مهمترین وظیفه رسانه دین تولید محتوای فاخر است/اعضای کانون‌های مساجد؛ مجریان توانمند طرح «هر مسجد، یک خبرنگار»

حجت‌الاسلام دکتر ارزانی با اشاره‌به الزامات رسانه دین،گفت: فعالیت ۲۵ هزار کانون فرهنگی هنری با بیش از ۲ میلیون عضو ظرفیتی بهینه است برای افزایش دامنه و عمق نفوذ رسانه دینی و تحقق وعده طرح «هر مسجد یک خبرنگار». وظیفه رسانه دین تولید محتوای فاخر است.

به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام والمسلمین دکتر «حبیب رضا ارزانی» در «نخستین گردهمایی مشترک خبرنگاران ستادی و استانی خبرگزاری شبستان» که امروز (دوشنبه، 14 تیرماه) در مجمتع باغ زیبای تهران برگزار شد، با اشاره به تحولات مثبت این رسانه فعال در حوزه دین فرهنگ اندیشه در طول یک سال گذشته، اظهار کرد: کاهش رتبه خبرگزاری در سایت الکسا این تحولات را ثابت می کند و با برنامه ریزی های انجام شده این رتبه تا پایان امسال به زیر 500 می رسد.

 

رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور در ادامه بیان کرد: 27 سال از عمر این ستاد می گذرد و نیاز به تجدیدنظر و بازنگری احساس می شد، خبرگزاری شبستان هویت مستقل دارد و ما نیز درصدد حفظ و استحکام آن هستیم. خبرگزاری مولفه هایی دارد که با همه آنها معنا می گیرد و لذا باید در شبستان تحقق یابد. خبرگزاری شبستان رسانه دینی است به واسطه تعلق به ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور، هر چند ممکن است به عنوان چاشنی اخبار دیگر حوزه ها نیز به آن اضافه شود.

 

حجت الاسلام ارزانی با بیان اینکه زمانی داشتن رسانه قدرت محسوب می شد، گفت: اما امروز اینچنین نیست چون تنها راه رساندن خبر دیگر رسانه ای مثل خبرگزاری ها نیستند به ویژه با رشد فناوری های ارتباطی و شکل گیری شهروندخبرنگاران. در گذشته همچنین فرد محکوم به استفاده از محتوای تولید شده بود اما امروز شرایط فرق کرده است و انتخاب های متعدد برای افراد وجود دارد و دیگر انحصار عرضه وجود ندارد.

 

وی تاکید کرد: امروز افراد هوشمند در پی راه اندازی خبرگزاری و یا شبکه های رادیو و تلویزیونی نیستند و از مجراهای جدید برای تولید و عرضه محتوا بهره می گیرند.

 

مخاطب خبرگزاری شبستان خاص است

 

مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به فعالیت دستگاه های متعدد فرهنگی رسانه ای در جامعه، ابراز کرد: خروجی در این باره حرف اول را می زند، باید ببینیم کجا اثربخش هستیم. مخاطب ما خاص است و باید تعریف شود که برای چه کسانی چه چیزی را با چه اثری تولید و عرضه کنیم.

 

وی با بیان اینکه امروز کار سخت است، تاکید کرد: ما دچار اختلال اطلاعات هستیم به جهت تکثر اطلاعات و دریافتی ها چراکه صرفا مجاری و کانال های خاص خبر تولید نمی کنند بلکه شهروندخبرنگاران نظیر یک خانم خانه دار و یک آقای کارمند و امثال آن هم تولیدمحتوا می کنند؛ علاوه بر این، امروز دچار اغتشاش اطلاعات هستیم. میزان بازدید، نظرات و نقدها و بازنشرها درجه نفوذ و اثرگذاری خبر را نشان می دهد.

 

دکتر ارزانی با تاکید بر لزوم میزان اثرگذاری رسانه ها با مولفه های مذکور، بیان کرد: باید از پوسته ظاهری رسانه خارج و وارد عرصه جامعه شد و از نزدیک همه مسائل را درک کرد. خبرنگار نباید به چیزی که هست و انجام می دهد، راضی باشد همین عدم رضایت قلم او را اثربخش کرده و رشد می دهد.

 

وی با بیان اینکه امیرمومنان(ع) می فرمایند: اگر دو روز ما مثل هم بود مغبون هستیم، ابراز کرد: باید این عمرهای کوتاه را برای اثرگذاری به کار گرفت، اینکه بعد از ارتحال امام خمینی(ره)، جهانی در غم فرو رفت به دلیل دامنه و عمق نفوذ و اثرگذاری ایشان بود. رسانه هم برای اثرگذاری باید چنین باشد که نخستین گام در این باره آموزش است، خبرنگار باید مطالبه گر آموزش باشد.

 

حجت الاسلام دکتر ارزنی آموزش را عامل اثرگذاری بیشتر قلم خبرنگاران دانست و تاکید کرد: فضای مجازی بسیار اهمیت دارد امروز از میان هفت میلیارد جمعیت جهان پنج میلیون کاربر فضای مجازی هستند، از 80 میلیون ایرانی همه تلفن همراه دارند و 47 میلیون از تلفن هوشمند استفاده می کنند این یعنی باید برای آنها برنامه ریزی کرد. زمانی در سیمای ایران صرفا دو شبکه داشتیم و امروزه ده ها شبکه متنوع؛ در فضای خبررسانی هم اینطور است باید محتوا به قدری قوی، ناب و اثرگذار باشد که در نگاه نخست مخاطب را جذب کند.  تولیدی که دیده شود و و مورد نقد قرار بگیرد، اهمیت دارد.

 

تولید خبر به اتاق فکر نیاز دارد

 

رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور با تاکید بر لزوم تشکیل اتاق فکر برای تولید محتوا و انتخاب تیترهای خبرگزاری، گفت: یکی از علل افسردگی های ما این است که کار نمی کنیم و این در جامعه عمومیت دارد؛ امیرالمومنین(ع) فرمودند: بزرگ ترین تفریح کار است؛ پس چرا ما در حین کار خسته و افسرده می شویم. این کار واقعی است که سبب نشاط می شود مثل خبری که بازدید دارد و مورد بحث و نقد قرار می گیرد و در مخاطب اثر گذاشته و او را درگیر می کند.

 

وی با بیان اینکه نشاط کاری زندگی ما را قوی تر می کند، تاکید کرد: ما ظرفیتی عظیم در حوزه دین داریم که از آن غفلت کرده ایم. 25 هزار کانون فرهنگی هنری مساجد در سطح کشور فعال است. 158 هزار و 347 برنامه طی 44 روز گذشته در سامانه بچه های مسجد ثبت شده و امکاناتی همچون 14 هزار کتابخانه فعال داریم، چرا از این ظرفیت استفاده نکنیم و چرا مسجدی ها را در حوزه خبررسانی فعال نکنیم. ما از طرح هر مسجد یک خبرنگار فاصله داریم.

 

دکتر ارزانی اضافه کرد: به تعبیر رسانه ای ها مردم امروز سیر هستند باید چیزی تهیه و عرضه شود که در عین این سیری اشتهای مخاطب را تحریک کند و پای سفره خبری بکشاند. مرکز رصد شما همین 25 هزار کانون فرهنگی هنری مساجد است که می تواند بگوید نبض فرهنگ دینی کند است یا منظم. اگر رصد صحیح باشد و عامل تشنگی مردم را بدانیم آنگاه رسانه دینی می تواند پیام دین را به خوبی برساند.

 

وی با اشاره به آیات قرآن تاکید کرد: باید از همه ظرفیت ها استفاده کرد و این توصیه قرآن صرفاً درباره جهان نیست. ثبت 158 هزار برنامه در سامانه بچه های مسجد زمانی برای مردم جذاب می شود که بدانند نهاد دیگر فرهنگی سقف ثبت برنامه اش نهایتا 10 هزار برنامه است. بیان این فاصله عمیق، نگاه و توجه مخاطب را جلب می کند و مقایسه ها خودش خبر محسوب می شود و اینجا می توان قدرت نمایی کرد که 25 هزار کانون فرهنگی هنری مساجد کشور چه کرده اند.

 

رصد فعالیت کانون های مساجد حجمی گسترده از خوراک شبستان را تامین می کند

 

مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: می توان کانون های تخصصی مثل کانون های فعال در حوزه کاریکاتور را معرفی کرد به ویژه اینکه مقام معظم رهبری هم در این باره توصیه دارند و ما امرز 148 مرکز کاریکاتور در کشور داریم. در حوزه نجوم 143 کانون در کشور فعال هستند. اگر رصدها از همین وضع موجود صحیح باشد حجمی از اخبار اثرگذار در حوزه دین تولید می شود.

 

وی با اشاره به سودهای سرشار آمریکا از طراحی و فعال سازی نرم افزارهایی همچون تلگرام، گفت: شاید این تسهیل باشد اما سود اصلی برای ایالات متحده است. فایده ایجاد مراکز رصد برای دنیا این است که بدانند در دنیا چه خبر است و اینچنین در مسائل اقتصادی، سیاسی، اجتماعی ملت ها نفوذ می کنند، امروز اطلاعات قدرت محسوب می شود. برای مثال در ایران برخی کانال ها و در روسیه کانال های دیگر پرمخاطب هستند و به تناسب برای اینها محتوا تولید و عرضه می شود.

 

رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور با تاکید بر لزوم ذائقه شناسی در مخاطب، گفت: خدا در قرآن پیامبر(ص) را امر می کند به دعوت مردم با قول سدید، موعظه (حرفی که بر احساس انسان تاثیر می گذارد) و جدال احسن یعنی اگر می خواهیم محاجه کنیم باید به روش اَحسن باشد یعنی استفاده از بهترین ابزارها مثل هنر.

 

وی درباره نوع اطلاعاتی که باید در رسانه دین تولید شود، ابراز کرد: دین غالبا کیفیت است و برای تولید و عرضه خبر از آن باید کمی شود، کمی کردنِ کیف ها سخت اما شدنی است و باید روی آن بحث و بررسی شود. در گام دوم باید مصداقی شد و در گام بعد سادگی را اصل قرار دهیم. و مهمتر از همه آنکه خبر باید همراه با مقیاس و مقایسه باشد اینکه در مقایسه با فعالیت های هم طراز چه کرده ایم. آمارها در کنار هم قرار بگیرد میزان رشد و موفقیت ما مشخص می شود.

 

کانون های فرهنگی هنری در نیمی از مساجد فعال کشور نفوذ دارند

 

حجت الاسلام دکتر ارزانی با بیان اینکه یک سوم از مساجد کشور مجهز به کانون های فرهنگی هنری کشور هستند، گفت: البته دامنه نفوذ ما در نیمی از مساجد فعال کشور گسترده است چراکه 75 هزار مسجد داریم که 50 هزار باب از آنها فعال است و ما در نیمی از آنها حضور و فعالیت داریم. برای هر کار باید نگاه ویژه به مخاطب داشته باشیم و بدانیم مخاطب ما چه کسانی هستند و برای چه کسانی تولید محتوا می کنیم.

 

مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: باید به تناسب مخاطب ذائقه شناسی شود، آیا مخاطب ما مسجدی ها هستند یا قشر خاکستری یا دیگر اقشار. زمانی همه پشت سر یک نفر حرکت می کردیم اما امروز بحث مشارکت مطرح است باید اشتراک گذاری اطلاعات صورت گرفته و بده بستان اطلاعات داشته باشیم.

 

عضویت دو میلیون و 138 هزار و 297 نفر در کانون های فرهنگی هنری مساجد

 

وی ادامه داد: امروز دو میلیون و 138 هزار و 297 نفر در کانون های فرهنگی هنری مساجد عضویت دارند، اگر 10 درصد اینها هم فعال باشند، جمع شان می شود 200 هزار نفر که علاقمند به حوزه کاری و تولیدات شما هستند. اگر رتبه خبرگزاری شبستان به زیر 10 برسد نگاه ها به ما فرق می کند و دیگر همه خود به سراغ ما می آیند نه اینکه ما دنبال شان برویم.

 

حجت الاسلام دکتر ارزانی با اشاره به چهار مدل تبلیغ، ابراز کرد: این مدل ها عبارتند از: ابلاغ، اقناع، سبک سازی و سیره سازی؛ ابلاغ، مخاطب خاص خود را دارد اما امروز آدم ها نیاز به اقناع دارند مثل بیان سود حضور در مساجد ازقبیل افزایش رزق، دوره های آموزشی، سفرهای زیارتی و ... . مسجد فقط برای اقامه نماز جماعت نیست مسجد برقرار و آباد، برکات بسیار دارد و همه اعضای خانواده را بهره مند می کند.

 

رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور افزود: شهید هاشمی نژاد می فرمود: دائم نپرسید چه خبر؟، خودتان خبرساز شوید. ... اگر مساجد پررونق شود آسیب های اجتماعی کم می شود.

 

وی با اشاره به مدل سبک سازی، بیان کرد: دنیا روی این سبک سازی بسیار کار می کند چرا یک قهوه یا برند فست فود در دنیا شناخته می شود و مخاطب جهانی می یابد؟، شما خبرنگاران می توانید در ترویج مُد دینی موثر باشید. بعد از اینکه «محمدعلی کلی» مسلمان شد چند ده هزار نفر به اسلام گرویدند.

 

مهمترین وظیفه شبستان تولید محتوای فاخر است

 

حجت الاسلام دکتر ارزانی تاکید کرد: زمان شعار تمام شده است. ما پایتخت «فهما» را تاسیس کردیم اما هنوز درباره آن کاری را که باید نکرده ایم تا زمان انجام که شب ولادت حضرت زهرا(س) روی ابعاد مختلف آن کار کنید. یکی از مشکلات عدم دیده شدن ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد این است که ما رخداد ملی نداشتیم. ولادت حضرت زهرا(س) زمان رخداد ملی ما است و شما خبرنگاران باید برای آن عزم جدید داشته باشید و به عنوان رخداد ملی و دو سال بعد در بعد بین المللی ثبت و انجام شود. یعنی مساجد جهان اسلام هم مشارکت داده می شوند.

 

وی درباره راهکارهای تحقق رسانه دین به معنای واقعی در خبرگزاری شبستان، خاطرنشان کرد: مهمترین وظیفه شبستان تولید محتوای فاخر است اینکه عِده و عُده افزایش یابد اگرچه ضروری است اما شرط کافی نیست، تولید باید به نوعی باشد که مخاطب عطش داشته باشد و برای رفع عطش سمت ما بیاید. راز توفیق شسبتان در همین است و به ابزار و متخصص نیاز دارد. وقتی دیده شوید محل رجوع و حمایت هم قرار می گیرید.

 

کد خبر 817862

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha