به گزارش خبرگزاری شبستان از زنجان، مراسم عزاداری و تغزیهخوانی در تکیه حسینی ارمغانخانه یکی از معروف ترین تعزیه خوانیهای ایران است که از حدود ۴۰۰ سال پیش به زبان ترکی برگزار میشود و در سال ۱۳۸۹ در شمار میراث معنوی ایران به ثبت ملی رسیده است.
شهر ارمغانخانه، مرکز بخش قره پشتلوی زنجان در 35 کیلومتری زنجان واقع شده و از نظر مختصات جغرافیایی در غرب شهر زنجان استقرار یافته است.
آوازه تعزیه خوانی در ارمغانخانه در ایام محرم به نقاط مختلف کشور رسیده و گفته می شود در طول اجرای آن بیش از ۱۲۰ هزار نفر بازدیدکننده دارد.
تعزیه خوانی در تکیه حسینی ارمغانخانه که یکی از قدیمی ترین تکیه های شمالغرب کشور است از اول تا چهاردهم محرم و از اربعین تا بیست و هشتم صفر برگزار میشود.
نگاهی به تاریخچه تعزیه در ارمغانخانه
به نقل از بسیاری از بزرگان درحدود ۴۰۰سال پیش شخصی به نام عیوض نسخههای تعزیه را از درگزین همدان آورده که بعدا توسط توکل خان مرحوم مورد ویرایش قرار گرفته است.
توکل خان از بانیان و دست اندرکاران تعزیه درارمغانخانه و از نوادگان ایل ترک افشار بوده و تعزیه را از پدران خود به ارث برده و از مجلسنویسان طرفه و نوحه سرایان به نام بوده است که به کار تعزیه پرداختهاند و چندین پشت او تعزیهخوان، تعزیهگردان و از بانیان تعزیه در ارمغانخانه بودهاند.
دیدن شبیه در ماه محرم برای اهالی قره پشتلو علی الخصوص ارمغانخانه نوعی عادت و نیایش محسوب می شود.
تکیه ارمغانخانه در ادوار گذشته توسط مردم و افراد خیر چندین بار مورد ترمیم و بازسازی قرار گرفته است.
در این تکیه علاوه برتوکل خان، خاندان عیوض و بعد از آن پسرش اسکندر پس از او ملانجف و بعد از ایشان فرزندش ملاحسین بعد از وی مرحوم میرزا باقر ودر آخر کربلایی جواد اسکندری در تکیه ایفای نقش تعزیه کردند.
از تعزیهخوانان مشهور تکیه حسینی، در طول چند صد سال گذشته میتوان از میرزا سمیع سهرینی، ملاسیفعلی، میرزا حسین قالایچی، میرزا علی نجفی، میرزا مجید، میرزا جمشید، غلامحسین دوسرانی، میرزا علی فرزند قنبر اهل باکو، مسیّب اسدی، میرزا باقر، بهار، رمضان، ملانجف، ملا حسین، میرزا قهرمان، رزّاق، میرزا تراب اسدی، میرزا یعقوب، فیروز رستمی، اسلام افشاری، عیسی مرشدی، جعفرعلی افشاری، عباس اوجاقلو، رسول اوجاقلو، علیرضا رستمی و حسین مقصودی یاد کرد.
هنر تعزیه در شهر ارمغانخانه باقدمتی که دارد سال هاست که توانسته در طول سال نظر مخاطبین فراوانی از اقصی نقاط ایران اسلامی را به خود جلب کند.
همه ساله مراسم ویژه و سنتی تعزیه در ایام محرم و صفر و همچنین ماه مبارک رمضان با شکوه خاصی در تکیه حسینیه اعظم ارمغانخانه برگزار می شود.
نظر شما