به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، «عبدالناصر همتی» شب گذشته (دوشنبه 28 مرداد) در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما درباره آخرین تحولات بازار و اقتصاد کشور به ارایه توضیحاتی پرداخت و با اشاره به اینکه اولویت بانک مرکزی، حمایت از تولید و پشتیبانی از اقتصاد است، گفت: از سال قبل و در پی تلاطم بازار ارز به سبب تحریم های ظالمانه، با تمهیداتی که اندیشیده شده توانستیم نرخ ارز را ثابت نگه داریم و روند تسهیلات دهی موفقي داشته باشیم.
رییس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه از آغاز امسال تاکنون تسهیلات دهی کل بانک ها به طور میانگین ماهانه 50 هزار میلیارد تومان بوده که حدود 30 درصد آن به صنعت، 12 درصد به بخش مسکن و 10 درصد به کشاورزی تزریق می شود، گفت: روی هم رفته بیش از 60 درصد از منابع به تولید اختصاص می یابد و در تلاشیم که تسهیلات تزریق شده در بخش مسکن را از 12 درصد به 20 درصد افزایش دهیم.
وی با بیان اینکه منابع بانک ها محدود است همراهی بانک مرکزی فقط چاپ پول و تزریق به بازار نیست، گفت: از آغاز امسال برای ما تکلیف شده که 8 هزار میلیارد تومان به سیل زدگان کمک کنیم و 7 هزار و 800 میلیارد تومان به خرید تضمینی گندم اختصاص داده ایم.
همتی با بیان اینکه در 5 ماهه نخست امسال تنها 50 هزار میلیارد تومان تعهدات قرض الحسنه اعم از ازدواج و مشاغل خانگی گرفته تا دیگر موارد ثبت شده است، تصریح کرد: رونق اقتصادی فقط وابسته به پول نیست نوع تولید، بهره وری کار، ایجاد تقاضا برای محصولات تولید شده و کاهش وابستگی به خارج و رسیدن به تولید ملی را می توان جزئی از رونق تولید و اقتصاد عنوان کرد، البته اولین وظیفه بانک مرکزی حفظ ارزش پول ملی و ثبات قیمت هاست و کمک به رونق تولید از وظایف فرعی ما محسوب می شود.
وی با اشاره به اینکه پس از برقراری آرامش در بازار ارز و ایجاد ثبات در نرخ ها، می توان رونق را در بازار احساس کرد، گفت: درخواست ما از بانک ها این است که تمرکز اصلی را روی سرمایه در گردش داشته باشند که از این مرحله اقتصادی به خوبی عبور کنیم. بعد از گذر از آثار تحریم های ظالمانه غربی ها در دو سال اخیر، به شرایطی رسیده ایم که با ایجاد ثبات در بازار ارز، در مسیری قرار داريم که شاخص های کلان اقتصادی کشور رو به بهبود است، در بازار ارز توانستیم با کاهش 18 درصد نرخ ارز دلار را از 14 هزار و پانصد تومان به 11 هزار هزار و 600 تومان برسانیم و ثابت نگه داریم.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه دخالت بانک مرکزی بر نرخ ها نیست بلکه عرضه و تقاضا بیشتر مورد توجه بانک مرکزی قرار دارد به این منظور سفته بازی ها کنترل شده و در حاشیه بازار کمتر به چشم می خورد، گفت: به دنبال صادرات غیر نفتی هستیم و گام های خوبی هم برداشته شد در 5 ماهه نخست امسال کار صادرکنندگان غیر نفتی روان شده است.
وی با اشاره به اینکه با مدیریت تورم و بازار در ماه های گذشته، تورم ماهانه و نقطه به نقطه کاهنده شده بدان معنا که رشد و افزایش تورم کاهش یافته است، گفت: مفهومش آن نیست که تورم نداریم اسفند 97 با نرخ رشد 5 درصد ماهانه مواجه بودیم که درحال حاضر نرخ تورم به زیر 2 درصد ماهانه رسیده، تورم نقطه به نقطه هم که در حال صعود بود تیرماه متوقف و مرداد ماه با سقوط همراه است و خوشبختانه توانستیم ترس ونزوئلایی شدن در تورم را کنترل کنیم.
همتی با بیان اینکه قبول داریم که تورم به قشر کارمند و حقوق بگیر فشار وارد می کند پس در تلاشیم که اوضاع بدتر نشود و به سمت احیاء پیش برویم، تصریح کرد: از سه ماه گذشته می توان نشانه هاي احیاء را احساس کرد. رکود و تورم هر دو مهم است اما رکود آسیب رسان تر است ما باید از بیکاری جلوگیری کنیم در سه ماهه اول امسال نرخ نیروی شاغل کشور 24 میلیون و 400 هزار نفر بود که نسبت به مدت مشابه سال قبل 320 هزار شاغل اضافه شده که البته بخش عمده این رقم هم به طرح ایجاد اشتغال روستایی مربوط می شود.
وی درخصوص رکود در بخش مسکن گفت: تصمیم گرفتیم وام را به ساخت قابل انتقال تخصیص دهیم در حال حاضر اینکه افزایش قیمت دربازار مسکن دیده نمی شود بدان معنی است که تورم رو به کاهش مي باشد کم کم باید نرخ مسکن کاهش یابد باید از هر اقدامی که به رشد بی رویه نقدینگی کمک می کند اجتناب کنیم رشد 24 درصدی نقدینگی، غیر منطقی است.
رئیس کل بانک مرکزی در ادامه درباره وام ازدواج و شرایط ضامنین آن گفت: سال 97 حدود یک میلیون پرونده وام ازدواج تخصیص یافت در پنج ماهه نخست امسال 300 هزار پرونده وام ازدواج تشکیل و پرداخت شد و حدود 120 هزار پرونده هم در شرف دریافت وام هستند 80 هزار پرونده هم در نوبت به سر می برد در این بین مشکل به مصوبه مجلس مبنی بر وجود یک ضامن معتبر مربوط می شود. خواهش من از همکارانم در 20 هزار شعبه بانکی در کشور این است که وام ازدواج را با یک ضامن تخصیص دهند و سخت گیری نکنند.
همتی در ادامه این گفتگوی خبری درباره بازار متشکل ارزی گفت: در تلاش هستیم که چنین بازاری راه بیفتد اما هر چه پیش رفتیم به پیچیدگی های بیشتری برخوردیم در این سیستم حداقل باید پنج بانک فعالیت داشته باشند که گاه مشاهده می شود شبکه نرم افزاری یک بانک با شبکه ارزی همخوان نیست.
رئیس کل بانک مرکزی در مورد ارز و نقدینگی تامین کالاهای اساسی افزود: در این خصوص مشکلی وجود ندارد در حال حاضر 90 میلیون تن کالا در بندر امام (ره) مانده این در حالی است که امسال نسبت به سال 97 واردات کشور 62 درصد افزایش یافت از آغاز امسال تاکنون 62 میلیارد دلار برای دارو و کالاهای اساسی تخصیص داده ایم البته بخشی از این تامین ارز به صورت 4 هزار و 200 تومانی و بخشی هم نیمایی صورت گرفت پس در کشور نباید قیمت این اقلام افزایش داشته باشد البته از ذخایر استراتژیکی هم برخورداریم که برای روز مبادا برقرار و تامین است.
وی با اشاره به اینکه حدود 149 میلیارد دلار تامین برای واردات صورت گرفته در شرایطی که سخت ترین تحریم هنوز برقرار است، گفت: بسیاری کشورها از ترس آمریکا شبکه های بانکی ما را مختل کرده اند و نمی گذارند گردش مالی داشته باشیم. وظیفه اصلی رسانه ملي ایجاد سرگرمی و نشاط مردم است بهتر است که به این منظور اقدام به پخش موزیک و آهنگ ها و برنامه های شاد کند، آرشیو صدا و سیما پر است از برنامه های مجاز و قابل پخش برای نشاط مردم.
رئیس کل بانک مرکزی در بخش دیگری از این گفتگو درباره اموال و مستغلات مازاد بانک ها نیز گفت: طبق مصوبات قانونی هر بانکی که دارای اموال مازاد باشد باید مالیات معین را پرداخت کند، به تازگی هم بخشنامه کرده ایم هر بانکی که به مصوبات عمل نکند در صلاحیت مدیران آن تجدید نظر خواهیم کرد، به طور جدی به دنبال اصلاح نظام بانکی هستیم.
همتی از کاهش 31 هزار میلیارد تومانی بدهي بانک ها به بانک مرکزی خبر داد و تصریح کرد: بابت نرخ سودی که به بدهی دولت به بانک ها وجود دارد، اختلاف نظر وجود دارد که قرار است با برخی دوستان جلسه بگذاريم و بدهی دولت به بانک ها را معین کنیم. با کاهش درآمدهای نفتی دولت بر آنیم که از دیگر بخش ها این کاستی جبران شود اگر هم جبران نشود تمهیداتی اندیشیده شده که این کسری بودجه کمترین آسیب را به بانک مرکزی و پایه پولی وارد کند.
رییس کل بانک مرکزی ادامه داد: یکی از این راهکارها، کاهش سقف بودجه بود که با کاهش 62 هزار میلیارد تومانی همراه شد حق برداشتی هم به صورت مشروط صادر گردید که در موقع اضطرار بتوانیم از پس انداز و ذخیره 12 درصدی درآمد نفتی بهنگام لزوم و ضرورت برداشت شود.
وی درباره بدهی خارجی نیز گفت: کمترین بدهی خارجی را در میان کشورها داریم اواخر سال 96 بدهی کشورمان به خارج از کشور 12 میلیارد و 400 میلیون دلار بود که در حال حاضر این رقم به 9/5 میلیارد دلار کاهش یافته است.
رییس کل بانک مرکزی درباره اجرای اینستکس نیز گفت: حرف ما این است که اگر غربی ها در این خصوص جدی و مصمم هستند باید در حدی که به درآمدهای نفتی ما لطمه وارد شده در این جریان پول جاری کنند یا اینکه نفت ایران را پیش خرید کنند اگر اروپایی ها خواهان حفظ و اجرای برجام هستند باید تعهداتشان را اجرایی و اعتبار خواسته شده ما را تامین کنند در واقع رقم های بیان شده اروپایی ها برای ما اهمیت ندارد اینستکس باید شامل کالاهای تحریمی هم باشد./
نظر شما