به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، آیتالله «سید احمد علمالهدی» امروز(چهارشنبه ۱۲ تیر) در مراسم اختتامیه جشنواره مفلحون با بیان اینکه مسئله بازار در توسعه فرهنگ دینی جامعه ما از دوران گذشته مطرح بوده و باید گفت یکی از پایگاههای عظیم فرهنگ دینی ما و توسعه آن، بازار بوده است، گفت:جلوی هر صفی که برای اسلام تشکیل میشد، بازاریان حضور داشتند، چه آغاز و چه اوجگیری نهضت که منجر به پیروزی انقلاب مقدس اسلامی شد، قشر بازاری در صف مقدم همه این حرکتها حضور داشته و علتش، آن ساختار سنتی بازار بوده است.
نماینده ولیفقیه در خراسان رضوی افزود: در گذشته در همه شهرها، منطقه سرپوشیدهای وجود داشته که بازار نامیده میشد، همه اصناف در آن حضور داشتند، در این بازار، فرهنگ خاصی بین کسبه وجود داشت، ارتباطات افراد و اصناف باهم در جریان فرهنگی ویژهای تفسیر میشد، حرکتهای هنجاری جامعه در بازار شکل میگرفت و به تمام ظواهر و مظاهر اجتماعی ما توسعه پیدا میکرد.
وی با بیان اینکه بازارها در گذشته از هنجارهای خاصی برخوردار بود که همه به آن عمل میکردند، خاطرنشان کرد: هر کاسبی مقید بود ابتدای روز که مغازهاش را باز میکند، چند صفحه قرآن تلاوت کند و آن را مؤثر در کسبوکار و کاسبیاش میدانست، بهمجرد اینکه اذان ظهر گفته میشد، تمام صفوف جماعت مسجد گوهرشاد و دیگر مساجد از بازاریان تشکیل میشد، اگر کسی زمین میخورد، سایر کاسبان و بازاریان با کمک هم او را دوباره بلند میکردند، این هنجارها از مرکز بازار منتشر میشد.
آیتالله علمالهدی افزود: در تمام اصناف و بازار، اگر جریانی به وجود میآمد که با مبانی دینی و شرعی اختلاف داشت، چه از نوع منکرات شرعیه و چه از نوع بعضی برخوردهای ضد اخلاقی، همه در مقابلش میایستادند و تذکر میدادند ازاینرو بازار، صحنه معروفات شرعی و اجتناب از منکرات بود.
عضو مجلس خبرگان رهبری اضافه کرد: ممکن بود فرد بازاری در زندگی شخصی خود هزاران مشکل و مسئله داشته باشد یا در عرصههای کاسبی، برخی محرمات هم به جا میآورد اما ظاهر قضیه، ظاهر شرعی بود اما امروز آن تمرکز بازار در شهر به هم خورد و الآن در حاشیه همه خیابانها بازار است، فضای صنفی مشهد نسبت به گذشته بیش از ۱۰۰ برابر شده است.
امامجمعه مشهد با تأکید بر اینکه اگر اتحادیهها توانستند نقش آن بازار مرکزی و حفظ آن هنجارها را ایفا کنند، میتوانند تأثیرگذار باشند، یادآور شد: اگر اتحادیه در شکل ریشسفید بهعنوان معتبرترین و متدینترین در آن صنف نفوذ معنوی نداشته باشد، مسلم بدانید این اتحادیه و تشکیلات صنفی موفق نخواهد بود.
نمایده ولی فقیه در خراسان رضوی با اشاره به اینکه در مسئله امربهمعروف و نهی از منکر در بازار نمیشود بر شخص نظارت داشت، ادامه داد: چون مردم، دینشان، اعتقاد و باورمندیشان نسبت به معاد مطرح است که هرچه باورمندیاش بالا باشد از حرام اجتناب میکند و هرچه این باورمندی کم شود، مرتکب فعل حرام میشود.
آیتالله علمالهدی گفت: نمیخواهیم بگوییم ناظر بر اعمال و رفتار باطنی افراد هستیم، بر هر دل و مغزی ذات مقدس پروردگار احاطه دارد و حسابوکتابش با خداست اما آنچه اهمیت دارد این است که در مسئله اصناف، منکرات و نا مشروعات مظهر نداشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: اگر اصناف مظهر منکرات شدند، هویت امام رضا (علیهالسلام) در این شهر را به هم زدند، اگر بنا شد در یک راسته خیابان همهاش مظاهر نامشروع و منکر باشد، دیگر نمیتوانیم این شهر را شهر امام رضا (علیهالسلام) بنامیم.
عضو مجلس خبرگان رهبری بر اهمیت حفظ ظواهر شهر در شأن علی بن موسیالرضا (علیهالسلام) تأکید کرد و ادامه داد: مردمی که از خارج شهر وارد شهر امام رضا (علیهالسلام) میشوند، توقع دارند هویت این شهر، هویت امام رضا (علیهالسلام) باشد اما وقتی وارد شهر میشوند، در یک سری جریانات فسق و منکرات شرعیه گرفتار میشوند.
امام جمعه مشهد با انتقاد از وضعیت بازار پوشاک، تصریح کرد: مسئله پوشاک مسئله منکرات شرعیه شده است به خاطر اینکه در همه فروشگاهها اگر یک خانم متدینه محجبه بخواهد یک لباس متناسب با حجابش پیدا کند، پیدا نمیشود، مانتوی شیشهای در ویترین فروشنده پوشاکی که در بازار اسلامی و شهر امام رضا (علیهالسلام) کار میکند، پیدا میشود اما یک مانتو شرعی مناسب پیدا نمیشود.
وی با اشاره به اینکه اصناف باید مرکز اجرای اخلاق شرعی، فضائل دینی و سجایای اخلاقی باشند، افزود: مسئله امربهمعروف و نهی از منکر در اصناف یعنی صنف مظهر فسق، فجور و منکر شرعی نباشد، صنف پوشاک الآن مظهر منکرات شریعه است که شما اتحادیهها باید آن را درون خودتان اصلاح کنید، با مبنای اجتماعی و جامعه دینی ما سازگار نیست که چنین موضوعاتی به دستگاههای اجرایی و قضایی بکشد.
نظر شما