به گزارش خبرنگار شبستان، حجتالاسلام علیاکبر صادقیرشاد در همایش علمی نخستین جشنواره هنرهای معاصر اسلامی به سخنرانی با موضوع "هنر اسلامی" پرداخت.
رشاد در ابتدا گفت: برای شناخت هویت معرفتی هنر یا هر چیز دیگر باید مختصات هستیشناختی و معرفتشناختی آن مقوله را بررسی کنیم، مثلا باید بدانیم که آن مقوله حقیقی یا اعتباری است، نظری یا عملی است، بروندینی یا دروندینی است، اصیل است یا وارداتی و ... .
وی با طرح این پرسش که هنر چه جایگاهی در جغرافیای معرفت دارد، ادامه داد: چون پرسش از جایگاه هنر است به فلسفه هنر وارد میشویم و در اینجا میتوان 17 پرسش فلسفی از هنر مطرح کرد.
رشاد در ادامه افزود: در گذشته حکمت را به نظری، عملی و هنر تقسیمبندی میکردند و هنر را جزء حکمت به حساب میآوردند اما بعدها در اندیشه دکارت و کانت با تعریف امانیسمی آنها از علوم، مجموعهای از معرفتها حول محور انسان ساماندهی و به نام علوم انسانی نامگذاری شد.
رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی بار دیگر با طرح این پرسش که آیا هنر میتواند در زمره علوم انسانی دستهبندی شود، افزود: به نظر میرسد برای پاسخ به این پرسش باید از متغیرهای دخیل در آن آغاز کنیم، بنابراین میتوان مشخصههای علوم انسانی و هنر را تبیین کرد تا ببینیم هنر در زمره علوم انسانی قرار میگیرد یا نه.
وی درباره تعریف علوم انسانی گفت: تعاریف گوناگونی از علوم انسانی صورت گرفته که بر اساس آن گستره متنوعی برای این علوم میتوان در نظر گرفت.
رشاد همچنین به مفهوم قریحه هنری اشاره و تأکید کرد: به نظر میرسد آفرینش هنری، مواجهه آدمی با زیبایی و هنرورزی یکی از رفتارهای انسانی است که طبیعتا با پذیرش این پیشفرض با مواجهه جوانحی و جوارحی انسان با هنر روبرو هستیم که آرام آرام هنر را به علوم رفتاری نزدیک میکند و حقوق و اخلاق مربوط به خود را به همراه میآورد.
پایان پیام/
نظر شما