر بن سعد پس از شهادت امام حسین (علیهالسلام) او را همراه اسیران کربلا به کوفه و شام بردند. خطبه امام سجاد در شام باعث آگاهی مردم از جایگاه اهل بیت شد. به مناسبت سالروز شهادت آن حضرت گفتگویی انجام داده ایم با حجت الاسلام والمسلمین «سعید روحانی»، مدیر ستاد کانون های فرهنگی هنری مساجد قم که در پی می آید:
بفرمایید چرا لقب امام سجاد (ع) زین العابدین شد؟
یکی از ویژگی های بارز این امام همام عبادت ایشان است و به همین علت از امام چهارم ما شیعیان با لقب زین العابدین به معنای زینت عبادت کنندگان یاد می شود.
امام زین العابدین (ع) در پاسخ به این سوال اطرافیان در خصوص عبادت فراوان امام سجاد (ع) از ایشان می گفتند که اگر شما عبادت جدم را می دیدید، چه می گفتید که همه این بیانات نشانگرو نمود بارز عبادت ایشان است.
وضعیت حکومت در زمان امام سجاد (ع) چگونه بود و ایشان چه شیوه تبلیغی داشتند؟
ائمه (ع) در برخی از زمان ها به علت حساسیتی که نسبت به اهل بیت (ع) وجود داشت، روش تبیلغی خود را عوض می کردند و با روش هایی دیگر سعی می کردند از تنگنای به وجود آمده توسط حاکمان زمان نجات بیابند.
امام سجاد (ع) نیز سعی کردند با توجه به ادعیه، معارف دین مبین اسلام را منتقل کنند و به همین علت عبادات ایشان نسبت به دیگر معصومین نمود بیشتری یافت و به علت سجده های فراوان از ایشان با لقب سید الساجدین نیز یاد می شد.
این امام همام اصول دین را در ادعیه پیاده کرده اند و در همین دعاهاست که مسیر را برای عموم مردم روشن ساخته و چهره واقعی حکومت بنی امیه را به آنها نشان می دادند.
از نقش امام سجاد در زنده نگه داشتن واقعه عاشورا بفرمایید؟
ایشان هر زمان که نگاهشان به آب می افتاد، می گریستند و این گریه در کنار بار عاطفی، بیشتر بار سیاسی داشت و با این حالت نسبت به وضعیت حاکم و عملکرد دستگاه حکومتی روشنگری می کردند.
از دیگر فعالیت های سیاسی ایشان به پا داشتن مراسم های عزادرای برای سالار شهیدان بود که راهکاری مهم و موثر در راستای آشنایی توده مردم با نوع حکومت و جفای بزرگ دستگاه بنی امیه در حق اهل بیت پیامبر اسلام بود.
صحیفه سجادیه نیز به عنوان کتابی که شامل دعاهای آن حضرت می باشد، در کنار مناجات های امام سجاد (ع) معارفی را برای خوانندگان و بخصوص شیعیان در زمینه های مباحث اعتقادی، کلامی و بحث های امامت و همچنین حقوق که نسبت به دیگر بندگان داریم، بیان می کند.اگر پس از واقعه عظیم عاشورا امام سجاد (ع) و حضرت زینب کبری (س) نبودند، پیام کربلا به بقیه منعکس نمی شد.
اهل بیت امام حسین (ع) از جمله خانم ام کلثوم و فاطمه بنت الحسین (ع) نیز در کنار عمه بزرگوار و امام سجاد (ع) در مسیر حرکت قافله در شهرهای مختلفی همچون شام و بخصوص در برابر کاخ یزید به روشنگری علیه حکومت وقت برای عموم مردم پرداختند.
این روشنگری چگونه انجام شد؟
این روشنگری ها باعث شد تا پیام کربلا تبیین شده و به توده مردم برسد و با روشنگری در این خصوص مردم را به سمت دین مبین اسلام هدایت کرده و آنها را متوجه کنند که حکومت بنی امیه آنها را از دین و خدا دور می کند.
اقدامات پیام رسانان کربلا تبلیغات دشمن را بی اثر کرد و در ادامه می بینیم با وجود اینکه از این قافله با نام کافر یاد می شد ولی در نتیجه این روشنگری ها نگرش مردم عوض شد و نسبت به عملکرد خود پشیمان شدند.نمونه ای از آن، زمان ورود این کاروان خسته و دردمند به شام می باشد که مردم با خاکسترها و زغال در انتظار اسرا بودند و حتی در اثر پرتاب همین زغال ها به سمت اسرا و افتادن آن بر سر مبارک امام سجاد (ع) و به علت در قل و زنجیر بودن دستان ایشان و عدم توانایی در کنار زدن آن زغال داغ سر ایشان سوخت.
پایکوبی، رقص و خوشحالی فراوان مردم در زمان ورود این اسرا به شام از دیگر مسائلی است که در نتیجه تبلیغات غلط و دروغ پردازی های حکومت وقت به وقوع پیوست ولی در ادامه می بینیم که در زمان حضور اسرا در این شهرها و روشنگری های اهل بیت امام حسین (ع) همه این نگرش ها عوض شد و قافله ای که پیاده و یا بر روی شترها بدون کجاوه وارد شام شده بود در نهایت با احترام همراه با گریه مردم و با شترانی دارای کجاوه از شهر خارج شد.
نظر شما