قوانین بهداشت از پس نانوایی ها بر نمی آید!

بعد از هدفمندی یارانه ها قیمت نان افزایش یافت و انتظار می رفت که به تبع آن وضعیت بهداشت در نانوایی ها بهبود یابد اما... .

اشاره: از قدیم بر این باور هستیم ،نان برکت خداست و باید حرمت این برکت حفظ شود چه از سوی نانوا و چه از سوی مصرف کننده نان. اگر نانوا بداند آنچه در دست دارد چه حرمتی دارد و اگر از تمام هنر، توان و دانش خود برای تولید بهره گیرد مطمئناً با گران شدن نان از کیفیت آن کاسته نمی شود. چندصباحی است شاهد این ماجرا هستیم که نانوایان با توجه به اینکه تولید کننده نان سفره اکثر مردم هستند، در حین کار سیگار هم می کشند و سایر موارد بهداشتی را هم رعایت نمی کنند.

 

اگر نانوا این را دریابد که این نان برکت سفره و سیر کننده قشر زیادی در جامعه است و خدایی نکرده اگر تولید نان غیر بهداشتی صورت گیرد، موجب بیماری اکثر مردم جامعه می شود، شاید دیگر شاهد چنین صحنه هایی نباشیم. حال این سوال به ذهن می رسد آیا تولید کننده نان می داند آنچه در دست دارد صاحب چه حرمتی است؟ آیا می داند برای تولید نان باید همه توان هنر و دانش خود را بکار گیرد تا در مرحله تولید این برکت حرمت بیند و این نعمت شکرانه یابد. مطلب پیش رو گزارش میدانی شبستان از وضعیت بهداشتی نانوایی ها است.

 

در یکی از نانوایی های شرق تهران خانمی می‌گفت: اکثر نانوایی‌ها اصلا مسایل بهداشتی را رعایت نمی‌کنند. در یکی از نانوایی‌های محل ما که برای خرید نان رفته بودم زیر نایلونی که روی خمیر‌ها انداخته بودند چند تا مگس دیدم، وقتی به شاطر گفتم، گفت اشکالی ندارد این اتفاقی است. روپوش و کلاه آنها نیز بسیار کثیف بود انگار که اصلا از زمان پوشیدن شسته نشده است.

 

 

شهروند دیگری گفت: باید در نانوایی‌ها فردی که پول را از مشتری می‌گیرد با فردی که نان را به مشتری می‌دهد، جدا باشند، یعنی وظایف برای پرسنل نانوایی‌ها تعریف شده باشد، زیرا با توجه به اینکه پول، میکروب‌های فراوانی را به همراه خود دارد این عاملی برای انتقال میکروب از طریق نان به افراد جامعه می‌شود.

 

با توجه به تأکیدات دین مبین اسلام پیرامون بهداشت، چرا نان که مهم‌ترین و اصلی‌ترین غذای مردم است باید با این همه آلودگی عجین شود و سپس به دست مردم برسد؟

 

خانمی در منطقه تهران‌پارس می‌گفت: جابجایی خمیر با دست‌های آلوده صورت می‌گیرد و سایر وسایلی که نان را با آن داخل تنور می‌گذارند نیز اصلا بهداشتی نیست. حتی بعضی از نیروهای نانوایی‌ها که مبتلا به بیماری هستند و یا سرما می‌خوردند همچنان به کار خود ادامه می‌دهند که این مورد نیز عامل دیگری برای انتشار ویروس و آلودگی در جامعه است.

 

 بسیاری از نانوایی‌ها مجهز به سرویس بهداشتی نیستند

در این میان دانشجویی گفت: درست است وزارت بهداشت اعلام کرده باید آرایشگاه‌ها، نانوایی‌ها و سایر صنوف تا زیر سقف کاشی یا سرامیک باشند ولی تنها این عامل کافی نیست، زیرا خود فضای موجود نیز باید از نظافت و بهداشت کافی برخوردار باشد، کاشی یا سرامیک بودن دلیلی بر بهداشتی بودن این اصناف نیست. همچنین بسیاری از نانوایی‌ها مجهز به سرویس بهداشتی نیستند، حتی دست‌های خود را با صابون نمی‌شویند و با همان دست‌های آلوده به چانه کردن خمیر می‌پردازند.

 

بر اساس این اظهارات شهروندان در خصوص عدم رعایت مسایل بهداشتی در نانوایی ها بر آن شدیم تا گفت و گویی با چند نفر از کارگران زحمتکش نانوایی های تهران داشته باشیم. آنها در قبال این شکوه های شهروندان مشکلات متعدی را مطرح کردند که درآمد پایین شغل نانوایی ها از جمله آنها بود.

 

اکثر کارگران می گفتند: مگر ما چقدر درآمد داریم که بخواهیم برای دریافت پول از مشتری و همچنین تحویل نان به مشتری نیروی جدا استخدام کنیم، تمام مشکلات مربوط به عدم رعایت مسایل بهداشتی در نانوایی ها همین درآمد پایین است!

 

کارگر دیگری می گفت: ما نیز به دلیل درآمد پایین، نیروی مجزا برای برای دریافت پول از مشتری و تحویل نان به مشتری نداریم، ولی بیشتر اوقات به مشتری ها می گوییم خودتان پول را داخل  ظرف مخصوص پول بگذارید تا حدودی از انتقال آلودگی ها جلوگیری شود.

 

 همچنین بیشتر کارگران نانوایی ها می گفتند: نانوایی هایشان مجهز به سرویس بهداشتی است و دست های خود را نیز  با دقت با مایع دستشویی می شویند.

 

 

 

 بنابر این با اظهارات شهروندان و توجیه کارگران نانوایی ها که هر چند این توجیه آنها نیز نمی تواند دلیلی بر رعایت نکردن مسایل بهداشتی در نانوایی ها باشد به این نتیجه رسیدیم که درآمد پایین دلیل رعایت نکردن بهداشت در نانوایی هاست.

 

پیرامون این موضوع با قاسم قنبری، مسئول بهداشت محیطی دانشگاه شهید بهشتی به گفت و گو نشستیم که آنچه در پی می خوانید گزیده ای از این گفت و گو است. وی معتقد است: اهمیت نان در زندگی روزمره جامعه از یکسو و شغل شریف نانوایی بعنوان یک صنف با ارزش در کشور از سوی دیگر و با توجه به پراکندگی متنوع آن در سطح کشور و سنتی بودن ساختار و اهمیت استاندارد نمودن، توجه به بهداشت نانوایی ها و حرکت به سمت بهسازی این بخش مهم از مشاغل لازم است.

 

به گفته وی باید مدیران ارشد جامعه اعم از استانداران، متصدیان بهداشت عمومی و مدیران برنامه ریز کشور و همچنین مدیران تصمیم گیر شرکت بازرگانی دولتی ایران به عنوان متولیان اصلی این صنف اطلاع کافی از وضعیت نوع پخت و نانوایی های سطح کشور را دارا باشند.

 

وی تصریح کرد: کنترل مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی مانند نانوایی‌ها، آرایشگاه‌ها و حمام‌ها طبق قانون ماده 13 توسط بازرسان بهداشت و محیط مراکز بهداشتی و درمانی مورد نظارت و ارزیابی قرار می‌گیرد.

 

مفاد آئین نامه نانوایی ها

وی با بیان اینکه هر صنف، آیین‌نامه مختص به خود را دارد، اظهار کرد: چنانچه از این صنوف تخلفات بهداشتی مشاهده شود، مطابق قانون ماده 13 و آیین‌نامه اجرایی با آن برخورد می‌شود. یعنی در صورت مشاهده نواقص بهداشتی در مرکز تهیه و توزیع مواد غذایی یا اماکن عمومی فرم آیین‌نامه مربوط به صنف مورد نظر پر و به مراجع قضایی ارسال می‌شود.

  

قنبری با اشاره به اینکه کارت سلامت پرسنل نانوایی‌ها یکی از مواد مهم ذکر شده در آیین‌نامه است، خاطرنشان کرد: رعایت بهداشت فردی که شامل روپوش، کلاه، موی کوتاه و ناخن می‌شود از موارد تأکید شده برای پرسنل نانوایی‌ها است.

  

مسئول بهداشت محیطی دانشگاه شهید بهشتی یادآور شد: همچنین گواهینامه دوره ویژه بهداشت عمومی از دیگر موارد مطرح شده در آیین‌نامه است، هر شخصی که در مراکز تهیه و توزیع و اماکن عمومی مشغول به فعالیت هستند با توجه به نوع صنف خود باید دوره ویژه بهداشت عمومی را گذرانده باشد.

 

وی اظهار کرد: دیوار نانوایی‌ها باید تا زیر سقف کاشی، سرامیک و یا سنگ باشد و همچنین دارای سرویس بهداشتی و محلی برای استراحت پرسنل باشند.

 

 فصلی شدن کار تهدیدی برای نانوایی ها

قنبری به کسب گواهینامه اشاره کرد و افزود: این دوره آموزشی توسط آموزشگاه اصنافی که از معاونت بهداشت مجوز دریافت می‌کنند، برگزار می‌شود و حدود 40 هزار تومان به ازای هر نفری که در این دوره‌ها شرکت می‌کنند، هزینه اخذ می شود.

 

 

 

مسئول بهداشت محیطی دانشگاه شهید بهشتی، تعویض پرسنل نانوایی‌ها بر اساس فصول سال (کارگر فصلی) را یک معضل خواند و تصریح کرد: در یک مقطعی از سال که افراد در کار اصلی خود بیکار می‌شوند، برای پر کردن اوقات بیکاری خود در نانوایی‌ها مشغول به فعالیت می‌شوند که بعد از مدت کوتاهی کار را رها کرده و به دنبال کار اصلی خود می‌روند که این امر یک معضل اساسی برای نانوایی‌ها محسوب می‌شود.

 

وی اضافه کرد: بر اساس اظهارات اتحادیه نانوایی، نداشتن کارت سلامت برخی از نیروهای نانوایی نیز به دلیل وجود همین کارگران فصلی است که 20 روز در یک نانوایی مشغول به کار می‌شوند و روز بیست و یکم بدون اطلاع قبلی ، نانوایی را ترک می‌کنند، بنابراین از دیدگاه ما نیز هر فردی ولو اینکه یک ساعت و یا 12 ساعت در نانوایی کار کند باید دارای کارت سلامت باشد.

 

قنبری تصریح کرد: شاغلین نانوایی ها موظف به دارا بودن کارت بهداشت (تندرستی ) هستند، این کارت باید هر شش ماه یک بار بعد از دادن آزمایشات لازم تمدید شود .(کارتی است که سلامت این افراد را از نظر عاری بودن از هر نوع انگلی تایید می کند).
 

ضرورت تهیه شناسنامه فنی حرفه‌ای برای پرسنل نانوایی ها

قنبری با بیان اینکه باید برای پرسنل نانوایی‌ها شناسنامه فنی حرفه‌ای تهیه شود، خاطرنشان کرد: این امر در جلسات برون‌بخشی بهداشت محیطی دانشگاه شهید بهشتی نیز مطرح شده است، در هیچ‌کدام از بخش‌های خصوصی ما که مدرکی دال بر صلاحیت فنی کارگران اعم از تجربی یا آکادمیک باشد، وجود ندارد و مشخص نیست که آیا این کارگران، آموزشی پیرامون شغل مورد نظر دیده‌اند یا نه.

 

مسئول بهداشت محیطی دانشگاه شهید بهشتی تصریح کرد: بررسی مسایل بهداشتی نانوایی‌ها فقط منحصر به وزارت بهداشت نیست، بلکه اتحادیه نانوایی‌ها باید ضوابط فنی را برای نیروهای خود تهیه و تأیید کنند تا در صورت جذب، نیرو های آنها موظف به گذراندن مهارت لازم باشند یا نیروهای خود را موظف کنند حداقل یک گواهی رضایت از محل کسب قبلی داشته باشند تا دلایل بیرون آمدن از نانوایی قبلی آنها مشخص شود، پوشش این اقدامات بر عهده اتحادیه‌ها است که متأسفانه تاکنون مشخص نشده و تبعات آن را بهداشت پس می‌دهد.

 

اعلام شکایت از نانوایی ها با شماره  09678

وی با بیان اینکه سیگار کشیدن نانواهادر حین کار ممنوع است، افزود: در صورت مشاهده هرگونه تخلف، شهروندان می‌توانند با شماره تلفن 09678 با ما ارتباط برقرار کنند، در ازای طرح شکایت، شهروندان کد رسیدگی دریافت می‌کنند که به واسطه آن کد، بعدا می‌توانند نتیجه را پی‌گیری کنند.

 

 تحت پوشش قرار دادن 85 درصد نانوایان استان تهران امکان پذیر نیست!

وی با تأکید بر نقش مهم فرهنگ‌سازی در رفتارهای بهداشتی و آموزش مردم یادآور شد: مردم جامعه باید نسبت به حقوق خود آگاه باشند و موارد خلاف را اطلاع‌رسانی کنند، ما با داشتن 200 پرسنل نمی‌توانیم 85 درصد استان تهران را که تحت پوشش ما قرار دارند را پوشش دهیم، بنابراین اطلاع‌رسانی مردم در خصوص تخلفات بهداشتی از طریق شماره مطروحه کمک‌ شایانی به ما می‌کند.

 

محسن فرهادی، سرپرست اداره بهداشت مواد غذایی و بهسازی اماکن عمومی وزارت بهداشت نیز پیرامون نظارت بر نانوایی ها به خبرنگار شبستان گفت: تغییر دوره ای کارگران نانوایی ها و اجازه دادن های متوالی نانوایی ها به تربیت توسط صاحبان اصلی و اشخاص بعدی از جمله عوامل دشوار نظارت بر رعایت بهداشت فردی و آموزش های آنها است.

 

 

 تشدید کنترل بر نانوایی ها در دستور کار وزارت بهداشت

وی اظهار کرد: در سامانه دریافت، شکایت های بهداشتی از نانوایی ها در رتبه اول قرار دارد به همین دلیل وزارت بهداشت در نظارت های خود سعی کرده است بر چند نکته از جمله تشدید کنترل برقراری ارتباط صمیمی با متولیان اصلی نانوایی ها، حساسیت بیشتر برداشتن کارت بهداشت و آموزش کارگران دقت و توجه بیشتری داشته باشد.

 

وی با بیان اینکه رعایت مسایل بهداشتی  در نانوایی ها به دلایل خاص کمتر از سایر صنوف به چشم می خورد، خاطرنشان کرد: خوشبختانه اخیراً خود نانوایی ها گام های مثبتی در راستای بهسازی و بهداشتی کردن مکان ها و رسیدن به شاخص های بهداشت فردی برداشته اند.

 

فرهادی، مردم را بهترین کنترل کننده بر صنوف از جمله نانوایی ها خواند و تصریح کرد: از شهروندان خواهشمندیم در صورت مشاهده هرگونه تخلف از جمله عدم رعایت مشایل بهداشتی در نانوایی ها با شماره تلفن 09678 با ما تماس بگیرند تا در اسرع وقت رسیدگی شود.

 

چاپ و توزیع پوسترهای جدید مربوط به مسایل نانوایی ها

سرپرست اداره بهداشت مواد غذایی و بهسازی اماکن عمومی وزارت بهداشت از چاپ و توزیع پوسترهای جدید مربوط به مسایل نانوایی ها در سراسر کشور خبر داد و با اشاره به آموزش نانوایی ها افزود: بعضی از آموزش های ما به صورت چهره به چهره است که بازرسان در هنگام عبور و حضور در نانوایی ها ارائه می دهند که این آموزش ها به دلیل جابجایی و تغییر کارگران نتیجه مطلوبی به دست نیاورده است.

 

وی یادآور شد: آموزش دیگر، آموزش های متمرکز کلاسی است که توسط آموزشگاه بهداشت و اصناف در سراسر کشور ارائه می شود.

 

وی اظهار کرد: وزارت بهداشت براساس آیین نامه صنوف، در هر فصل یک مرتبه نانوایی ها را بازدید می کند، البته اگر شکایتی وجود داشته باشد بلافاصله بدون توجه به فصل بازدید مراجعه مجدد می شود.

 

تعطیلی نانوایی ها راحت تر شده است

فرهادی با اشاره به برخورد وزارت بهداشت با نانوایی های متخلف تصریح کرد: محور اصلی فعالیت های وزارت بهداشت آموزش، راهنمایی و مشاوره است در صورتی که مشکل خاصی بروز کند و ما مجبور به استفاده از قوه قهریه شویم پرونده متخلف بهداشتی برای جرایم نقدی به مراجع قضایی ارسال و ضمن اینکه بین 15 تا 60 روز برای رفع نواقص مشاهده شده به متصدی مربوطه فرصت رفع مشکل داده می شود و در غیر اینصورت در بازدیدهای بعدی اخطار تعطیلی ظرف مدت 24 تا 48 ساعت داده می شود.

 

به گفته وی با توجه به حذف سیستم سهمیه آرد بعد از هدفمندی یارانه ها تعطیلی نانوایی ها راحتر و ساده تر صورت می گیرد.

 

 

افزایش بهبود کیفی نانوایی ها بین 2 تا 5 درصد نسبت به سال گذشته

سرپرست اداره بهداشت مواد غذایی و بهسازی اماکن عمومی وزارت بهداشت با بیان اینکه وضعیت بهداشتی نانوایی ها بین دو تا پنج درصد نسبت به سال گذشته بهبود کیفی داشته است، گفت: این میزان در حجم کار درصد بالایی است، اما این درصد در استان های مختلف متفاوت است.

 

فرهادی با اشاره به اینکه رعایت مسایل بهداشتی در نانوایی نیازمند فرهنگ سازی است، خاطرنشان کرد: در فرهنگ ما ایرانی ها، نان از قداست خاصی برخودار است کارگران نانوایی ها نیز باید به این امر توجه داشته باشند مشکلات موجود در نانوایی ها نیز نشات گرفته از همین مسایل ابتدایی عدم رعایت مسایل در بهداشت فردی در نانوایی ها است.

  

استفاده مواد دخانی در مراکز تهیه و توزیع اماکن عمومی ممنوع است

وی ادامه داد: طبق قانون ملی مبارزه با دخانیات، کاربرد مواد دخانی در مراکز تهیه و توزیع اماکن عمومی ممنوع است، بنابراین کارگران نانوایی ها نیز نباید در حین کار مواد دخانی مصرف کنند و همچنین بعد از رفتن به دستشویی دستان خود را متناسب با آموزش های علمی داده شده به خوبی بشویند.

 

فرهادی خاطرنشان کرد: کارگران نانوایی ها باید قبل از اینکه دست به خمیر نان بزنند کارت معاینه پزشکی را دریافت کرده و همچنین مطمئن باشند که مبتلا به ویروس انگل نباشند، البته توجیه برخی از افراد این است که با پخته شدن نان با حرارت بالا میکروب ها و ویروس ها از میان می روند، در صورتی که قبل و بعد از پخته شدن، این آلودگی قابل انتقال است.

 

وی تصریح کرد: حتی الامکان باید کارگری که پول را از مشتری می گیرد با کارگری که نان را تحویل می دهد و با کسی که نان را پخت می کند، متفاوت باشد تا از انتقال آلودگی جلوگیری شود.

 

فرهادی یادآور شد: البته کارشناسان این حوزه معتقدند که مشکلات کیفی و بهداشتی نانوایی‌ها تنها با مسائل اقتصادی حل نمی‌شود، بلکه آموزش در این خصوص می‌تواند موثرتر از بودجه و اعتبار باشد. الزام آموزش کارگران نانوایی‌ها هم نیازمند هماهنگی و همکاری مسوولان بهداشتی، اتحادیه نانوایی‌ها و سازمان‌های ذی‌ربط است؛ هماهنگی و همکاری‌ که در حال حاضر کمرنگ است.

 

سیدرضا غلامی، معاون فنی بهداشت محیط مرکز سلامت وزارت بهداشت نیز با اشاره به تبعات عدم رعایت بهداشت فردی در نانوایی گفت: با توجه به اینکه هنوز تحقیقی پیرامون این موضوع در کشور صورت نگرفته است، درصد دقیقی را نمی‌توان برای تبعات عدم رعایت مسایل بهداشتی در نانوایی ها ذکر کرد، بلکه آنچه گفته می‌شود از روی حدس و گمان است.

 

وی اظهار کرد: ما ابتدا باید ببینیم کدام بخش از نکات بهداشتی مد نظر است، آیا منظور شما بهداشت فردی بوده که جزو آلودگی‌های ثانویه است یا استفاده از مواد شیمیایی و یا عدم نظافت مرتب تجهیزات نانوایی است که تأثیرات همه اینها می‌تواند صدم درصد باشد.

 

وی با بیان اینکه کلیه عواملی که می‌تواند در نانوایی‌ها بر سلامت جامعه تأثیرگذار باشد، صدم درصد است، تصریح کرد: حدود 50 تا 60 هزار نانوایی در سراسر کشور وجود دارد ولی تأثیرات عمقی مواد شیمیایی مصرف شده در این نانوایی بسیار مهم‌تر از سایر موارد بهداشتی رعایت نشده است.

 

پیشگیری  عوامل بیماری‌های غیرواگیر مهمتر از سایر عوامل  غیر بهداشتی است 

معاون فنی بهداشت محیط مرکز سلامت وزارت بهداشت با اشاره به اینکه پیشگیری عوامل بیماری‌های غیرواگیر (مواد شیمیایی)  مهم‌تر از سایر عوامل غیر بهداشتی برای جامعه است، یادآور شد: ممکن است، تأثیر منفی یک فعالیت نامناسب در حد هزارم یا میلیونم درصد باشد ولی همان میزان اندک، می تواند عواقب بسیار خطرناک و عاری برای جامعه داشته باشد، در صورتی که ممکن است عاملی دیگر تأثیری 20 یا 30 درصدی داشته باشد ولی عواقبش حاد و خطرناک نباشد.

 

وی افزود: استفاده از سوخت‌های فسیلی، استفاده از حرارت مستقیم شعله روی نان و استفاده از تجهیزات آلومینیومی از جمله عواملی هستند که بر سلامت جامعه تأثیر منفی دارند.

 

 غلامی با بیان اینکه نانوایی‌های سنتی از لحاظ بهداشتی 30 درصد بهبود یافتند، خاطرنشان کرد: در مجموع نانوایی‌های سنتی از لحاظ بهداشتی و بهسازی حدود 80 تا 85 درصد بهبود داشته‌اند، همچنین نانوایی‌های فانتزی (نان فانتزی) از لحاظ بهداشتی 35 تا 40 درصد و از لحاظ بهسازی و بهداشتی 80 تا 85 درصد بهبود داشتند.

 

وی در خصوص رشد بهداشتی نانوایی‌های شیرمال‌پزی تصریح کرد: این نانوایی‌ها نسبت به سال‌های گذشته 40 درصد بهبود بهداشتی و 85 تا 90 درصد بهبود بهداشتی، بهسازی داشتند.

 

 

 

افزایش 40 درصدی رعایت مسایل بهداشتی در نانوایی ها 

وی، میانگین بهبود بهداشتی کل نانوایی‌های سراسر کشور را 35 تا 40 درصد عنوان کرد و یادآور شد: حدود 85 درصد از نانوایی‌های کشور، بهداشت وضعیت محیطی (کف، دیوار، در و غیره) را رعایت کردند. فقط حدود 25 تا 30 درصد از نانوایی‌ها مسایل بهداشت فردی را رعایت می‌کنند، 70 درصد مابقی نه اینکه رعایت نمی‌کنند بلکه آن‌گونه که در آیین‌نامه ذکر شده عمل نمی‌کنند.

 

جریمه ها کمتر از میزان جرم تعیین می شود!

 وی ادامه داد: اجرای ضوابط قانونی در بحث نانوایی‌ها باید از شورای آرد و نان بگذرد که این شورا هم بر مبنای مسائل اجتماعی حکم می‌دهد و متاسفانه جریمه‌ای که برای این مسائل در نظر می‌گیرد کمتر از میزان جرم است و این مساله سبب می‌شود تا تخلفات بهداشتی در این حوزه ادامه پیدا کند.

 

غلامی اظهار کرد: سیاست تغییر پخت نانوایی سنتی (پخت نان سنتی با حرارت مستقیم) وزارت بازرگانی از سال 82 و 1381 در کمیته سیاست‌گذاری آرد نانوایی پیشنهاد شد که خوشبختانه از آن زمان به بعد 35 درصد از نانوایی‌ها با حرارت غیرمستقیم به پخت نان پرداختند.

 

وی با بیان اینکه حرارت مستقیم علاوه بر اینکه کیفیت نان را از بین می‌برد تأثیرات غیر بهداشتی نیز دارد، یادآور شد: این شیوه پخت، باعث تشکیل ترکیبات آرماتیک شده و همچنین عوارض و آلودگی‌های شیمیایی خطر ناک برای مصرف‌کنندگان در سال‌های آتی به جا می گذارد.

 

وی با اشاره به دلایل عدم رعایت مسایل بهداشتی در نانوایی‌ها اظهار کرد: به دلیل اینکه در گذشته آرد در سیطره دولت بوده و دولت نیز برنامه‌های خاصی برای این قشر در نظر داشت، اجرای بعضی از قوانین و ضوابط در نانوایی‌ها کمتر صورت می‌گرفت و برخورد قانونی نیز از سوی مراکز بهداشت به صورت جدی اعمال نمی‌شد.

 

به گفته وی مسائل اقتصادی هم در این میان شرط است، چراکه از دید اتحادیه نانوایی‌ها قیمت نان پایین است.  مشکلات کارگری هم در این صنف زیاد است، به این ترتیب که به خاطر مسائل اقتصادی معمولا کارگران نانوایی‌ها موقتی هستند و به شکل ثابت استخدام نمی‌شوند.
 

 

 

 اختصاص رشته‌ای خاص برای نانوایی‌ها

وی با تأکید بر اختصاص رشته‌ای خاص برای نانوایی‌ها اظهار کرد: مراکز فنی و حرفه‌ای کشور در رابطه با مسایل بسیاری ورود پیدا کرده ولی در خصوص نانوایی‌ها هنوز اقدام خاصی صورت نگرفته است.

 

وی گفت: قبل از آزادسازی آرد چون قیمت در دست دولت بود نانوایی‌ها اظهار می‌کردند چون برای ما به صرفه نیست بنابراین هزینه ای زیادی هم برای رعایت مسایل بهداشتی نمی کنیم، از این رو می‌توان هزینه پایین را از دیگر دلایل عدم رعایت بهداشت در نانوایی‌ها عنوان کرد.

 

غلامی دلایل فرهنگی را از مهم‌ترین عوامل عدم رعایت بهداشت در نانوایی‌ها خواند و افزود: آموزش‌هایی که بازرسان وزارت بهداشت به کارگران نانوایی‌ها می‌دهند در برخی مواقع به دلیل عدم ثابت نبودن کارگران بی‌نتیجه می‌ماند یعنی در بازدیدهای بعدی آن کارگر آموزش دیده دیگر وجود ندارد این نیز دلیل دیگر است.

 

وی، رقابت نانوایی ها در رعایت بهداشت فردی برای جذب مشتری بیشتر از یکدیگر ،برخورد قاطع، حضور و نظارت بازرسان وزارت بهداشت در نانوایی ها به دلیل فعالیت آموزشگاه بهداشت اصناف از سال 82 را از عوامل مهم بهبود وضیعت بهداشتی در این اصناف برشمرد و تصریح کرد: قطعا کارگران نانوایی ها می دانند برای رقابت با یکدیگر نیازمند آموزش هستند به همین دلیل شرکت ها آنها در این کلاس های آموزشی افزایش یافته است.

 

استفاده از جوش شیرین در نانوایی‌ها به کمتر از 20 درصد کاهش یافته  

وی استفاده از جوش شیرین را از مهم‌ترین عوامل خطرناک در نانوایی‌‌ها نام برد و اظهار کرد: وزارت بهداشت از سال 1380 کنترل نان سنتی در نانوایی‌ها را در دستور کار خود قرار داده است، به طوری که خوشبختانه استفاده‌کنندگان از جوش شیرین در نانوایی‌های کشور به زیر 20 درصد رسیده است، ولی در بعضی از استان‌ها بالای 50 درصد است.

 

غلامی در پاسخ به این سؤال که بعضی از نانوایی‌ها عدم آرد مرغوب را دلیل استفاده از جوش شیرین می‌دانند، گفت: این بهانه‌ای واهی است. زیرا بعد از هدفمندی یارانه‌ها آرد آزاد شده است و نانوایی‌ها خود آردشان را انتخاب می‌کنند، بنابراین گفته آنها صحیح نیست بلکه آنها به دنبال سود اقتصادی خود هستند. ما استان‌هایی را می‌شناسیم که با آرد کم‌کیفیت بدون استفاده از جوش شیرین بهترین نان را پخت می‌کنند.

 

با توجه به گفته های این مسئولان وضعیت بهداشتی نانوایی ها تا حدودی بهبود یافته است اما مشاهدات عینی شبستان حاکی از آن است که در بیشتر نانوایی های تهران نانوایان در حین کار از مواد دخانی استفاده می کنند و جا دارد تا مسئولان وزارت بهداشت در این زمینه تدبیری ویژه اتخاذ کنند.

 

پایان پیام/


 

کد خبر 82360

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha