به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، کشاورزی ایران و محصولات تولید شده در آن پس از پیروزی انقلاب اسلامی در مسیر رشد و توسعه قرار گرفته است و امروز در تولید بسیاری از محصولات به خودکفایی رسیده ایم. یکی از محصولات کشاورزی ایران که دارای قابلیت عرضه جهانی است «زیتون» است.
بنابراین گزارش 11.5 میلیون هکتار باغ زیتون در دنیا وجود دارد که ایران هم یکی از این کشورهاست. توسعه کشت زیتون در ایران از سال ۷۲ آغاز شده و تا پایان سال ۹۴ تحولات عمدهای در وضعیت تولید این محصول به وجود آمد. تولید میوه و روغن زیتون طی این سالها افزایش یافت وهماکنون تعداد استانهای زیتونخیز کشور به ۲۶ استان رسیده که گیلان، زنجان، قزوین، گلستان، فارس، سمنان و کرمانشاه از جمله مراکز برتر تولیدکننده این محصول در کشورهستند.
وزارت جهاد کشاورزی در سال گذشته افزایش بهرهوری عوامل تولید برای بالابردن عملکرد در واحد سطح و تولید روغن زیتون را به عنوان سیاست راهبردی از سوی دفتر زیتون خود دنبال می کرد. این سیاست ها در سال جاری نیز از سوی این وزارتخانه دنبال می شود و بر این اساس مجری طرح زیتون کشور پیش بینی کرده است که امسال تولید میوه زیتون به ۱۲۰ هزارتن برسد که حداقل رشد ۲۰ درصدی را نسبت به تولید سال گذشته نشان می دهد.
وزارت جهاد کشاورزی به نقل از «رحمت اله پریچهر» با بیان اینکه امسال تولید هشت هزارتن روغن زیتون نیز در کشور برآورد شده آورده است: «سطح باغهای زیتون بارور و غیر بارور در کشور ۹۰ هزار هکتار است و از این سطح نزدیک به ۵۶ هزار هکتار باغهای بارور هستند که سال گذشته بیش از ۲ هزار هکتار توسعه باغ زیتون و سه هزار و ۶۵۰ هکتار اصلاح و نوسازی، هرس و تغذیه باغها انجام شد.»
پریچهر اضافه کرده است: «سال ۹۸ نیز بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار برنامه توسعه باغهای جدید در مناطق مستعد و سه هزار و ۷۰۰ هکتار اصلاح و نوسازی باغها باتغذیه، هرس، بهبود روشهای آبیاری به منظور افزایش عملکرد تولید خواهیم داشت. بخش عمدهای از باغهای کشور بیش از پنج تن در هکتار تولید دارند که با توجه به قیمتها، تولید پنج تن در هکتار برای باغداران اقتصادی است.»
وی با بیان اینکه واردات روغن زیتون از کشورهایی مانند ترکیه، ایتالیا، اسپانیا و یونان صورت میگیرد، گفته است: «اسپانیا به لحاظ تولید میوه و روغن زیتون مقام نخست و ایران در تولید کنسرو زیتون مقام دهم دنیا را به خود اختصاص داده است، میزان برداشت میوه زیتون در دنیا سالانه بیش از ۱۷ میلیون تن و تولید روغن زیتون نیز به ۳.۳ میلیون تن می رسد.»
این گزارش می افزاید: در راستای افزایش تولید زیتون در کشور قرار است با هدف آموزش عملی باغدارانی که زیر ۵ تن در هکتار تولید میکنند، توسط زیتون کاران پیشرو و نمونه به منظور اقتصادی کردن تولید، ارتقای کیفیت این محصول و بهبود معیشت باغداران باشگاه تولیدکنندگان زیتون راه اندازی شود که نزدیک به ۴۶۰ نفر واجد شرایط برای عضویت در این باشگاه شناسایی شدهاند.
همچنین برگزاری دورههای تخصصی، ارائه مشاورههای فنی و کارشناسی به باغداران زیتون، ارائه نهالهای یارانه دار و اصلاح و توسعه باغ های زیتون را از برنامههای دفتر زیتون وزارت جهاد کشاورزی برای بهبود شرایط کمی و کیفی تولید است.
یادآور می شود: سال ۹۷ حدود ۱۰۲ هزار تن میوه زیتون و هفت هزار تن روغن زیتون تولید شده بود./
نظر شما