داوود تک فلاح، معاون آموزش و پژوهش سازمان دارالقرآن الکریم درباره ضرورت جامع نگری در اجرای طرح ملی حفظ قرآن به خبرنگار شبستان گفت: هر کاری در مرحله آغازین آن هم در سطح ملی، نیازمند بررسی تمامی ابعاد است اما از سوی دیگر گاهی جامع نگری باعث می شود که کارها به انجام نرسد چراکه جامع نگری نیازمند تعلیم مربی و تامین کادر متخصص و تدوین چارچوب های روانشناختی است، که ورود جداگانه به هر یک از این مقولات ممکن است سال ها به طول بینجامد.
وی زمان بر بودن جامع نگری در تدوین و اجرای طرح ها را عاملی بر از بین رفتن ضرورت و انگیزه آنها دانست و اظهار کرد: بنابراین می توان طرحی ساده را تدوین کرده و وارد فاز اجرایی آن شد اما در طول زمان و متناسب با رشد کمی و کیفی مخاطبان آن را ارتقا داد و به سطحی واحد اکتفا نکرد.
تک فلاح اعلام کرد: سازمان دارالقرآن هم از ابتدا همین هدف را دنبال کرده است و می کوشد تا در اجرای طرح ملی حفظ که عضو ستاد اجرایی آن است رشد و جامعیت تدریجی و در طول زمان را سرلوحه کار قرار ده، چراکه تنها از این طریق می توان به هدفگذاری مدنظر رسید و خروجی های مطلوب همچون تربیت 10 میلیون حافظ را همسو با مطالبه رهبر معظم انقلاب دریافت کرد.
یک میلیون و 600 هزار دانش آموز و 400 هزار فرهنگی مخاطب اصلی طرح ملی حفظ
معاون آموزش و پژوهش سازمان دارالقرآن الکریم با بیان این مطلب که طرح کلی حفظ قرآن بیشتر توان خود را بر آموزش و پرورش متمرکز کرده است، تصریح کرد: البته این وزارتخانه درپی آن نیست که حجم بالایی از دانش آموزان را با اجزای بالا تربیت کند اما در برآورد نخستین برای یک میلیون و 600 هزار دانش آموز و 400 هزار فرهنگی برنامه ریزی کرده است.
وی ادامه داد: البته این افراد هم مقرر است بین یک حزب تا دو جزء از مصحف شریف را حفظ کنند که در خوشبینانه ترین صورت هم نمی توان انتظار داشت تمامی این دو میلون نفر موفق به حفظ دو جزء از آیات الهی شوند.
تک فلاح اتکاء صرف به توان وزارت آموزش و پرورش را مانعی در عمومی کردن این طرح دانست و بیان کرد: باید توجه داشت بسیاری از دانش آموزان در انتهای سال فارغ التحصیل می شوند از این رو دیگر بار آموزشی آنها در حیطه وظایف وزارت آموزش و پرورش نیست، بنابراین باید این ریزش را در طرح ملی حفظ هم پیش بینی کرد.
وی تاکید کرد: اینجا است که نقش دیگر مراکز و دستگاه های قرآنی پررنگ می شود تا با ورود به میدان از این ریزش جلوگیری کرده و حافظانی را که در مدارس تربیت شده اند را از طریق موسسات و دوره های آموزشی با رشد کمی و کیفی همراه کنند تا خیل کثیر علاقه مندان تحت پوشش آموزشی قرار بگیرند.
دیگر دستگاه ها به جمعیت 62 میلیونی توجه کنند
تک فلاح با بیان این مطلب که دایره مخاطبان 12 میلیونی آموزش و پرورش هم دیگر مانع در مسیر افزایش کمی حفاظ آیات الهی است، عنوان کرد: جمیعت 75 میلیون نفری کشور برای برخورداری از آموزش های حفظ نیازمند ورود و حضور جدی دیگر دستگاه ها است یعنی باید با همکاری دستگاه های مختلف 62 میلیون نفر باقیمانده از جمعیت کل کشور را نیز تحت پوشش آموزش حفظ مصحف شریف قرار داد.
وی افزود: اگر کار قوی و فاخر باشد می توان امیدوار بود در پایان از میان این جمیعت 10 میلیون نفر باقی بمانند که بتوانند در مسیر تحقق مطالبه رهبری تربیت شوند و آیات الهی را حفظ کنند، چراکه بسیاری از افراد وارد سیستم حفظ می شوند اما به دلایل مختلف همچون سیستم ناکارآمد آموزشی و یا دغدغه زندگی روزمره این عرصه را رها می کنند، بنابراین ما باید جاذبه هایی داشته باشیم که این ورودی ها را برای خود حفظ کرده و به خروجی مطلوب دست بیابیم.
همه دستگاه ها متناسب با مخاطبان خود وارد میدان شوند
معاون آموزش و پژوهش سازمان دارالقرآن الکریم با بیان این مطلب که علی رغم تلاش به هر حال تعدای از قرآن آموز در طول مسیر از ما جدا می شوند، ابراز کرد: بنابراین حضور اثرگذار وزارت کشور، سازمان تبلیغات اسلامی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و حتی سایر وزارتخانه ها که شاید چندان مرتبط با اینگونه مباحث نیستند باید متناسب با گروه هدف خود برای تحقق این مطالبه رهبر معظم انقلاب همکاری و مشارکت کنند.
وی عزم ملی را راهکار تحقق این مطالبه خواند و گفت: معمولا طبق قانون کشوری و مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی لفظ حافظ قرآن به کسی اطلاق می شود که حداقل 10 جزء از مصحف شریف را در ذهن داشته باشد، که مدرک درجه پنج سازمان دارالقرآن هم به این میزان از محفوظات اعطا می شود، اگر این مهم را رویکرد قرار دهیم می توان امیدوار بود در طول سال های آتی بتوان 10 میلیون حافظ 10 جزء تربیت کرد.
تک فلاح درباره دلایل مغفول ماندن حفظ قرآن در نظام آموزشی در مقایسه با سایر رشته های قرآنی اعلام کرد: این امر از دو دلیل ریشه می گیرد، نخست شاید کمی جذابیت حفظ در مقایسه با تلاوت است چراکه قرائت همواره با تشویق و تکرار همراه است امری که درباره حفظ چندان صدق نمی کند، از سوی دیگر نهادهای رسانه ای به ویژه سیما و رادیو قرآن هم رویکرد بیشتری به قرائت در مقایسه با حفظ دارند که همین امر سازوکار تشویقی ترغیبی برای مخاطبان بکار می رود.
فقدان سرمایه گذاری لازم در امر حفظ ضرر رسان است
وی اظهار کرد: سرمایه گذاری های لازم و اثرگذار چندانی توسط مسئولان فرهنگی قرآنی برای ترغیب مخاطبان به مسیر حفظ آیات الهی انجام نشده است، به عنوان مثال باید سازوکار تشویقی در خانواده ها و نیز نظام آموزشی به ویژه در سال های نخست تحصیل بکار گرفته شود آنچنان که در استان سیستان و بلوچستان علی رغم برخی محدودیت ها و محرومیت ها امر حفظ مصحف شریف به ویژه در میان اهل سنت با جدیت دنبال می شود.
تک فلاح ادامه داد: کشورهایی همچون پاکستان و لیبی علی رغم بسیاری از محدودیت ها حافظان بیشمار دارند چراکه امر حفظ از ابتدا در جامعه آنها نهادینه شده است از سوی دیگر فرهنگ آموزش قرآن آنها با حفظ آیات الهی پیوندی ناگسستنی دارد، در حالی که در جامعه ما حفظ، قرائت و مفاهیم مقولاتی جدا هستند و در بسته آموزشی واحد به مخاطب ارائه نمی شوند.
وی درباره برنامه های سازمان دارالقرآن الکریم برای تحقق این مطالبه رهبری معظم انقلاب در امر حفظ عنوان کرد: سازمان از سال 82 به امر حفظ رویکردی ویژه داشته است و جریان سازی های لازم را انجام داده و درپی توافقی با سازمان ملی جوانان وقت دو دوره حفظ عمومی را ویژه گروه سنی کودک و نوجوان اجرا کرده است و از چهار سال قبل هم کار حفظ کل را به طور عملیاتی و مدون و با اتکاء به اصول روانشناسانه آغاز کردیم.
تشکیل کارگروه حفظ در سازمان دارالقرآن
تک فلاح با اشاره به برگزاری دوره های حفظ سه و پنج ساله توسط این سازمان تصریح کرد: علاوه بر این کارگروه حفظ پیش بینی شده که به طور هفتگی با حضور نخبگان و کارشناسان جلسه برگزار می کند تا بتواند راهکارهای تحقق مطالبه رهبری را اتخاذ کرد.
شایان ذکر است، درپی تاکید رهبر معظم انقلاب بر تربیت حداقل 10 میلیون حافظ قرآن در دیدار با قاریان در طلیعه ماه مبارک رمضان ستاد ملی حفظ با عضویت دستگاه های مختلف در وزارت آموزش و پرورش تشکیل شده و اجرای طرح ملی حفظ را در دستور کار خود دارد.
پایان پیام/
نظر شما