به گزارش خبرگزاری شبستان از همدان، مریانج با جمعیت 10 هزار نفری در نزدیکترین نقطه غربی شهر همدان واقع شده و در ایام عزاداری حضرت اباعبداللهالحسین(ع) یکپارچه سیاهپوش میشود، شهری که رنگی به جز رنگ عزا بر آن غالب نیست.
حال و هوای عزاداری دهه نخست محرم بویژه روز عاشورا در شهر مریانج از قدیم، زبانزد خاص و عام بوده و بسیاری از افراد را از شهرها و استانهای اطراف نظیر همدان، زنجان و تهران به تماشای خود میکشاند.
عزاداری مردم مریانج از شب اول محرم آغاز شده و همه هیأت و دستههای عزاداری، مسیر حسینیه و تکیه خود تا مسجد جامع را به حالت سینهزنی و مرثیهخوانی پیموده و بازمیگردند. همچنین در شبهای آخر دهه بویژه شب تاسوعا و عاشورا، این مسیر طولانیتر شده و تقریباً همه خیابانها و محلات اصلی را در برمیگیرد.
مشارکت شبانه روزی اعضای کانون فرهنگی هنری منتظران نور در مراسم محرم
«هاشم سعیدی شکوه» در گفت و گو با خبرنگار شبستان در همدان گفت: از اول ماه محرم مراسم سینه زنی، زنجیر زنی، تعزیه خوانی، برپایی موکعب و سیاه پوش کردن شهر حال و هوای خاصی در مریانج ایجاد می کند.
مدیر کانون فرهنگی هنری منتظران نور مریانج افزود: تک تک اعضای کانون فرهنگی هنری منتظران نور بویژه جوانان کانون در ماه محرم به صورت شبانه روز در مراسم های مختلف هیات های عزاداری شرکت می کنند.
وی ادامه داد: یکی از اقداماتی که برای استقبال از ماه محرم در سطح کانون صورت گرفته، آماده شدن این کانون فرهنگی هنری برای اجرای برنامه های متناسب با این ماه است.
سعیدی شکوه، قرائت زیارت عاشورا، سیاه پوش کردن کانون، برگزاری سخنرانی و مشارکت در برنامه های محرم مریانج از دیگر اقدامات کانون منتظران نور مریانج است.
هیات های مریانج
شهر مریانج دارای هیأتهای زیادی است که برخی از آنها، قدمت چندین ساله دارند. یکی از قدیمیترین و معروفترین این هیأتها، هیأت حسینیه ابوالفضلی(ع) معروف به «هیأت کوی سنگ بزرگ» است. دلیل این نامگذاری، قرار گرفتن سنگی بسیار بزرگ در ورودی محله بوده که عزاداران پس از خروج از حسینیه باید آن را دور زده و سپس وارد خیابان اصلی میشدند.
از دیگر برنامههای این هیأت، پخت غذای نذری بویژه «حلیم» در روز سوم عاشورا (12محرم) است، به طوری که نزدیک به 15هزار وعده غذا در بین عزاداران و میهمانانی که از شهرهای اطراف آمدهاند.
در حالی که دستههای عزاداری در حال طی کردن مسیر مشخص خود هستند، موکبها نذورات خود از چای گرفته تا غذا گرم، غذای لقمهای، شیرینی، میوه را بین عزاداران توزیع میکنند مبادا کسی از نذر حسین(ع) بینصیب بماند.
جالب است بدانید میدان اصلی این شهر که محل تجمع هیأتهاست شبها بعداز اتمام دستههای عزاداری، برنامههای ویژهای دارد که مهمترین آنها اجتماع بزرگ زنجیرزنان است، عزایی که به همت هیأت حضرت قاسمبن الحسن(ع) برپاست .
تعزیه مریانج در شمار آثار معنوی ملی کشور
یکی دیگر از ویژگیهای برجسته عزاداری مریانجیها که آن را از دیگر مناطق استان همدان متمایز کرده، برگزاری مراسم شبیهخوانی یا تعزیهخوانی است که هر سال در محرم با حضور گسترده مردم اجرا میشود، بویژه تعزیه ظهر عاشورا که افراد زیادی را از شهرهای اطراف به تماشای خود میکشاند.
زیبایی و شورانگیز بودن تعزیه مریانج موجب شد تا سال 91 از سوی میراث فرهنگی و گردشگری در فهرست آثار معنوی ملی کشور به ثبت رسد.
مرثیههای هر شب مخصوص یکی از شهدای کربلا از خاندان اهل بیت(ع) است و عزاداران همراه با نوحهخوان، دم میگیرند. همچنین در شبهای آخر دهه به ویژه شب تاسوعا و عاشورا، این مسیر طولانیتر شده و تقریباً همه خیابانها و محلات اصلی را در برمیگیرد.
ورود حرکت نمادین کاروان امام حسین (ع) به مریانج
همزمان با دومین روز از ماه محرم، حرکت نمادین کاروان امام حسین(ع) به کربلا تحت عنوان «کاروان عشق» راس ساعت ۱۷ از شهرک الوند به سمت شهر مریانج صورت میگیرد.
مسئول زائرسرای اربعین مریانج گفت: حرکت نمادین این کاروان نشان از ورود کاروان امام حسین(ع) همراه با خانوادهای خود به کربلا است که طی سالهای اخیر با استقبال مردم مواجه شده است.
هادی مظاهری ادامه داد: امسال حرکت «کاروان عشق» با ۴ رأس شتر و ۱۵ رأس اسب به همراه یاران و اصحاب امام حسین(ع) از شهرک الوند آغاز و با عبور از شهرک زیبا به سمت میدان ولایت و شهید بهشتی شهر مریانج حرکت میکند.
وی ابراز کرد: عزاداری مخلصانه مردم شهر مریانج در ماه محرم در راستای ترویج فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر به عنوان مهمترین هدف قیام امام حسین(ع) با برگزاری برخی مراسمهای خاص و استقبال بالا از عزاداران حسینی با پذیرایی بیوقفه برکسی پوشیده نیست.
نظر شما