به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از عربی 21، «احمد عمران» روزنامه نگار روزنامه فایننشالتایمز در گزارشی خود به تلاش جدید عربستان برای جذب مخالفان عربستانی در خارج و کاهش خسارت به شهرت «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان اشاره و می نویسد که هدف از تشویق شهروندان عربستانی در خارج برای بازگشت برای این است که این نگرانی وجود دارد که آنها گفتمان اصلاحاتی که محمد بن سلمان به آن دعوت می کند، تعطیل کنند.
العمران در گزارش خود آورده است که این طرح جدید پس از 9 ماه از قتل «جمال خاشقجی» روزنامه نگار منتقدعربستانی که در تبعید اجباری به ایالت متحده آمریکا رفت و در سفارت کشورش در استانبول به دست یک گروه نزدیک به ولیعهد ترورشد، انجام می گیرد.
در این گزارش آمده است که در این تلاش جدید از ادامه بیان نگرانی ها و انتقاد عربستانی های خارج از کشور از ولیعهد عربستان جلوگیری می شود؛ مسئولان درحال حاضر تلاش می کنند تا منتقدان و مخالفان را با وعده اعطای امنیت و سلامتی به بازگشت به کشورشان قانع کنند.
این گزارش به نقل از یک عربستان در تبعید می گوید: یک پیام از شخص ولیعهد به دست وی رسیده است که درصورتی که این بازگشت به کشور را بپذیری، خسارت یا زندانی نمی شوی.
العمران می نویسد: تلاش ها برای جذب مخالفان در خارج همچنان پابرجاست حتی پس از جنایت قتل خاشقجی. نگرانی مسئولان عالی رتبه عربستان از تبعیدی ها باعث شد تا دیوان پادشاهی خواستار بررسی درباره این مسئله شود. هرگز این بررسی و مطالعه که همچنان تحت بازنگری است، منتشر نشد، اما این بررسی و مطالعه تعداد از دانشجویان پناهنده عربستان را تا پایان سال 2030 میلادی 50 هزار نفر ارزیابی می کند.
براساس این گزارش، این مطالعه و بررسی به دولت توصیه می کند تا روش نرمی را با مخالفان درپیش بگیرد و انگیزه هایی را به آنها به جای اعمال فشار برای بازگشت ارایه دهد.
در این گزارش آمده است که تعدادی از اسلامگرایان عربستان در دهه 90 قرن گذشته به پایتخت های غربی از جمله لندن و واشنگتن پناه آوردند و برخی از آنها پس از معامله با دولت بازگشتند، اما تعداد بیشتر آنها راههای پناهندگی به خارج را در سالهای اخیر جستجو کردند، زیرا محیط فعالیت و آزادی بیان در این کشور محدود شده است.
العمران به نقل از «ایمان الحسین» همکارش در شورای اروپایی روابط خارجه گفت: شیوه تغییر اقتصادی و اجتماعی از بالا به پایین در ایجاد قطب بندی کردن داخل عربستان سهیم بوده است، به طوری که حتی اگر انگیزه و دلایل صرف سیاسی نباشد، برخی از مردم را به خارج شدن سوق داده است.
در پایان این گزارش آمده است که فضای ترس و عدم شفافیت ناشی از تغییرات ریشه ای است که حتی در این زمان نیز اجرا می شود و دولت از آن استفاده می کند حتی اگر به فضای مناقشه ای برای تکثرگرایی منجر شود. برهمین اساس اگر موضع میانه ای تقویت شود، امکان مهار امور در داخل این کشور وجود دارد.
نظر شما