به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از قزوین، آیت الله «علیرضا اعرافی» در مراسم تکریم و معارفه مدیر حوزه های علمیه استان قزوین که امروز (شنبه ۱۵ تیر) در شبستان امیرالمومنین (ع) مسجدالنبی قزوین برگزار شد، بیان کرد: قزوین خطه ای عالم پرور، فرهنگ خیز و اثرگذار در ایران و جامعه ما بوده و در طول تاریخ انسان های بزرگی را پرورش داده است و در ابعاد مختلف اجتماعی، فرهنگی و سیاسی، شهری اثرگذار، تاریخی و الهام بخش بوده است.
مدیر حوزه های علمیه کشور با اشاره به ویژگی حوزه های علمیه ادامه داد: حوزه های علمیه ذات و بنیان علمی و تولید فکری داشته است، ما افتخار داریم حوزه های علمیه در طول قرون متمادی همواره مولد علم، دانش، نظریات بدیع و بکر، انسان ساز، جامعه ساز و تمدن آفرین بوده است.
وی با اشاره به برخی از علمای بزرگ دینی و تربیت یافته در حوزه های علمیه توضیح داد: ما اعتراف می کنیم بخش زیادی از میراث عظیم خود را به دنیای امروز، جهان و بین الملل عرضه نکرده ایم و این سرمایه بزرگ علمی است که در همین حوزه ها تولید شده است.
* حوزه علمیه نهاد بریده از مردم نیست
آیت الله اعرافی تصریح کرد: ویژگی دیگر حوزه های علمیه بعد اخلاقی، معنوی و تزکیه ای است که بر تارک حوزه های علمیه در تاریخ می درخشد و عالمان با اخلاق و انسان های وارسته و پاکی را که فراتر از معاملات مادی با خدا معامله کرده اند را در سینه فراخ حوزه های علمیه شاهد هستیم، حلقه های معنویت، اخلاق، عرفان و قله های بلند اخلاق و معرفت که در حوزه های پرورش یافته اند را در هیچ جای عالم نمی شود یافت.
وی تأکید کرد: امام خمینی (ره)، علامه طباطبایی، آیت الله بهجت و غیره برگ های زرینی از مفاخر اخلاقی و تهذیب نفس هستند که در هیچ جای عالم نمی شود مانند آن را یافت، انسان هایی که به تمام معنا از خود رها شده و به خدا پیوسته اند.
مدیر حوزه های علمیه کشور اضافه کرد: حوزه علمیه جز با اتصال به مردم به ویژه طبقات محروم و مستمند هویت نمی یابد، حوزه نهاد بریده از مردم نمی تواند باشد اعلام کرد: حوزه های علمیه در ذات خود مردمی و اجتماعی بوده و در کنار مردم بودند؛ حوزه علمیه جز با اتصال به مردم به ویژه طبقات محروم و مستمند هویت نمی یابد، حوزه نهاد بریده از مردم نمی تواند باشد و ما در طول تاریخ متمادی خود همواره از مردم تغذیه کردیم و در خدمت به مردم تلاش کردیم و این ذات حوزه های علمیه است و اگر روزی روحانیت و حوزه از دلدادگی و عشق به مردم فاصله بگیرند آن حوزه نیست.
وی عنوان کرد: بدون نگاه به مزد و مواجب خود را عاشق و خادم مردم دانستن، از ویژگی های حوزه های علمیه است و در نگاه حوزوی کوچک و بزرگ و فقیر و غنی همه باید عزیز و محبوب باشند و عالم دین باید خود را فانی در مردم بداند نه روی ادعا و تظاهر بلکه باید به این امر باور داشته باشد.
آیت الله اعرافی تصریح کرد: حوزه های علمیه در اعصار خود سرنوشت ساز و حاضر در صحنه های مهم سیاسی بودند و در بسیاری از مواقع در پیچ های مهم تاریخ نقش بی بدیل ایفا کردند.
* حوزه های علمیه تاریخی پیوسته و یک هزار ساله دارند
وی توضیح داد: ویژگی دیگر حوزه های علمیه پیوستگی تاریخی است، حوزه های علمیه تاریخی پیوسته و بالای یک هزار سال و متصل به عصر معصومین دارند، حوزه های علمیه از این استان به آن استان و از این کشور به ان کشور انتقال یافتند و پیوستگی حوزه های علمیه در طول تاریخ قطع نشده است.
مدیر حوزه های علمیه کشور گفت: زنجیزه حوزه های علمیه با وجود همه فراز و فرودها، زنجیره ای به هم پیوسته تا عصر معصومین است و با توجه به بناهای تاریخی که در حوزه های علمیه وجود دارد، از مسئولان تقاضا داریم این ابنیه تاریخی را که شناسنامه فرهنگی قزوین و ایران است، مهم شمرده و با همت بیشتر احیا کنند.
وی خاطر نشان کرد: حوزه های علمیه متعلق به ملت ایران و ملت های مسلمان است که بیش از یک هزار سال سابقه دارد و خدمات بسیاری ارائه کرده است.
* حوزه علمیه پای مصالح مردم و کشورهای اسلامی ایستاده است
آیت الله اعرافی بیان کرد: حوزه های علمیه با رنج، سختی و دشواری انس دارند، ما هرگز امروز در خود احساس خسران نمی کنیم که کسانی از ما شهید شده یا شهید خواهند شد و بزرگان ما سال ها را در زندان ها سپری کردند، در حال حاضر زکزاکی عزیز ما در نیجریه در محاصره است و در سختی قرار دارد، عیسی قاسم را از بحرین بیرون کردند و شیخ نمر را در عربستان با شمیر گردن زدند و ۱۰ تا ۲۰ عالم ما در عربستان در زندان هستند همه اینها برای ما مدال افتخار است و افتخار می کنیم پای مصالح مردم و کشورهای اسلامی ایستاده ایم اگر کسی این آمادگی را ندارد از حوزه برود.
وی افزود: ما افتخار می کنیم رهبر بزرگ ما جانباز بزرگی است که عمری را در سختی سپری کرده است؛ هویت حوزه هویت رنج و سختی است و تحمل مشکلات نه برای چیزهای معمولی بلکه برای مصالح مردم و اسلام عزیز است.
مدیر حوزه های علمیه کشور ادامه داد: حوزه های علمیه جزو هویت تاریخی ماست، قم در یکصد سال اخیر محوریت ناب پیدا کرد و امروز قطب علوم دینی و معارف اهل بیت (ع) در دامن ملت ایران شکل گرفته است و اگر فداکاری ملت ما نبود اینجا قطب حوزه ها و مراکز دینی نبود.
وی تأکید کرد: پنجمین عصر تاریخی حوزه علمیه قم، ۴۰ سال انقلاب اسلامی است اگرچه حوزه امروز ما پاسخگوی همه نیازهای جامعه، نظام و نظام بین المللی نیست و خلاهای بزرگی هنوز رویاروی حوزه قرار دارد و جامعه امروز مطالبات مهمی دارد که حوزه باید به آن پاسخ دهد ولی دستاوردهای پنجمین مرحله حوزه علمیه قم بسیار عظیم است.
آیت الله اعرافی اعلام کرد: از جمله این دستاوردها تحول بزرگ در طراحی آموزشی حوزه، حجم بالای تحقیقات و تولیدات علمی، توسعه مرزهای دانش علوم اسلامی به قلمروهای جدید، بین المللی شدن قم و تحصیل افرادی از ۱۳۰ تا ۱۴۰ ملیت در حوزه های علمیه قم و توجه به بانوان در عرصه علم و دانش دینی است.
وی گفت: اگر دستاوردهای عظیم عصر پنجم حوزه قم را مهم می دانیم نباید از این موضوع غافل باشیم که رسالت امروز ما بسیار سنگین است و ما امروز با تحولات بزرگی در حوزه علم و فناوری، فکر و معیشت دنیای معاصر مواجه هستیم.
* انسان های بزرگ باید در حوزه های علمیه پرورش یابند
مدیر حوزه های علمیه کشور تصریح کرد: روحانیت حوزه باید با علم، حکمت، اخلاق، تدبیر، شجاعت، با روح انقلابی و روح اجتماعی در همه این قلمروها نقش آفرینی کند البته ما خود را از دانشگاه و مراکز علمی جدا نمی دانیم.
وی عنوان کرد: حوزه در روزگاری است که دشمنان بزرگ، رقیبان قدر و مطالبه گران متعددی دارد و قلمروهای بزرگ پیش روی او قرار دارد و در این عصر باید جوانان مستعد به حوزه ها آیند، طلاب کمر همت را ببندند و باید با خدای خود معامله کرده و زهد، تقوا و اخلاق را پیشه کنیم تا خدمتگذار جامعه در ایران و جهان باشیم.
آیت الله اعرافی یادآور شد: انسان های بزرگ باید به حوزه آیند و انسان های بزرگ باید در حوزه های علمیه پرورش یابند.
وی خاطر نشان کرد: ما نباید همه چیز را به قم گره بزنیم، باید حوزه ها بر سرمایه های خود تکیه کرده و اختیارات وسیع تری داشته باشند و توسعه کمی حوزه انجام شده و چندان در اندیشه توسعه کمی نیستیم، بلکه این توسعه کیفی است که باید مورد توجه مدیران حوزه قرار گیرد.
نظر شما