بقعه‌ عون‌ بن‌ علی‌(ع‌) ماسوله‌، روایتی زنده از تاریخ وتدین مردمان گیل

بقعه‌ عون‌ بن‌ علی‌(ع‌) در قلب شهرکهن و تاریخی ماسوله‌، نشان از عشق و ارادت مردم متدین گیلان به سادات دارد.

خبرگزاری شبستان از گیلان/


سرزمین گیلان به سبب مهاجرت سادات علوی در سده های اولیه ورود اسلام به کشورمان و همچنین به این استان و همچنین اراداتی که گیلک ها به سادات داشتند، منجر به وجود بقاع متبرکه و پذیرش دوستاران اهل بیت شده است.

 

وجود بقاع متبرکه در گیلان فرصتی است برای شناساندن موقعیت مذهبی گیلان به گردشگران چرا که در طول قرون و تداوم ارادتی که گیلانیان به آل رسول الله داشتند جایگاه استقرار بیش از 900 بقعه متبرکه شده است که بقعه عون بن علی در ماسوله، در این میان نیز از جایگاه ویژه ای برخوردار است.

 

سه امامزاده در ناحیه شهر ماسوله وجود دارد که اصلی‌ترین آن در بقعه عون بن محمد حنفیه بن علی (ع) می‌باشد. این بقعه که در وسط شهر ماسوله قرار دارد در قرن دوم یا سوم هجری بنا شده است.


طبق‌ شجره‌ نامه‌ موجود، در این‌ آرامگاه‌ پسر محمد حنیفه‌ پسر امام‌ علی‌(ع‌) دفن‌ شده‌ است‌. بنا قدیمی‌ و هشت‌ ضلعی‌ است‌. که‌ بر سینه‌ دیوار غربی‌ آن‌، دری ‌بسیار قدیمی‌ از چوب‌ آبنوس‌ و با کنده‌ کاری‌ ظریف‌ کار گذاشته‌ شده‌ که‌ به‌ درِ چله‌ خانه‌ معروف‌ است‌. مطابق‌کتیبه‌ای‌ بر روی‌ یک‌ ستون‌ قطور در مدخل‌ بنا، تعمیر اساسی‌ بقعه‌ در زمان‌ فتحعلی‌ شاه‌ صورت‌ گرفته‌ است‌.
 

قدیمی‌ترین‌ تاریخ‌ بقعه‌، به‌ سنگ‌ قبری‌ مربوط‌ است‌ که‌ تاریخ‌ 969 هجری‌ قمری‌ بر دیواره‌ آن‌ کنده‌ شده‌ است‌.

 

این بقعه در مجموعه ای مذهبی، مرکب از خود بقعه در میان و مسجد جامع در جوانب شرق و غرب، جای گرفته است.


بقعه پلانی هشت گوش دارد و هر یک از اضلاع 180سانتی متر طول دارند. گنبدی بر روی این فضا وجود دارد که ارتفاع صحن امام زاده تا زیر طاق گنبد اول 20/4 سانتی متر است. گنبد بقعه، حالتی شلحمی دارد که امروزه آن را با حلب پوشانده اند.


دو مناره در اطراف گنبد این مسجد، احداث کرده اند که جدید است. قسمت بیرون امام زاده، دارای طاق نماهایی با اجر کاری و قسمت داخلی نیز طاق نماهایی دارد.

 

گفتنی است، که در مورد تاریخ بنای این بقعه و تاریخ دقیق شهادت حضرت عون بن علی(ع)سند معتبر و مکتوبی یافت نشده است. این بقعه در دهه 1360 توسط مرحوم خلیل حاتمی ماسوله، که ریاست هیئت امنای این بقعه را در دست داشت، تجدید بنا شد و جزو یک هزار و 200 بقعه در آثار تاریخی ایران جای دارد.


امید عزیزی، رئیس سازمان میراث فرهنگی استان گیلان با اشاره به جایگاه تارخی ماسوله به مرمت این شهر اشاره و تصریح کرد: مرمت بقعه عون بن علی(ع) نیز از برنامه های مرمتی است.

 

وی با تأکید بر جایگاه ماسوله از منظر بین‌المللی، گفت: کالبد شهر تاریخی ماسوله متشکل از بناهایی با ترکیب‌بندی ویژ در هم‌جواری با طبیعت پیرامون و بافتی منحصر به فرد است که به واسطه همین ویژگی و اصل حفظ تمامیت و اصالت، نامزد ثبت در فهرست آثار جهانی بوده و وجود این بقعه متبرکه نیز دلیل این امر را موجه تر می سازد.


عزیزی، ادامه داد: حفظ معیارها و شاخصه‌های ارزشی شهر ماسوله، پابرجایی، اصالت و تداوم حیات جاری در آن که متضمن تمامی ارزش های کالبدی تاریخی، زیستی و آئینی است تنها با توجه ویژه به اصلاح زیر ساخت‌های اساسی ماسوله و تخصیص اعتبارات جامع به سازمان میراث فرهنگی است.

 

پایان پیام/


منبع:
برگرفته از کتاب مردم سرزمین فومنات- کیوان پندی چاپ دوم
 

کد خبر 81132

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha