وقف؛ یکی از ممیزات اقتصاد اسلامی از اقتصاد غیر اسلامی

مدیر موسسه تاریخ معاصر ایران گفت: وقف یکی از ممیزات اقتصاد اسلامی با اقتصاد غیر اسلامی است و بررسی نحوه عملکرد مرجعیت شیعه درطول تاریخ معاصر ایران نشان می دهد آنها، استقلال اقتصادی کشور را رصد می کردند.

به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر موسی فقیه حقانی، مدیر موسسه تاریخ معاصر ایران در نشست خبری همایش نکوداشت آیت الله حاج ملا علی کنی گفت: تاریخ معاصر ایران در عرصه های گوناگون شاهد تهاجمات مختلف بیگانگان به ایران اسلامی است که ابعاد فرهنگی (جنگ نرم) این تهاجم، به مراتب خطرناک تر و عمیق تر از سایر جنبه ها است. برخی در برابر این تهاجمات، راهکار تسلیم در برابر استعمارگران، و استفاده از امکانات آنان برای رفع معضلات کشور را پیشنهاد می کردند و می کنند. اما برخی، با نگرشی عمیق به تبعات این تهاجم، تکیه بر الگوهای اسلامی – ایرانی را مدنظر قرار می دهند که علمای شیعه در راس این جریان مقاومت ضداستعماری قرار دارند.

وی با اشاره به ابعاد مختلف فعالیت های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی آیت الله حاج ملا علی کنی خاطرنشان کرد: آیت الله حاج ملاعلی کنی یکی از چهره های شاخص تفکر و جریان مقاومت در برابر استعمار است که با ایستادگی در مقابل امتیاز رویتر که در واقع قرارداد فروش ایران به بیگانگان بود، نامی نیک از خود در تاریخ معاصر مبارزات ایران بر جای گذاشت.

 

فقیه حقانی در ادامه با بیان این نکته که در حال حاضر و در فضای امروز جامعه ما نیز اختلاف میان این دو جریان و دو نوع طرز تفکر همچنان جریان دارد خاطرنشان کرد: بررسی و واکاوی عملکرد مرجعیت و علمای شیعه در طول تاریخ، این موضوع را تبیین و روشن می کند که مرجعیت شیعه برای تاسیس اقتصاد مستقل و اسلامی در ایران و فراهم کردن زیرساخت های موردنیاز آن، برنامه ها و طرح هایی داشته است.

وی یادآور شد: آیت الله حاج ملاعلی کنی علاوه بر فعالیت های اجتماعی و فرهنگی، در مسایل سیاسی آن روز جامعه ایران نیز، شخصیتی مطرح و شاخص بوده است که با فراست و هوشیاری خطر ایجاد تشکیلات فراماسونری در دربار را تشخیص داده و آثار مخرب این تشکیلات بر استقلال ایران را، به ناصرالدین شاه قاجار  گوشزد می کند و ضمن این هشدار به مقابله عملی با آن برخاسته و در نتیجه مبارزات او، مکتب فراموش خانه، که در سال 1275 تاسیس شده بود به فاصله 3 سال به تعطیلی کشیده می شود.

 

مدیر موسسه تاریخ معاصر ایران با بیان این موضوع که آیت الله حاج ملاعلی کنی از چهره های شاخص حوزه و فردی شناخته شده در حوزه دین و فقاهت است خاطرنشان کرد: دو اثر برجسته ایشان «قضا و شهادت» و تالیفات او در علم رجال، از منابع اصیل و متقن جامعه علمی کشور است.

فقیه حقانی در ادامه، مبارزه با استبداد و استعمار از طریق وقف را، از دیگر آثار و برکات آیت الله ملا علی کنی برشمرد و گفت: با بررسی وقفنامه های موجود می توان فهمید که جامعه شیعی با وجود عدم حمایت دولت ها و پادشاهان چگونه تاکنون پابرجا مانده است؟ آیت الله کنی از یک سو به بیگانه اجازه غارت ثروت کشور را نمی دهد و از طرفی با فعالیت اقتصادی، تولید ثروت می کند. اما با استفاده از ابزار وقف، نشان می دهد که به دنبال تجمع ثروت و تکاثر نیست. 

وی وقف را یکی از ممیزات اقتصاد اسلامی با اقتصاد غیراسلامی دانست و خاطرنشان کرد: وقف اجازه تکاثر و تکثر ثروت را نمی دهد و این آموزه در سیره و زندگی عملی مرحوم حاج ملاعلی کنی به وضوح مشخص و معین است چرا که ایشان با وجود وقف های قابل توجه اما همچنان زندگی زاهدانه و ساده ای داشته است.

پایان پیام/
 

کد خبر 83057

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha