امام حسین(ع) به دنبال بیداری شعور معنوی مردم بود

حجت الاسلام طالبی مازندرانی با بیان اینکه حوزه های علمیه باید مقاتل را موضوع بندی و دسته بندی کنند، گفت: دسترسی مبلغان به منابع اصلی در مورد عاشورا کم است.

خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی- مریم داوری: روز عاشورا بی نظیر ترین واقعه تاریخی است که دو چهره متفاوت در آن به تصویر کشیده شد؛ یکی حقانیت، عزت و آزادگی و دیگری دروغ ، رذیلت و کوردلی. قیام حضرت سیدالشهدا(ع)، قیام حق علیه باطل بود. قیام ایشان همه افراد از ادیان مختلف از مسیحی و یهودی گرفته تا هندو و زرتشتی را تحت تاثیر قرار داد. پیروان تمام ادیان در برابر امام حسین(ع) و یاران ایشان سر تعظیم فرود آوردند . پیامهای انسان ساز زیادی در واقعه عاشورا نهفته است که برای همگان قابل استفاده است. گفتگویی با «حجت الاسلام صادق طالبی مازندرانی»، نویسنده، پژوهشگر و مترجم در مورد واقعه عاشورا ترتیب دادیم که بدین شرح است:

 

مهم ترین درسهایی که می توان از عاشورا گرفت، چیست؟

 نکات بسیاری در واقعه عاشورا وجود دارد که باید استخراج شود. عاشورا سرشار از درسهایی همچون امام شناسی، توحید شناسی، نبوت شناسی، اسلام شناسی و اخلاق اسلامی هست. امام حسین (ع) دنبال بالا بردن شعور معنوی مردم بود پس چطور می توان حرکت ایشان را در مصیبت و گریه خلاصه کرد؟ شور حسینی باید در کنار شعور حسینی باشد.

 

وظیفه حوزه های علمیه و مراکز فرهنگی در مورد تببین پیام های عاشورا برای افراد جامعه چیست؟

متاسفانه حوزه های علمیه در معرفی نکات و درسهای واقعه عاشورا به مردم کوتاهی کردند. حوزه های علمیه کتابهای مقاتل را باید ترجمه، موضوع بندی و دسته بندی کنند. از میان این همه مقاتل فقط پیام های یکی دو مقتل نوشته شده است. سازمان های بین المللی فرهنگی باید نکات و پیام های واقعه عاشورا را از مقاتل استخراج کنند و حقایق این واقعه مهم را در قالب تعلیمات دینی در اختیار مردم قرار دهند.

 

آیا منابع ما در زمینه عاشورا کم است که پرداختن به زمینه های شکل گیری این واقعه اندک است؟

منابع هست اما باید مورد استفاده قرار گیرد. بعضی از مبلغان به منابع مراجعه نمی کنند و به گلچین منابع رجوع می کنند. در صورتی که آنها باید به دنبال کتاب و منابع اصل باشند. مساله دیگر این است که منابع در تیراژ کم چاپ می شود و این مساله دسترسی مبلغان را کاهش می دهد. مشکل کاهش آمار مطالعه در ایران باعث شده که در زمینه واقعه عاشورا هم مطالعه کم وجود داشته باشد.

 

نویسندگان و هنرمندان باید بیشتر به کدامیک از جنبه های عاشورا بپردازند؟

به نظرم باید بیشتر درسهای عاشورا از جمله امام شناسی و اخلاق شناسی را برای مردم در قالبهای هنری تبیین کنند. امام سجاد (ع) در روز عاشورا وقتی خیمه ها را آتش زدند، گریه کردند. فردی از ایشان پرسید چرا گریه می کنی؟ ایشان فرمودند: حجاب ناموس ما را به غارت بردند. برای ما حجاب از سر شهدا بالاتر است. کربلا سرشار از این درسهاست که می تواند مورد پردازش قرار گیرد و در قالب فیلم ها و سریالها به نمایش در آید و مردم را آگاه کند.

 

نویسندگان و هنرمندان در مورد عاشورا باید چه نکاتی را مد نظر قرار دهند؟

در درجه اول باید خودشان اهل مطالعه و تحقیق باشند و از منابع معتبر استفاده کنند نه هر کتابی. کتابهایی مانند لهوف سید بن طاووس و مقتل ابی مخنف از جمله منابع معتبر در زمینه عاشورا هستند. یکی از کتابهای خوب در این حوزه «منطق عاشوراپژوهی» اثر صحتی سرورودی است که نتیجه تحقیقات 20 ساله نویسنده است. در این کتاب حقایق واقعه عاشورا و هدف امام حسین(ع) بیان شده است. تحریف هایی هم در مورد عاشورا شده در این کتاب به منظور آگاهی سازی خوانندگان تبیین شده است. مساله مهم بعدی این است  که نویسندگان و هنرمندان حقیقت را در نظر داشته باشند و صرفا دنبال مادیات نباشند. وقتی کاری برای رضای خدا صورت گیرد، مورد پسند عموم قرار می گیرد و جنبه مادی آن هم تامین می شود.

 

کمیت و کیفیت کتابها و فیلم ها با محوریت امام حسین(ع) و قیام عاشورا را چطور ارزیابی می کنید؟

در این حوزه کار شده است به خصوص در زمینه نوشتاری اما هنوز هم جای کار خیلی وجود دارد. همه نوع آثار از ضعیف تا خوب را شاهد هستیم. بسیاری از جنبه های قیام امام حسین (ع) و واقعه عاشورا از جمله جنبه اخلاقی مغفول مانده است. واقعه عاشورا سرشار از پیام و درس است که هنوز همه آنها تبیین نشده است و جای بسیاری از آنها در کتابها ، فیلم و سریالهای ما خالی است.

 

 

کد خبر 828940

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha