به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، پس از آنکه استفاده از بورس کالا در عرضه برخی محصولات کشاورزی چون زعفران موفق عمل کرد چندی پیش یکی از اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که سازوکارها برای عرضه زیره سبز در بورس کالا فراهم شده و شاهد باز شدن پنجره جدیدی در اقتصاد کشاورزی ایران هستیم.
بنا به گفته «نظر افضلی» با طراحی برنامههای مناسب برای عرضه انواع محصولات کشاورزی در بورس کالا، پنجره جدیدی در اقتصاد کشاورزی ایران در حال باز شدن است که آغازگر این حرکت عرضه زعفران بود و امروز به زیره سبز رسیده و به زودی شاهد ورود کالاهای مهم کشاورزی به بورس خواهیم بود. ساز و کارها برای عرضه زیره سبز در بورس کالا فراهم شده و به مرور شاهد باز شدن پنجره جدیدی در اقتصاد کشاورزی ایران هستیم که این اتفاق در این شرایط تحریم و بحران اقتصادی میتواند دورنمای روشنی را برای بخش کشاورزی ایران رقم بزند.
این نماینده مجلس گفته بود: «با توجه به عرضه موفق زعفران در بورس کالا، زیره هم میتواند با ورود به بورس از مزایای آمارهای شفاف و کشف نرخهای عادلانه برخوردار شود تا کشاورزان این حوزه به سودهای واقعی حاصل زحمات خود دست پیدا کنند. این محصول کم آب بر بوده و در شرایط دیم به خوبی تولید میشود بنابراین محصول مناسبی برای رشد تولید و صادرات است که در صورت آشنایی کشاورزان و حمایت مسوولان با رونق معاملات زیره سبز در بورس مواجه می شویم.»
حالا گویا سایر محصولات کشاورزی نیز در این زمینه وارد شده اند و بنا به گفته رییس سازمان بورس و اوراق بهادار تجربه موفق عرضه زعفران در بورس کالا سبب شد تا پس از زیره سبز اقدامات لازم برای ورود پسته و خرما به این بورس انجام شود.
«شاپور محمدی» این مطلب را در آئین راه اندازی معاملات گواهی سپرده کالایی و قراردادهای آتی زیره سبز در بورس کالای ایران اعلام کرده و گفته است: «از امروز شاهد معامله گواهی سپرده کالایی زیره سبز در بورس کالا خواهیم بود و با توجه به تجربه موفق عرضه زعفران در بورس کالا در تلاش هستیم تا پس از زیره سبز اقدامات لازم برای ورود پسته و خرما به این بورس انجام شود. وزارت جهاد کشاورزی همکاریهای لازم را با بورس کالا به منظور ورود کالاهای کشاورزی به بورس داشته است.»
وی عرضه محصولات خرما و پسته را از اهداف اصلی بورس کالا مطرح کرده و گفته است: «از طریق عرضه محصولاتی مانند زعفران و زیره در بورس کالا می توان شاهد ساماندهی بازار داخلی و صادراتی این محصولات در بستر بازار سرمایه باشیم.
محمدی ادامه داد: زعفران در دنیا یک صنعت هشت میلیارد دلاری است که از این میزان فقط ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون دلار عاید کشاورزان میشود؛ اکنون در تلاش هستیم تا از طریق فعال کردن معاملات محصولات کشاورزی در بورس کالا شرایط کشاورزان را بهبود ببخشیم.
وی اظهار کرده است: «یکی از اهداف عرضه محصولات کشاورزی به بورس کالا و انجام معاملات کالایی در این بورس رسیدن کشاورزان به حق خود و پرداخت قیمت عادلانه به آنها است. بورس کالا در ایجاد کشف عادلانه قیمتها و رسیدن سود واقعی به کشاورزان تأثیرگذار است و ما اکنون در حال برنامه ریزی های لازم برای عرضه دیگر محصولات کشاورزی به بورس کالا هستیم.»
یادآور می شود: شرکت بورس کالای ایران به موجب ماده 58 قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران که مقرر داشته «دولت اقدامات لازم را برای فعال کردن بورس های کالایی و تطبیق آن با این قانون و ارائه راهکارهای قانونی مورد نیاز را به عمل خواهد آورد» به عنوان یک شرکت جدید و کاملا مستقل از سازمان های کارگزاران بورس فلزات و بورس کالای کشاورزی، پس از پذیره نویسی در 4 گروه سهامداری و برگزاری مجمع عمومی از ابتدای مهرماه سال 1386 فعالیت خود را آغاز کرد.
بورس کالای ایران با ایجاد بازار شفاف جهت تسهیل معاملات و کشف نرخ قیمت کالاهای اساسی و مواد اولیه واسطه ای بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا، ضمن تضمین تعهدات طرفین معامله، ابزارهای تامین مالی و مدیریت ریسک را در اختیار فعالان بازار قرار می دهد./
نظر شما