به گزارش خبرگزاری شبستان: از چند روز مانده به محرم حال و هوای «ماماهان» در فامنین کربلایی شده است، بنرها و بیرقهای عزای امام حسین(ع) از ورودی این منطقه نشان از فرارسیدن ماه محرم دارد و سیاهپوش شدن سر در مغازهها و تیرهای چراغ برق غم و اندوه محرم را فریاد میزند.
با حلول ماه محرم خادم مسجد جامع پرچم سیاهی را جلوی درب مسجد نصب میکند و نزدیک به اذان مغرب از بلندگوی مسجد طنین سوگواری مرثیه حسینی پخش میشود، تا حلول ماه محرم را خبر دهد.
خادمان مسجد جامع این شهر بلندگوها را برای پخش مداحی و نوحهها تنظیم میکنند و پرچمهای ماه محرم را برای برنامههای دهه اول محرم از ابتدا تا انتهای خیابان نصب میکنند.
کم کم اهالی شهر رخت عزا به تن کرده و خود را برای عزاداری آماده میکنند، بر سردرب خانهها و کوچهها پرچمهای کوچک مشکی نصب شده و شهر غرق در شور و حال محرم و عزای امام حسین(ع) است.
از شب اول تا شب سیزدهم ماه محرم، هیأت عزاداران (دوردوش) به عزاداری در کوچهها و معابر میپردازند به طوری که هر هیاتی پس از گذر از خیابانها و کوچهها در میدان مرکزی و جنب مسجد جامع شهر جمع شده و هیات سینهزنی (دوردوش) که سالهاست در این منطقه ریشه دوانده و تبدیل به یک نماد شده است، را تشکیل میدهند.
مردم این منطقه از کوچک و بزرگ اعتقاد دارند باید مشکیپوش عزای حسین(ع) شد، بنابراین با شروع محرم همه اهالی لباس مشکی میپوشند و از کارهایی که حرمت ماه محرم را میشکند، پرهیز میکنند.
غروب که میشود، مردان و جوانان یکی یکی از منزل خارج میشوند و به دستههای عزاداری میپیوندند و پس از طی یک مسیر در میدان مرکزی «دوردوش» را تشکیل میدهند؛ در «دوردوش» که یک سبک عزاداری مدون و گرد دور المان میدان است، یک دست فردی بر کمر فرد جلویی بوده و با دست دیگر سینهزنی میکنند، این عزاداری تا پاسی از شب ادامه دارد.
زنان و کودکان نیز برای شرکت در مرثیهسرایی امام حسین(ع) در کنار خیابان حضور یافته و با پخش نذری و شرکت در این مراسم در شهادت امام حسین(ع) اشک ماتم میریزند.
از روز هفتم مراسم عزاداری پررنگتر میشود، به طوری که علاوه بر برپایی دسته عزاداری شبانه، صبح روز هفتم نیز دسته عزاداری تشکیل میشود؛ اهالی این منطقه از روز هفتم که آب از سوی یزیدیان بر اهل بیت امام حسین(ع) بسته میشود، عزاداری باشکوهتر و حزنانگیزتری دارند.
تاسوعا و عاشورا حال و هوای دیگری در «ماماهان» دارد، دستههای عزاداری از صبح فعالیت خود را شروع کرده و در دو نوبت صبح و شب به عزاداری میپردازند، نذریها هم در این دو روز در خانهها و مسجد تهیه شده و توزیع میشود.
روز عاشورا از صبح عزاداری و سینهزنی به شکل «دوردوش» برگزار میشود، در این مراسم مداحی با اشعار حزنانگیزی به زبان ترکی خوانده میشود و در ادامه با تجمع عزاداران نماز ظهر عاشورا در میدان شهر برپا میشود، ناهار نذری ظهر عاشورا هم که در مسجد جامع تهیه شده در بین اهالی توزیع میشود.
ماماهانیها عصر روز عاشورا نیز عزاداری را به صورت دستههای سینهزنی و زنجیرزنی ادامه میدهند و پس از آن همزمان با نماز مغرب و عشا مراسم شام غریبان امام حسین(ع) را با روشن کردن شمع در مسجد و مرثیهسرایی برپا میکنند.
منبع: خبرگزاری فارس
نظر شما