آتش زیاده خواهی بر دامان جنگل های زاگرس

زیاده خواهی و زمین خواری آتشی است بر دامان جنگل های زاگرس که بخش هایی زیادی از جنگل ها را به عمد طعمه حریق می کند.

خبرگزاری شبستان_خرم آباد؛

 

با گرم شدن هوا و خشک شدن گیاهان و خشک شدن محصولات مزارع و برداشت آنها از گوشه و کنار خبر آتش گرفتن دامان طبیعت زیبای زاگرس و جنگل های زاگرس  به گوش می رسد.

 

در هر آتش سوزی که غالبا عمدی و توسط انسان های زیاده خواه و زمین خوار ایجاد می شود،  بخشی از جنگل های زاگرس به عنوان سرمایه ملی از بین می رود.

 

آتشی که در نقاط مختلف دامن زاگرس را می گیرد و در مدت خاموش شدن آن با توجه به نبود امکانات بخش قابل توجهی از جنگل را به کام نیستی و نابودی می کشاند.

 

در وانفسای از بین رفتن بخشی از جنگل به حیوانات و جانداران موجود در این زیستگاه نیز آسیب رسیده و جانداران در فریاد بی صدای خود به کام مرگ فرستاده می شوند.

 

 آتش های شبانه در بسیاری از موارد عمدی است و در دراز مدت اراضی ملی را به میراث پدری عده ای تبدیل کرده و دامن جنگل های آسیب دیده از پدیده زوال را هر روز کوتاه و کوتاهتر می کند.

 

جنگل های استان لرستان که رتبه دوم وسعت را در بین استان های زاگرس نشین دارد، این روزها در معرض خطر و تهدید است.

 

 

30 هکتار از عرصه جنگلی زاگرس در شهرستان کوهدشت غرق در آتش است

 

آتش سوزی های عمدی، در ارتفاعات وزکور در شهرستان کوهدشت از شب گذسته در آتشی عمدی در حال سوختن است.

 

رئیس اداره منابع‌طبیعی و آبخیزداری کوهدشت  در این زمینه گفت: آتش‌سوزی گسترده‌ای که از شامگاه گذشته در مزارع منطقه سیل‌زده رودبار شروع شده‌بود به مراتع کوه وزکور نیز کشیده شده‌است.

 

«صمیمی عبدولی»، افزود: علت وقوع این آتش‌سوزی عمدی است و  هم‌اکنون با تلاش نیروهای منابع‌طبیعی، مردم محلی و بسیج آتش‌سوزی رودبار مهار شده‌ است و نیروها برای پایش در این منطقه حضور دارند.

 

رئیس اداره منابع‌طبیعی و آبخیزداری کوهدشت با بیان اینکه مزارع منطقه رودبار  هنوز برداشت نشده‌است، عنوان کرد: وزش باد و پوشش انبوه مزارع مهار آتش‌سوزی را دشوار کرده‌ است.

 

وی با تأکید بر اینکه هیچ اکیپی خارج از شهرستان کوهدشت برای مهار آتش‌سوزی در رودبار اعزام نشده‌است، بیان کرد: هنوز میزان خسارت به مزارع و مراتع منطقه رودبار مشخص نیست و پس از ارزیابی کارشناسان اعلام می‌شود.

 

90 درصد علت آتش‌سوزی ‌های جنگل‌های لرستان عمدی است

 

شیرزاد نجفی، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان، گفت: سالانه دو هزار هکتار از جنگل های لرستان در آتش می سوزد.

 

وی افزود: ۹۸ درصد علت آتش‌سوزی‌های جنگل‌های لرستان در سال گذشته عامل انسانی بوده است.

 

نجفی، اظهار داشت: تنها دو درصد آتش‌سوزی‌های جنگل‌های لرستان عامل غیرانسانی و غیر عمد دارد.

 

وی خاطرنشان کرد: در ۱۰ سال گذشته ۹۰ درصد آتش‌سوزی‌ها عمدی و ۱۰ درصد غیرعمدی بوده است.

 

نجفی، در ادامه از شناسایی شناسایی ۱۵۰ منطقه بحرانی در جنگل‌های لرستان خبرداد و بیان کرد: مساحت این مناطق بحرانی در لرستان ۶۱۷ هزار و ۸۰۱ هکتار است.

 

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیز داری لرستان، بیان کرد: در نقاط بحرانی شناسایی شده دیده بان مستقر شده است.

 

 

وی با اشاره به آتش‌سوزی در سطح ۱۲۹ هکتار از جنگل‌های لرستان طی سال گذشته، گفت: در استان ۱۲۹ هکتار از جنگل‌ها و مراتع استان طی سال گذشته طعمه حریق شد که از این میزان هشت هکتار مرتع، ۹۰ هکتار مرتع مشجر و ۳۱ هکتار جنگل طبیعی بوده است.‌

 

نجفی، با بیان اینکه در کشور، استان لرستان از نظر پوشش جنگلی در رتبه دوم و در ناحیه رویشی زاگرس نیز مقام اول را دارد، افزود: بیشترین مساحت جنگل و مرتع لرستان مربوط به شهرستان الیگودرز با ۴۲۵ هزار هکتار  و پس از آن به ترتیب خرم آباد، پلدختر، کوهدشت و چگنی بیشترین سطح جنگلی را در استان دارا هستند.

 

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیز داری لرستان، با اشاره به اینکه شهرستان ازنا در استان لرستان فاقد جنگل است، ابراز کرد: کمترین میزان جنگل‌ها و مراتع استان نیز مربوط به شهرستان رومشکان با ۳۴ هزار و ۸۰۵ هکتار است.

 

نجفی، با اشاره به افزایش خطر حریق در جنگل های لرستان طی فصل تابستان، گفت: برای مقابله با حریق شهرستان های استان تقسیم بندی شده و برنامه ریزی خاصی برای اطفای حریق در نظر گرفته شده است.

 

وی با بیان اینکه در فصل تابستان وضعیت جنگل ها در چهار شهرستان چگنی، کوهدشت، پلدختر و خرم آباد بحرانی می شود، افزود: در دنیا سالانه به طور میانگین بیش از دو میلیون هکتار جنگل، در ایران ۱۷ هزار هکتار و در لرستان هزار و ۷۰۰ هکتار دچار حریق می‌شوند.

 

نجفی، در ادامه با اشاره به تقسیم بندی شهرستان‌های استان در رابطه با سابقه حریق، عنوان کرد: در این رابطه چهار شهرستان چگنی، کوهدشت، پلدختر و خرم آباد خیلی بحرانی هستند و سه شهرستان رومشکان، سلسله و دلفان بحرانی هستند و در شهرستان‌های الیگودرز، دورود، ازنا و بروجرد نیز کمترین حریق را طی سال‌های گذشته داشته‌ایم.

 

 

مساله اطفای حریق، باید به جریانی اجتماعی تبدیل شود

 

«سید موسی خادمی»، استاندار لرستان، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان درخرم آباد، با اشاره به اهمیت صیانت از جنگل ها و مراتع به عنوان سرمایه ملی، گفت: برنامه ریزی مدون برای  صیانت از مراتع و جنگل ها ضروری است.

 

وی با بیان اینکه در سال 97 در سایه اقدامات مناسب شاهد کاهش چشمگیر حریق در سطح مناطق تحت مدیریت استان بودیم، افزود: ارتقاء شاخص‌ های زیست محیطی در سال 97 در سایه برنامه ریزی منظم جهت پیشگیری از اطفا حریق صورت گرفت.

 

خادمی، با بیان اینکه این برنامه ریزی در سال 98 هم مورد تاکید است، اظهار داشت: اقدامات خوبی جهت هماهنگی و افزایش آمادگی ادارات و نهاد های مسئول در این زمینه انجام شده است.

 

استاندار لرستان، با تاکید بر اینکه موضوع  اطفای حریق باید به یک جریان اجتماعی تبدیل شود، بیان کرد: نباید تصور کرد که این موضوع فقط وظیفه دولت بوده بلکه اصل کار بر عهده مردم است، این موضوع باید فراگیر شده و در بین مردم حساسیت ایجاد کرده تا احساس مسئولیت کنند.

 

خادمی، خاطرنشان کرد: مردم باید به این باور برسند که جنگل‌ها بزرگترین سرمایه و داشته ‌های آن هاست، همه ما موظفیم و باید یاد بگیریم که چگونه از آن ها حفاظت کنیم و از روش ‌های خطرناک مانند آتش زدن باقیمانده زراعت، غفلت گردشگران و...  دوری کنیم.

 

استاندار لرستان، اظهارکرد: لازمه اجتماعی کردن و ایجاد حساسیت در بین مردم آگاهی بخشی و ترویج فرهنگ حفاظت از این سرمایه بوده که از طریق نهادهای مردمی، صدا و سیما و رسانه‌ ها قابل انجام است.

 

 ضرورت توجه به اقدامات پیشگیرانه برای کاهش آتش سوزی در مراتع و جنگل ها

 

مهرداد فتحی بیرانوند، مدیرکل محیط زیست استان لرستان، هم در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در خرم آباد، گفت: جهت کاهش سطح آتش سوزی در مراتع و جنگل های استان باید اقدامات پیشگیرانه مورد توجه قرار گیرد.

 

 وی همچنین مدیریت زمان را مهمترین موضوع در اطفای حریق دانست و افزود: در این راستا تاکنون ۲ هزار کیلومتر آتش ‌بر در سطح مراتع و جنگل های استان ایجاد شده که این میزان امسال به ۴ هزار کیلومتر افزایش خواهد یافت.

 

فتحی بیرانوند، با اشاره به تشکیل ۲۰ تیم عملیاتی واکنش سریع اطفای حریق افزود: شناسایی نقاط حساس و بحرانی حریق به ویژه در منطقه سفیدکوه ازنا از مهمترین اقدامات انجام شده بوده است.

 

وی خاطرنشان کرد: تجربه ثابت کرده هر چه میزان آموزش ‌ها و اطلاع رسانی‌های پیش‌گیرانه بیشتر شود به همان اندازه کاهش حریق را شاهد هستیم.

 

فتحی بیرانوند، همچنین بر لزوم کاهش آتش ‌سوزی ‌های پس ‌چر مزارع به دلیل سرایت به اراضی ملی و منابع طبیعی تأکید کرد.

 

مدیرکل محیط ‌زیست لرستان با بیان اینکه جوامع محلی با منابع طبیعی منافع مشترکی دارند، گفت: از این رو پیشنهاد می شود جلسه ای با دهیاری ها و شوراها برگزار شود و ضمن آگاهی بخشی امکانات لازم برای اطفای حریق نیز در اختیار آنان قرار گیرد.

 

فتحی بیرانوند، از کاهش ۸۹ درصدی حریق در مناطق تحت مدیریت استان  در سال 98 خبر داد و گفت: سال گذشته ۵ هکتار از مراتع علوفه ‌ای در مناطق تحت مدیریت استان به دلیل سهل ‌انگاری گردشگران در مسیر دریاچه گهر دچار حریق شد حال آنکه این میزان در سال نود و شش 5/45 هکتار بوده است.‍

 

وی، آگاهی بخشی به مردم را از عامل مهم  پیشگیرانه دانست و افزود: آگاهی به بخشی به اقشار مختلف مردم می تواند نقش مهمی در کاهش آمار آتش سوزی در جنگل ها و مراتع داشته باشد.

 

فتحی بیرانوند، با بیان اینکه ارزش هر درخت بلوط بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون تومان است، افزود:  منابع طبیعی از سرمایه های مهم ملی است که باید با آگاهی بخشی و  اجرای تدابیر حفاظتی در جهت صیانت از این سرمایه تلاش شود.

 

 

 فرهنگ سازی نقش مهمی در کاهش حریق دارد

 

عبدالرضا بازدار، رئیس جهاد کشاورزی لرستان هم با تاکید برضرورت مشارکت مردم جهت صیانت از سرمایه های ملی چون جنگل ها و مراتع، بیان کرد: باید عوامل  آتش سوزی در جنگل ها و مراتع شناسایی و با برنامه ریزی برای کاهش آمار تلاش شود.

 

وی با بیان اینکه عامل آتش سوزی در جنگل های استان حدود ۱۰۰ درصد انسانی است، افزود: ارتقای آگاهی عمومی و بهره گیری از بستر های آموزشی، فرهنگی و اجتماعی برای آگاهی بخشی باید مورد توجه جدی قرار گیرد.

 

بازدار با بیان اینکه، تیپ جنگل های لرستات تیپ جنگل‌های خشک و  نیمه خشک است، عنوان کرد:  مشارکت مردم بویژه در روستاهای همجوار با جنگل ها و مراتع می تواند در کاهش  آتش سوزی و همچنین اطفاء به موقع حربق موثر باشد.

 

جهت صیانت از جنگل های استان لرستان به عنوان بخشی از سرمایه ملی ضروری است امکانات اطفا حریق استان ویژه مراتع و جنگل ها و د متناسب با وضعیت تیپ جنگل ها و مراتع استان تهیه شود.

 

 وی با بیان اینکه کشاورزی حفاظتی به جلوگیری از آتش‌سوزی در مراتع استان کمک می‌کند، اظهار کرد: بخش عمدهای از برنامه های جهاد کشاورزی برای آگاه‌سازی کشاورزان در جلوگیری از ایجاد حریق، از طریق صداوسیما اطلاع‌رسانی می‌شود.



بازدار افزود: هر ساله برای جلوگیری از آتش‌سوزی در مراتع استان، به کشاورزان و بهره‌برداران هم اطلاع‌رسانی می‌کنیم.



رئیس سازمان جهاد کشاو رزی لرستان، خاطرنشان کرد: موضوع کشاورزی حفاظتی جزو اولویتها و برنامههای وزارتخانه است که خیلی می‌تواند آثار استرس خشکی را کاهش دهد.

 

با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از آتش سوزی جنگل های لرستان شبانه است و تا  روشن شدن هوا و مشخص شدن دود آتش سوزی، بخش قابل توجهی از درختان جنگلی از بین می رود، افزایش دیده بان های جنگل ها می تواند در صیانت از این سرمایه، کاهش حریق و اطفاء به موقع نیز موثر باشد.

کد خبر 820771

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha