«محمد قاسم محب علی» در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان راه اندازی ساز و کاری مانند اینستکس در عراق را راه نسبتا مثبتی برای تبادلات تجاری میان این کشور و ایران دانست.
مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت امور خارجه با اظهار این که عراق در حال حاضر ناچار است که از ایران انرژی خریداری کند، افزود: در همین رابطه نیز توانسته از آمریکا معافیت دریافت کند که برای مدتی بتواند این خریداری از ایران را در زمینه برق و گاز ادامه دهد تا بخشی از برق خود را تامین کند.
وی با بیان این که عراق نیاز دارد روابط خود را با ایران ادامه دهد، یادآور شد: اما چون نقل و انتقال پولی بین دو کشور امکان ندارد و بغداد نمی تواند پول خرید انرژی از ایران را از طریق شبکه بانکی بپردازد به دنبال این است که پول را در حسابی در عراق بگذارد و ایران بتواند از این کشور خرید کالا داشته باشد.
محب علی در خصوص نحوه اجرایی شدن این ساز و کار میان ایران و عراق خاطرنشان کرد: مشخص نیست که ایران چه کالاهایی را می تواند در ازای فروش انرژی به عراق از این کشور خریداری کند و ممکن است که عراق به خاطر ایران دست به واردات کالاهایی بزند که پیش از این خود این کشور به آن ها نیاز نداشته است.
وی تصریح کرد: قاعدتا کالاهایی میان ایران و عراق در این ساز و کار جابجا خواهد شد که مشمول تحریم ها نباشد و مانند اینستکس اروپایی ها کالاهای مشمول حقوق بشر از جمله غذا و دارو امکان جابجایی در اینستکس میان ایران و عراق را خواهد داشت.
دیپلمات سابق کشورمان در پاسخ به این سوال که چرا عراق نمی تواند با استفاده از این ساز و کار، امکان ورود کالاهای تحریمی به ایران را فراهم کند؟ تاکید کرد: برای این کار لازم است که بغداد با واشنگتن مذاکراتی داشته باشد و مجوز لازم را از آمریکا دریافت کند زیرا در غیر این صورت، آمریکا اجازه اجرایی شدن ساز و کار اینستکس مانند میان ایران و عراق را نخواهد داد.
وی همچنین یادآور شد: از آنجایی که مبادی ایران و عراق در بخش هایی با هم مشترک هستند دو کشور می توانند بدون نظارت آمریکا در مواردی کالاهای تحریمی را وارد ایران کنند اما به صورت واضح و قانونی امکان چنین اقدامی وجود نخواهد داشت./
نظر شما