خبرگزای شبستان- قزوین؛ مسجد جامع قزوین، کهن ترین مسجد جامع ایران و یکی از آثار تاریخی دیدنی شهر قزوین است که دارای ویژگی های منحصر به فردی است و در ایام مختلف سال پذیرای گردشگرانی از اقصا نقاط ایران و جهان است.
مسجد جامع قزوین با وسعتی در حدود 4 هزار متر مربع در خیابان سپه قزوین که نخستین خیابان ایران است، واقع شده که با توجه به قدمت و وسعت این مکان مقدس، آن را مسجد عتیق و کبیر هم می نامند، بنای نخست این مسجد بر روی آتشکده ای از دوران ساسانیان احداث شده که این آتشکده در بخش ایوان جنوبی بوده است.
این مسجد در سال 192 هجری به دستور هارون الرشید احداث شده که در یورش مغولان به قزوین بخشی از آن، از جمله ایوان جنوبی تخریب و در دوره های بعد ترمیم شد؛ این مسجد به سبک چهار ایوانی بنا شده به طوری که در چهار طرف حیاط آن، چهار ایوان بلند و در 2 طرف آن رواق هایی طولانی وجود دارد.
ایوان شمالی و مناره های کاشی کاری شده مسجد جامع در دوران شاه طهماسب صفوی احداث و مأذنه های آن هم در قسمت بالا در دوران ناصرالدین شاه تکمیل شده است، در راهروی ایوان جنوبی دو ستون عظیم قرار دارد که بر هر یک لوح هایی از جنس سنگ مرمر نصب شده است.
گنبد آجری دوپوش و شبستان جنوبی مسجد جامع قزوین به وسیله امیر خمارتاش عمادی در سالهای ۵۰۰ تا ۵۰۹ هجری قمری بنا شده و دارای پنج کتیبه گچ بری شده نفیس است که از شاهکارهای هنر ایرانی محسوب می شود.
مسجد جامع قزوین در ابتدا فضایی کوچک و ساده داشته که در دوره های بعدی الحاقاتی به این بنا اضافه و فضای بزرگتری به مسجد اختصاص داده شد که بیشترین تغییرات در زمان صفویه صورت گرفته است.
این مسجد با قدمت یک هزار ساله و معماری با شکوه و متناسب با اقلیم و فرهنگ ایران در حال حاضر در قسمت شبستان غربی دارای 2 موزه به نام های موزه سنگ و سفال و دریچه ها است که آثاری نظیر سنگ و سفالینه و درب و پنجره های قدیمی در آن به نمایش گذاشته شده است و گردشگران در کنار بازدید از کهن ترین مسجد ایران می توانند بازدیدی هم از 2 موزه مذکور داشته باشند.
گفتنی است مسجد جامع قزوین درسال 1310 به شماره 121 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
نظر شما