تاکید رئیس آرشیو افغانستان بر ثبت جهانی«مثنوی معنوی»

رئیس آرشیو ملی افغانستان گفت: مولانا شخصیتی جهانی دارد و باید نسبت به ثبت جهانی مثنوی معنوی همکاری لازم را داشت.

به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، «محمد افسر ره بین» رئیس آرشیو ملی افغانستان طی دیداری که صبح امروز(چهارشنبه 13 شهریورماه) با «اشرف بروجردی» رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران داشت، با اشاره وجود بیش از یکصدهزار سند تاریخی در افغانستان، گفت: البته اسناد ریاست جمهوری چیزی مجزا از این آمار است.

«محمد افسر ره بین» ضمن ابراز تاسف از عدم تحقق فرآیند دیجیتال‌سازی در خصوص اسناد افغانستان، افزود: متاسفانه درحال حاضر فقط تعدادی از نسخ، در مواردی خاص اسکن می شوند.

وی با بیان اینکه در افغانستان کتابخانه ملی و مرکز آرشیو دو بخش مجزا از یکدیگر هستن، تصریح کرد: مرکز آرشیو این کشور بیش از 50 سال و کتابخانه عامه این کشور نیز بیش از 60 -70 سال است که ایجاد شده است.

رییس آرشیو ملی افغانستان یادآور شد: مکان‌های دیگری برای نگهداری اسناد داریم که از جمله می توان به آرشیو ارگ اشاره کرد که بیش از یک صد هزار سند در آن وجود دارد و نگهداری می شود.از جمله می توان به اسناد مخابرات و ... اشاره کرد.

افسر ره بین، درباره چگونگی نگهداری این اسناد در کشور افغانستان، گفت: فضای نگهداری اسناد مناسب است. آرشیو ملی این کشور هم اکنون در کاخی که حدود 150 سال گذشته بنا شده است نگهداری می شوند، بنابراین می توان گفت فضا به لحاظ استاندارد دارای شرایط مناسبی است.

رییس آرشیو ملی افغانستان ضمن بیان اینکه در جنگ های کابل، موزه ملی افغانستان به تاراج رفت، ادامه داد: برای پیشبرد امور و فعالیت‌ها، دشواری‌هایی وجود دارد تا زمانی که جنگ تمام و امنیت ایجاد نشود این دشواری ها وجود خواهند داشت.

افسر ره بین یادآور شد: در سال‌ها قبل، به عنوان رایزن فرهنگی در ایران فعالیت داشتم و همکاری‌های مفیدی میان کتابخانه ملی ایران با افغانستان صورت گرفت. اقدام در راستای ثبت مثنوی معنوی از جمله مواردی بود که طی این فعالیت‌ها مطرح شد.

وی با تاکید بر اینکه، مولانا شخصیتی جهانی است، گفت: مشکل ما این است که درصدد تقدیر از این شخصیت هستیم اما در عمل به کردار و اندیشه او توجه ای ندارم.

رییس آرشیو ملی افغانستان با اشاره به وجود تفاهم نامه فرهنگی مشترک بین دو کشور ایران و افغانستان، افزود: بیش از یک صد هزار سند تاریخی و حدود 7هزار نسخه خطی در این کشور وجود دارد.

وی متذکر شد: میراث های فرهنگی باید مورد توجه قرار گیرند. هم اکنون کتاب قانون ابن سینا در دانشگاه های فرانسه تدریس می شود اما ما از آن چه می دانیم ؟ این امر نشان می دهد که ما به یک نوع از خودبیگانگی مبتلا هستیم و باید بازگشتی به خویشتن داشته باشیم.

افسر ره بین اضافه کرد: در تلاش هستیم که در سال جاری دستگاه دیجیتال را وارد این عرصه کنیم البته تاکنون تعدادچندصد نسخ، عکس برداری و اسکن شده اند. امیدوارهستیم که بخش دیجیتال راه اندازی شود.برای این مهم نیازمند دریافت آموزش هستیم.

** برپایی نمایشگاه مشترک از اسناد ایران و افغانستان

در ادامه این دیدار «اشرف بروجردی» با بیان اینکه مثنوی معنوی به 70 زبان دنیا ترجمه شده است، گفت:در مرحله نخست باید نسبت به ثبت جهانی این اثر اقدام شود و در ادامه می توان در خصوص موارد دیگر مانند کلیات شمس تبریزی اقدام کرد.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران یادآور شد: مذاکراتی را با سفیر ترکیه در ایران آغاز کرده ایم اومعتقد است که تصمیمات باید از سوی کشورها اتخاذ شود اما به طور کلی مذاکراتی آغاز شده که در نهایت مثنوی معنوی توسط سه کشور ایران افغانستان و ترکیه ثبت شود.

وی ضمن اعلام آمادگی کتابخانه ملی ایران برای ارائه آموزش های لازم به کارشناسان کشور افغانستان برای مرمت، نگهداری و دیجیتال سازی نسخ و اسناد، خاطرنشان کرد:در راستای برپایی نمایشگاهی مشترک از نسخ ایران و افغانستان اقدام خواهیم کرد.

همچنین «علی زرافشان» معاون اسناد ملی گفت: آمادگی این را داریم در حوزه های مختلف از جمله مرمت، دیجیتال سازی و ... آموزش های لازم را به افغانستان ارائه دهیم البته پیش از این طی برگزاری دوره هایی دوستانی از افغانستان حضور یافتند و در دوره های آموزشی شرکت کردند.

وی افزود: اخیرا نسبت به بارگذاری استانداردها و مطالب به زبان فارسی در سایت ایکا (سایت جهانی آرشیو) اقدام شده است به طوری که دستورالعمل موجود آرشیوسازی به زبان فارسی بارگذاری شده است که فعالان آرشیو افغان می توانند از مطالب بهره مند شوند.

کد خبر 829061

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha