طبق برآوردهای جهانی حدود 20 درصد جمعیت هر کشوری را مبتلایان به بیماریهای روانی خفیف تا شدید تشکیل میدهند اما بیماریهای روانی در بسیاری از کشورها غول بی شاخ و دمی هستند که مبتلایان و اطرافیان آن از بیان نام آن هم بیم دارند.
به گفته کارشناسان، بیماریهای روانی و عوارض آن جزو 10 علت اول مرگ در جامعه ایرانی است و این در حالی است که بیش از 80 درصد این عوارض قابل درمان هستند و بیماران دچار اختلالات روانی میتوانند پس از طی دوره درمان به زندگی روزمره خود بازگردند.
رحیم تکاملی، معاون توانبخشی بهزیستی گیلان با بیان اینکه هرگونه ناسازگاری و روانشناختی شدید که موجب اختلال در کارکرد روزانه بیمار و مداخلات تخصصی شده و تا دو سال تداوم داشته و منجر به افت عملکرد شود، بیمار روانی مزمن نام دارد، گفت: تغیرات غیر طبیعی در تفکر، عاطفه، حافظه و قضاوت فرد که از صحبت کردن و رفتار او شناخته می شود و باعث اختلال در فعالیت های روزمره شغلی، تحصیلی، فردی و ارتباط با دیگران می شود از ویژگی های بیمار روانی مزمن است.
وی افزود: بسیاری از بیماران به دلیل مشکلات اجتماعی و فرهنگی، مشکلات روحی خود را پنهان کرده و نسبت به درمان بیماری خود بی تفاوت بوده و اقدام نمی کنند.
تکاملی، مشارکت خانوادهها در درمان بیماران روانی را بسیار حائز اهمیت دانست و تأکید کرد: در صورت عدم همکاری خانوادهها در بخش توانبخشی و درمان بیماران روانی موفقیتی به وجود نمی آید و این همکاری در ایجاد آگاهی در افراد برای ارتقای سطح مقاومت آنها در مقابل مشکلات و پیشگیری از مزمن شدن بیماری مؤثر است.
وی با اشاره به اینکه خانوادهها سهم مهمی در درمان بیماران دارند، تصریح کرد: ایجاد امنیت و آرامش در خانواده و پذیرفتن بیمار توسط خانواده موجب تسریع بهبود و بازگشت آرامش به بیماران میشود.
تکاملی، وجود اختلالات خلقی و عاطفی به مدت دو سال در فرد بیمار را از نوع مزمن دانست و اظهار کرد: بیماران روانی مزمن با تشخیص کادر درمانگر، پزشک متخصص اعصاب و روان، روانشناسی و مددکار اجتماعی در کمیسیون ساماندهی بیماران روانی مزمن تایید شده و سپس تحت پوشش بهزیستی قرار میگیرند.
وی در ادامه بهزیستی را مسئول ساماندهی بیماران روانی مزمن دانست و با تشریح چگونگی ساماندهی بیماران روانی مزمن، گفت: این ساماندهی در مراکز شبانه روزی(ارائه خدمات طولانی مدت) در مراکز روزانه و مراکز پیگیری درمان و توانبخشی بیماران روانی مزمن در منزل انجام می شود.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی گیلان تصریح کرد: براساس سیاست کلی سازمان بهزیستی و ستاد ساماندهی بیماران روانی مزمن ارائه خدمات ویزیت در منزل تحت عنوان پیگیری خدمات آموزشی و توانبخشی به بیماران و خانواده ها به طور رایگان انجام می شود که شامل توانبخشی پزشکی، توانبخشی روانی اجتماعی، توانبخشی آموزشی و توانبخشی حرفه ای است.
وی مراکز درمان و توانبخشی مبتلایان به اختلالات نافذ رشد و کارگاه حمایت شده تولیدی را از دیگر مراکز ساماندهی بیماران روانی مزمن نام برد.
تکاملی تصریح کرد: در حال حاضر شش مرکز شبانهروزی در استان فعالیت می کند که شامل دو مرکز زنان و چهار مرکز مردان است.
وی با بیان اینکه حدود 476 نفر تحت پوشش بهزیستی گیلان در منزل ویزیت میشوند، تصریح کرد: یک مرکز روزانه اتیسم با ظرفیت 50 نفر برای پذیرش بیماران روانی استان فعالیت می کند.
معاون توانبخشی بهزیستی گیلان با اشاره به اینکه حدود 320 نفر از بیماران روانی مستمری بگیر ثابت هستند، اذعان داشت: این بیماران از خدمات بهزیستی استان استفاده میکنند.
تکاملی، فعالیت یک مرکز کارگاهی بیماران روانی مزمن در لاهیجان را نیز از دیگر اقدامهای بهزیستی گیلان در ساماندهی این بیماران ذکر کرد و افزود: این مرکز با ظرفیت 50 نفر فعالیت میکند.
پایان پیام/
نظر شما