به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، بخشی از مخاطبان سینمای ایران به دلایلی همچون هزینه حضور خانوادگی در سینما، تماشای فیلم های در حال اکران بر پرده سینماها را به تاخیر می اندازند. آن ها منتظر می مانند تا فیلم ها چندماه پس از اکران، به شبکه نمایش خانگی بیاید تا با هزینه کمتر، آسوده خاطر در منزل به تماشای آن ها بنشینند. گرچه این مخاطبان هیجان مردمی را که فیلم ها را داغ داغ در جشنواره یا پس از آن در اکران عمومی تماشا می کنند را از دست می دهند. گاهی هم انتظار آن ها برای حضور یک فیلم در شبکه نمایش خانگی بیش از چندماه به طول می انجامد.
الگوی رفتاری مخاطب ایرانی در مواجهه با سینما جالب توجه است. چند سال قبل وقتی کشمکش دولت وقت با خانه سینما و سینماگران به اوج خود رسیده بود، گیشه سینماها رکود را تجربه کردند. در آن سال ها انگار مردم لذت تماشای فیلم در سالن سینما را از یاد برده بودند. گرچه در این بین دلایل دیگری هم وجود داشت. آثار سینمایی نه تنها جذابیت و هیجان کافی برای جذب مخاطب را نداشتند بلکه سینمای ایران در سیطره آثار تلخ و کمدی های سطحی قرار گرفته بود. کیفیت پایین سالن های سینما موضوع دیگری بود که بر رکود سینما تاثیر می گذاشت. در آن زمان عموم سالن های سینما مربوط به پیش از انقلاب بود و برخی حتی پس از چند دهه بازسازی نشده بودند.
پس از آن بود که با تغییر دولت و تغییر رویکرد نسبت به سینما و سینماگران، اتفاقات دیگری افتاد. مدیر وقت سینما در گام نخست فعالیت خود به تعامل مثبت با خانه سینما به عنوان نهاد صنفی سینماگران پرداخت. این تصمیم بار دیگر سینماگران را به فیلمسازی و امیدبخشی در جامعه ترغیب کرد. از سوی دیگر در قالب طرح هایی، مردمی که مدت ها بعه سینما نرفته بودند، امکان حضور رایگان در سینماها را یافتند. این رویداد شاید خسارات محدودی به سینماها وارد کرد اما از اشتیاق مردم برای حضور در سینماها و تماشای فیلم روی پرده بزرگ خبر داد. تشویق سرمایه گذاران اقتصادی به ساخت سالن های سینما در مجتمع های تجاری از طریق حذف مالیات آن ها، پارامتر دیگری بود که در افزایش سالن های باکیفیت و رغبت مردم برای تماشای فیلم در سینماها نقش موثری بازی کرد. مردمی که پیش از آن ترجیح می دادند منتظر نسخه نمایش خانگی فیلم ایرانی بمانند حالا تصمیم گرفته بودند با وجود پرداخت هزینه بیشتر به سینما بروند تا از هیجان تماشای آن در کنار دیگران روی پرده بزرگ و با کیفیت تصویر و صدای مطلوب بهره ببرند.
این تحول را می توان «بازگشت سینما به تفریحات مردم» نامید. حالا چند سالی است که تماشای فیلم در سالن های سینما به سبد فرهنگی مردم بازگشته و با وجود رشد تورم و افزایش قیمت بلیط، مردم همچنان حضور قابل تاملی در سینماها دارند. گرچه این میزان در مقایسه با سقف تعداد مخاطب سینما در دهه 60، فاصله قابل ملاحظه ای را نمایان می سازد.
در هر حال، برای آن دسته از مخاطبان سینمای ایران که همچنان ترجیح می دهند فیلم ها را در خانه تماشا کنند، اخبار شورای پروانه نمایش خانگی، احتمالا خوشحال کننده خواهد بود چرا که تعدادی از فیلم های اکران نوروز 98 به زودی به شبکه نمایش خانگی می آیند.
«ژن خوک» ساخته بحث برانگیز سعید سهیلی یکی از این فیلم هاست. سهیلی که در سال های اخیر با نگاهی طنزآمیز به معضلات اجتماعی نگریسته و به خصوص با دو گانه «گشت ارشاد» و «گشت 2»، حاشیه های فراوانی را تجربه کرد، «ژن خوک» را در ادامه ذغدغه های اجتماعی خود ساخته است.
«آهوی پیشونی سفید3» دیگر تازه وارد شبکه نمایش خانگی است و همان گونه که از نامش پیداست، سومین بخش از مجموعه سینمایی سیدجواد هاشمی برای کودکان به حساب می آید. هاشمی که در گذشته بیشتر با فیلم های دفاع مقدسی دیده و شناخته می شد، در سال های اخیر توان خود را صرف تولید «پیشونی سفید» کرد تا خلا فیلمسازی برای قشر کودکان در سینمای ایران را تا حدی جبران کند.
او حالا سخنگوی مرکز غیردولتی توسعه سینمای کودک و نوجوان است و با موفقیت نسبی سه گانه اش، می تواند به تولید آثاری موثر و پرمخاطب در حوزه سینمای کودک امیدوار باشد.
ساخته مسعود ده نمکی مهمان بعدی شبکه نمایش خانگی است. «زندانی ها» که در ابتدا امید چندانی به اکران نوروزی نداشت اما شرایط به گونه ای پیش رفت که بخت یار فیلم ده نمکی شد. گرچه تازه ترین ساخته این کارگردان نتوانست همچون گذشته نظر مخاطبان نوروزی سینماها را به خود جلب کند.
آخرین فیلم لیست شبکه نمایش خانگی که نوروز امسال در سینماها به نمایش درآمده «چهار انگشت» حامد محمدی است؛ کارگردان جوان و فرزند منوچهر محمدی، تهیه کننده شناخته شده سینمای ایران. او که چندسالی است به کارگردانی رو آورده، پیش از این به عنوان نویسنده در چند اثر حضور داشت. «چهار انگشت» را باید در ادامه دغدغه های محمدی دانست. بهره گیری او از زوج «امیر جعفری» و «جواد عزتی» هم نمایانگر رضایت کارگردان از همبازی شدن آن ها در «اکسیدان» است.
غیر از این، مردم می توانند در روزهای آینده «قانون مورفی» را در خانه های خود تماشا کنند. تازه ترین ساخته رامبد جوان پیش از حاشیه های تولد فرزندش در خارج از کشور که در گیشه ها با موفقیت قابل قبولی همراه شد. «قانون مورفی» را باید کمدی متفاوت از رامبد جوان دانست که هم از نظر داستان و هم ساختار با کمدی های معمول این سال ها متفاوت بود. همین هم موجب شد نظر برخی از مخاطبان سینما را جلب نکند و واکنش های متفاوتی برانگیزد.
نظر شما