بنیاد آوازها در فرهنگ ایران بر اساس نیایش و معنویت بنا شده است

هوشنگ جاوید گفت: در ادبیات کشور ما در تمامی زبان‌ها، ادبیات ویژه مذهبی وجود دارد که بخشی از آن مناقب رضوی بوده و در گونه‌های شعری تمامی اقوام، وصف و مدح امام رضا(ع) جاری است.

به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از روابط عمومی بنیاد بین‌المللی فرهنگی هنری امام رضا(ع)، «هوشنگ جاوید» پژوهشگر برجسته موسیقی اقوام و کشور و عضو هیئت داوران جشنواره آواها و نواهای رضوی با اشاره به برگزاری چهارمین دوره این جشنواره عنوان کرد: بنیاد آوازها در فرهنگ ایران بر اساس نیایش و معنویت بنا شده است.

 

وی ادامه داد: در ادبیات کشور ما در تمامی زبان‌ها، ادبیات ویژه مذهبی وجود دارد که بخشی از آن مناقب رضوی بوده و در گونه‌های شعری تمامی اقوام، وصف و مدح امام رضا(ع) جاری است. وقتی بر اساس سرایش‌های ادبی، آثار و اجراهای هنری تمامی اقوام شکل می‌گیرد ما می‌توانیم مرثیه‌خوانی رضوی را در قالب مرثیه رضوی ترکی، لری، قشقایی و حتی عربی داشته باشیم که این آثار، جزء گنجینه‌های فرهنگی ارزشمند ما است که باکمی توجه از سوی مسئولین در جریان برگزاری چنین جشنواره‌هایی و سیاست‌گذاری دعوت از پژوهشگران و پشتیبانی از لحاظ مالی جهت هر چه‌بهتر اجرا شدن جشنواره می‌تواند به فرهنگ‌سازی رضوی کمک کند.

 

این مدرس دانشگاه با اشاره به ریشه و بنیاد آوازها در فرهنگ ایران که بر اساس نیایش و معنویت بنا شده است خاطرنشان کرد: اصولاً در تمامی موسیقی‌های اقوام ایرانی معنویت جایگاه ویژه‌ای دارد و باید تلاش شود این فرهنگ کهن که درگذشته افراد هنرمند، تولیدات هنری خود را با تلفیقی از فرهنگ معنوی به‌صورت کاملاً حرفه‌ای به اجرا می‌گذاشتند امروزه هم دنبال شود و تولیدات از فرم و حالت جشنواره‌ای فراتر رفته و هنرمندان به تولید یک شعر رضوی که بر روی یک نغمه محلی ایجاد شده است بسنده نکنند. البته امیدواریم با برگزاری کارگاه‌هایی در خلال این جشنواره‌ها بتوانیم ذهنیت جوانان علاقه‌مند را روشن کنیم تا کارهای باکیفیت‌تری را ارائه دهند.

 

این پژوهشگر موسیقی اقوام درباره سطح کیفی و کمی اثرهای ارسال‌شده در این دوره از جشنواره ابراز کرد: سطح کیفی کارها نسبت به سال‌های گذشته بهتر بوده و در این دوره هنرمندان مناطق، از طریق فراخوان نسبت به جشنواره آگاهی پیدا کرده و از استان‌های مانند خراسان ، لرستان، کردستان و سیستان و بلوچستان آثار خوبی را دریافت کرده‌اند و ما شاهد کارهای خوبی از این استان‌ها هستیم . در سال گذشته نزدیک به 300 اثر ارسال شده بود که در این دوره تعداد کارها به 400  اثر رسیده است و این نشان‌دهنده این است که جشنواره آرام‌آرام مسیر خود را بازکرده است و باید در اتاق‌های فکر مسئولان و سیاست‌گذاری‌های برگزاری چنین جشنواره‌هایی، تصمیم‌گیری برای تداوم و بهبود کیفی آثار و حرفه‌ای شدن اثرها اتخاذ شود. در جریان جشنواره بین‌المللی امام رضا(ع) می‌توان کارهای خوب و اثرگذاری را برای فرهنگ‌سازی رضوی نسل بعد انجام داد.

 

جاوید به یکی از موفقیت‌های این جشنواره اشاره و اظهار کرد: در این دوره توجه ویژه‌ای به موسیقی منطقه سراوان صورت گرفته است، چراکه تاکنون مردم ما آشنایی با موسیقی منطقه سیستان و بلوچستان که به صورت موسیقی ذکر صاحبی اجرا می‌شود را نداشتند و برای نخستین بار از منطقه سراوان کارهای حرفه‌ای و بسیار زیبا ارسال‌شده است.

 

وی در پایان به‌ضرورت نگاه علمی به هنر آوازها و موسیقی تأکید و عنوان کرد: جهان آینده جهان علمی است و اصولاً باید این نوع هنرها وارد حوزه علمی شوند و وزارت آموزش عالی به این مسئله بپردازد، چراکه در دانشگاه‌ها علی رقم وجود رشته نوازندگی موسیقی ایرانی و خارجی رشته‌ای با عنوان آشنایی با موسیقی مذهبی وجود ندارد و یا آوازهای ایرانی و فرهنگ معنوی در موسیقی مدنظر آموزش‌ها نیست که خود این مسائل باعث ضربه به جهان هنری آینده ایران اسلامی می‎گردد.

 

شایان ذکر است هفدهمین دوره جشنواره بین‌المللی فرهنگی هنری امام رضا (ع) توسط بنیاد بین‌المللی فرهنگی هنری امام رضا (ع) در سال جاری در رشته‌‌های گوناگون و به میزبانی استان‌های مختلف کشور برگزار می‌شود. در همین راستا استان تهران، میزبان چهارمین دوره جشنواره آواها و نواهای رضوی است که اختتامیه آن در نخستین روزهای دهه کرامت در تیرماه جاری برگزار خواهد شد.

کد خبر 804199

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha