به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، «بنابر دستور نیروی انتظامی خوابیدن در مسجد از تاریخ ۹۸/۶/۳ ممنوع است اکیدا»؛ جمله ای است که در بدو ورود به یکی از مساجد شهر تهران با آن مواجه شدیم، اخطاری که می توان با قاطعیت تمام گفت، مشابهی دست کم در سطح شهر تهران ندارد.
مشاهدات خبرنگار ما از سایر مساجدی که به موضوع خوابیدن افراد در این خانه های خدا اعتراض دارند، نشان می دهد که هیچ گاه کار به نیروی انتظامی و ورود آن به این قسم از مسائل نکشیده است. در واقع گاهی خادمان این مساجد به خواب رفته ها تذکر می دهند و در بیشتر موارد به درج بنری یا پوستری بسنده می شود.
موضوع خوابیدن و حتی غذا خوردن در مساجد، محدود به ایران نمی شود و مشکلی فراگیر است. برای نمونه در حالی که مسئولان مسجد فرودگاه آتاتورک در استانبول صریحا با درج اطلاعیه ای خوابیدن، استراحت و غذا خوردن در این مسجد را ممنوع اعلام کرده اند اما مسافران این مکان را برای استراحت خود انتخاب می کنند.
اگرچه عرف و اخلاق خور و خواب در مسجد را تایید نمی کند اما از لحاظ فقهی و شرعی خوابیدن در اماکن مقدس مثل مسجد و حرم مانع ندارد؛ یعنی حرام نیست، مگر اینکه از جهت عرف، خوابیدن در این مکان ها بی احترامی نسبت به حساب آید که در این صورت به لحاظ این که عرف این کار را ناپسند میداند، از این جهت محل اشکال است؛ خواه در مساجد یا در حرم ائمه علیهم السلام باشد.
بنابر این از لحاظ شرعی خوابیدن در مکان های مقدس حرام نیست. بی گمان به همین دلیل است که برخی از مساجد در طول سال یا در برخی از مناسبت های مذهبی به ویژه ماه مبارک رمضان، فرصت استراحت را برای اهالی خود و عموم مردم فراهم می کنند. برای نمونه مشاهدات خبرنگار ما حکایت از این دارد که مسجد مهدیه (واقع در تهران، میدان شوش، خیابان فدائیان اسلام) در حالی که در طول سال فضایی را به استراحت افراد اختصاص نمی دهد اما روزه داران می توانند در تمام روزهای ماه مبارک رمضان و پس از اقامه نماز جماعت ظهر و عصر و سخنرانی، در این خانه خدا بخوابند.
اصولاً بسیاری از مساجد محوری و جامع شهرهای مختلف کشورمان فضایی برای استراحت و غذا خوردن افراد اختصاص می داده اند و همین موضوع یکی از شاخص های «مسجد برقرار» است. البته در گذشته که مساجد، محوریت بیشتری در مدیریت محلات و شهرها داشتند این موضوع بیشتر به چشم می آمد.
امام جماعت مسجدی که اطلاعیه «بنابر دستور نیروی انتظامی خوابیدن در مسجد از تاریخ ۹۸/۶/۳ ممنوع است، اکیدا» در آن نصب شده است، درباره چرایی این شیوه از برخورد با خوابیدن در خانه خدا، به خبرنگار شبستان گفت: بارها و بارها به طرق مختلف اطلاع رسانی کرده ایم که در شبستان این مسجد نخوابند اما این موضوع از سوی برخی از افراد نادیده گرفته می شود. خوابیدن افراد می تواند مشکلات بهداشتی و امنیتی به وجود آورد، به همین دلیل چنین اطلاعیه ای را نصب کردیم.
از همه اینها که بگذریم مساجد فراوانی را می توان نام برد که پناه مسافران و کارتن خواب ها هستند از جمله مسجد «حاج حسن صنیع الدیوان» واقع در تهران، خیابان وحدت اسلامی و مسجد «شفایحیائیان» واقع در تهران، خیابان مجاهدین اسلام.
سخن آخر اینکه دستگاه های متولی و پشتیبان مساجد می توانند برای پیگیری مطالبه مقام معظم رهبری در زمینه «مسجد برقرار» و رفع مشکلاتی که در این گزارش به آن اشاره شد، تدبیری اتخاذ کنند تا همه مساجد دست کم مساجد واقع در خیابان ها و میادین اصلی شهرهای کشورمان، عملکردی مشابه مساجد حاج حسن صنیع الدیوان و شفایحیائیان داشته باشند.
حقیقت ماجرا این است که افرادی مثل مسافران، همراهان بیماران در بیمارستان ها و ... به دلیل مشکلات مالی، امکان تهیه اتاقی در هتلی یا مسافرخانه ای را ندارند بنابراین گاهی که کارشان در سطح شهر به طول می انجامد، مسجد را بهترین پناهگاه برای حضور و دمی آسودگی خود می دانند.
نظر شما