به گزارش خبرگزاری شبستان، کتاب "در میان سایه و نور" با گردآوری دکتر حمید کشمیرشکن، که نظرگاه هایی درباره هنر و هنرمندان معاصر ایران، هنر ایرانی در مهاجرت و هنر و انقلاب است، در گالری محسن رونمایی شد.
در ابتدای این نشست احسان رسول اف مدیر گالری محسن با اشاره به رشد هنر معاصر در کشور، نیاز به توجه پایه های تئوریک هنر را لازم دانست و گفت: دکتر کشمیرشکن در سالهای حضورش در هنر، بر غنای مسائل تئوریک در هنر معاصر افزوده و نقدهای هنری وی توانسته راهگشای هنرمندان جوان کشور باشد.
وی در ادامه افزود: کتاب "در میان سایه و نور" از بهترین نمونه های نقد هنر معاصر ایران است و مسائلی که در راه انتشار این کتاب بروز کرد و تعویق پنج ساله ای را برای انتشار این کتاب به دنبال داشت؛ نشان می دهد که باید از سوی جامعه هنرهای تجسمی، فکری برای مسائل تئوریک هنر صورت بگیرد.
رسوال اف با پیشنهاد انتشار کتاب سال گالری ها و در نظر گرفتن نقدهای هنری در این کتاب گفت: سالانه گالری ها مبالغ هنگفتی صرف چاپ کاتالوگ برای نمایشگاه ها می کنند که عملا در جهت رشد و ایجاد زمینه نقد هنری و مسائل تئوریک آنچنان تاثیرگذار نیستند. به عنوان یک گالری دار معتقد هستم برای ترویج مسائل تئوریک در هنر معاصر ایران که با شتاب در حرکت است، ما نیز باید سهمی داشته باشیم و با چاپ کتاب سال گالری ها و در نظر گرفتن نقدهای هنری در این کتب گامی موثر در راه رشد نقد هنری برداریم.
در ادامه این مراسم استاد پرویز تناولی با اشاره به ورود دکتر حمید کشمیرشکن به عرصه هنر گفت: نقد هنری تا قبل از حضور حمید کشمیرشکن در یک دهه گذشته، بصورت تفننی دنبال می شد. این دست منتقدین ضمن نقادی، کارآموزی می کردند و برخی از آنها نیز امروز به عنوان منتقدین طراز اول شناخته می شوند. اما حمید کشمیرشکن حوزه نقد هنر را جدی دید و دنبال کرد؛ با ورود او به حوزه نقد هنر، وزنه ای به هنر معاصر کشور افزوده شد.
وی با اشاره به کتاب "در میان سایه و نور" گفت: در کنفرانسی که حمید کشمیرشکن در سال 2005 در رابطه با هنر معاصر ایران در دانشگاه آکسفورد برگزار کرد، هنرمندان و منتقدان بسیاری در رابطه با هنر معاصر ایران به سخنرانی پرداختند که باعث معرفی هنر معاصر ایران به جهان شد. زیرا هنر معاصر ایران و منطقه در غرب جدی گرفته نمی شد و هنوز نمی دانستند که ما هنر معاصر نیز داریم. این کنفرانس به موضوعاتی همچون هنر و هنرمند معاصر ایران، هنر مهاجرین ایرانی و هنر انقلاب پرداخت که یکی از تاثیرگذارترین مقالات ارائه شده در این کنفرانس متعلق به پیترچکلوسکی استاد دانشگاه نیویورک بود که درباره هنر پس از انقلاب بود.
این استاد مجسمه ساز ادامه داد: چکلوفسکی، هنر انقلابی ایران را نقد و بررسی کرد و یادآور شد که هنرمندان ایرانی چگونه در صفوف اولیه انقلاب حضور داشتند و سهم خود را به انقلاب مردمی ادا کردند. آیدین آغداشلو نیز در این کنفرانس درباره دیوارنگاره های پس از انقلاب به سخنرانی پرداخت. او در مورد چهره نگاری شهدا بر دیوار نگاره های شهر سخن گفت که متاسفانه امروزه آن نقاشی ها کمرنگ تر شده اند و آثاری جای آنها را گرفته است که جای خجالت بسیار دارد.
پرویز تناولی در پایان گفت: نتیجه مقالات این کنفرانس امروز در قالب کتاب "در میان سایه و نور" منتشر شده است و به نظر من می توانست اولین کتابی باشد که در رابطه با هنر معاصر ایران منتشر می شد. اما به دلایلی این کتاب به تاخیر افتاد و در شش سال تعویق ای که این کتاب با آن روبرو شد چندین کتاب دیگر نیز در این زمینه انتشار یافت. اما بدون شک این کتاب بخاطر طرح نظرات مختلف در زمینه هنر معاصر ایران می تواند در جامعه جهانی مثمرثمر باشد و امیدوارم این کتاب به فارسی نیز ترجمه شود تا هنرمندان و منتقدان هنری نیز از آن بهره کافی ببرند.
در ادامه این نشست حمید سوری دیگر سخنران این نشست با اشاره به رشد فوق العاده هنر معاصر ایران و رشد توجه موزه ها، حراج های هنری و منتقدان هنری به هنر معاصر ایران گفت: شناساندن دقیق هنر ایران با مقالات علمی از جمله وظایفی است که کمتر در کشور به آن توجه شده است. هنر ایران تاکنون توسط مقدمه کاتالوگ ها و توصیف حراج ها به جهان شناسانده شده است، بر همین اساس این مسئولیت وجود دارد تا با تلاش منتقدان و صاحب نظران هنری فقدان مباحث تئوریک و تاریخ هنر مرتفع تا مباحث نظری و هم آوردی خلاقیت بروز پیدا کند.
وی ادامه داد: کتاب " در میان سایه و نور" شامل مقالات ارائه شده در کنفراس سال 2005 است و در مقدمه ای که بر این کتاب نوشتم، این کتاب را اولین کتاب آکادمیک درباره هنر معاصر ایران معرفی کردم. البته در سال های اخیر چندین کتاب دیگر در حوزه هنر معاصر ایران به چاپ رسید که لفظ آکادمیک برای آنها قابل ابطال نیست. اما کتاب " در میان سایه و نور" تا اندازه زیادی هنر معاصر ایران را بازنمایی می کند، زیرا رویکرد متنوع، گرایش های متفاوت و دیدگاه نویسندگان متعدد، توانسته این اثر را در حوزه آکادمیک قرار دهد.
سوری با مطرح کردن سرفصل های سه گانه این کتاب گفت: کتاب " در میان سایه و نور" شامل سه فصل است؛ فصل اول در رابطه با نظرگاه هایی درباره هنر و هنرمندان معاصر در ایران است، که در این بخش هشت مقاله ارائه شده است. این مجموعه مقالات به بررسی ارتباط وضعیت هنرمعاصر و هنرمندان فعال درداخل کشور می پردازد. در فصل دوم هنر مهاجرت و وضعیت هنر ایرانیان در مهاجرت با چهار مقاله بررسی شده است. فصل سوم این کتاب نیز به هنر انقلاب و تاثیر انقلاب و جنگ در هنر و آثار هنرمندان پرداخته است.
سوری در پایان گفت: تنوع مقالات از نظر نگرش منتقدان داخلی و خارجی در این کتاب قابل توجه است، اما وقفه 6 ساله در راه انتشار این کتاب، هنر این سالها را که بخش مهمی از هنر معاصر ایران است را در میان مقالات ارائه شده در کنفرانس نداشت، ولی دکتر کشمیرشکن با ارائه مقاله ای تحلیلی، این سال ها را بررسی کرده است و توانسته کتاب "در میان سایه و نور" را به کتابی قابل توجه بدل کند. این کتاب با بضاعت موجود که از لحاظ منتقد و تئورسین داریم از لحاظ محتوایی و دیداری اثری قابل توجه است و باید به افرادی همچون دکتر کشمیرشکن برای چاپ و انتشار چنین کتابهایی تبریک گفت.
دکتر حمید کشمیرشکن نیز در پایان مراسم رونمایی از کتاب "در میان سایه و نور" با اشاره به کنفرانس هنر معاصر ایران که در سال 2005 در دانشگاه آکسفورد گفت: برگزاری این کنفرانس از دغدغه هایی نشات گرفت که هنر معاصر ما با آن مواجه بود؛ زیرا هیچ نقد و نظری از زیر بنای هنرمعاصر ایران موجود نبود. این درحالی بود که در سالهای ابتدایی دهه 80 رشد مارکت هنر و توجه به هنر معاصر ایران اتفاقی خجسته را برای هنر رقم زده بود. بر همین اساس کنفرانس هنر معاصر ایران در سال 2005 با طرح نظرات و مقالاتی علمی برگزار شد که در آن هنر معاصر ایران نقد و بررسی شد.
وی افزود: از آنجا که مقالات ارائه شده در گستره محدود کنفرانس ارائه شدند، بر آن شدم تا این مقالات را در کتابی ارائه دهم تا گستره بیشتر مخاطبان را در برگیرد و اولین کتابی باشد که به هنر ایران از لحاظ آکادمیک پرداخته باشد. اما در این سالها این موضوع میسر نشد و در این سالها چندین کتاب دیگر در رابطه با هنر معاصر انتشار یافت که خودم نیز با ارائه مقالاتی در آنها حضور داشتم. اما با توجه به این موضوع که طرح مسائلی که در کنفرانس هنر معاصر ایران مطرح شده بود بسیار مفید می نمود بازهم انتشار آنرا لازم دیدم. بر همین اساس برای اینکه وقفه شش ساله در راه انتشار کتاب که سالهای مهم و حیاتی از هنر معاصر ایران را در بر می گرفت و برخی از مقالات نیاز به بازنگری داشت؛ مقالات ارائه شده از لحاظ محتوایی بازنویسی شدند و مطالب دیگری بر آن افزوده شد تا کتاب " در میان سایه و نور" بتواند به روز باشد.
این منتقد هنری در پایان گفت: سعی کرده ام تا استاندارهای نقد و تئوری های هنری را در این کتاب لحاظ کنم. این کتاب از لحاظ کتابشناسی، منابع و عکس های مصور از استاندارهای جهانی برخوردار است و سعی کرده ام تا نقد هنری و تاریخی از هنر معاصر ایران در بازنمایی کند. کتاب " در میان سایه و نور" به بخشی از ضرورت های هنر معاصر ایران پرداخته و امیدوارم با ترجمه این کتاب برای فارسی زبانان بتواند باعث رشد و تداوم هنر شود.
لازم به یادآوری است کتاب «در میان سایه و نور» شامل 15 مقاله علمی همراه با 350 تصویر رنگی از آثار هنرمندان ایرانی در 235 صفحه تمام رنگی با جلد گالینگور است که در دسترس علاقمندان قرار گرفته است.
پایان پیام/
نظر شما