به گزارش خبرگزاری شبستان، خبرهاي رسيده حاكي از اين است كه طرح زوج و فرد از روز شنبه بايگاني ميشود و طرح جديد پايتخت براي كنترل آلايندههاي جوي اجرايي ميشود. اما طرح جديد چه مراحل و سوابقي را پشت سر گذاشته و قرار است كدام اهداف را در تهران دنبال كند؟
«حسين شهيد زاده» در اين باره گفت: براساس آخرین مطالعات، وسایل نقلیه مهمترین عامل تولید آلودگی در شهر تهران هستند. خودروهای سواری نو که به بازار عرضه می شوند بايد سطح استاندارد آلایندگی یورو 4 را داشته باشند که از لحاظ سطح آلایندگی وضعیت مطلوبی است. در عين حال مساله ای که در سال 1397 مشخص شد این بود که برخی خودروهای نو که بصورت داوطلبانه برای اخذ معاینه فنی برتر اقدام کردند از لحاظ آلایندگی موفق به اخذ معاینه فنی برتر نشده و این نشان میدهد دستگاههای نظارتی بايد نظارت سختگیرانه تری بر روند تولید خودروهای نو داشته باشند. حتی تعدادی خودرو بدون داشتن تجهیزات مناسب کاهش آلایندگی از کارخانه به بازار عرضه شده بودند.
سرپرست شركت كنترل كيفيت هواي تهران درخصوص طرح جديد پايتخت كه از شنبه اجرايي ميشود گفت: یکی از مهمترین عوامل در کنترل آلایندگی خودروهای در حال تردد در شهر معاینه فنی است. از سال 1396 با اجرای طرح کاهش (کنترل آلودگی هوای شهر) میزان مراجعه به مراکز معاینه فنی شهر تهران افزایش چشمگیری یافته و این نشان میدهد تردد خودروهای دودزا در شهر دشوار شده و جذابیت خودروهای فرسوده در شهر در حال کاهش است. البته بایستی این نظارت سخت گیرانه بر معاینه فنی وسایل نقلیه بصورت 24 ساعته، در کل شهر و برای تمامی ناوگانهای در حال تردد، ازجمله موتورسیکلتها و خودروهای دیزلی اعمال شود. از طرفی شهروندان می توانند در این زمینه همکاری کرده و در صورتیکه خودروی آنها دارای نقص فنی است نسبت به رفع عیب خودرو و تعویض کاتالیست آن اقدام کنند، حتی اگر زمان معاینه فنی آنها فرا نرسیده باشد. چراکه اولین کسی که در معرض این آلودگی قرار می گیرد رانندگان خودرو و خانواده شان هستند.
بر اساس گفتههاي شهيدزاده، اجرای قوانین برای کاهش آلودگی هوا یکی از مهمترین عوامل است، اما بعضی از قوانین مانند قانون منع تردد خودروهای فرسوده به دلایل اقتصادی اجرا نشده است. هنوز خودروهایی در سطح شهر تردد میکنند که فرسوده هستند و منبع تولید آلودگی بشمار میآیند. بخصوص خودروهای دیزل که به میزان بیشتری آلودگی تولید میکنند. اخیراً همکاران ما در ستاد معاینه فنی با کمک نیروهای پلیس، شبانه در بزرگراهها خودروهای دیزلی را تست میکنند و این امر باعث گردیده تا دارندگان خودروها دقت بیشتری داشته باشند. علاوه بر آن هیچ ساماندهی بر روی ناوگان موتورسیکلت شهر تهران وجود نداشته و این دسته از وسایل نقلیه آزادانه در همه معابر شهر تردد میکنند بدون آنکه از لحاظ آلایندگی، معاینه فنی و غیره چک شوند. خوشبختانه از سال 1396 تولید موتورسیکلت های کاربراتوری که آلودگی بسیار زیادی تولید میکنند متوقف شده و موتورسیکلت انژکتوری با سطح آلودگی بسیار کمتر تولید میشود، اما همچنان تعداد بسیار زیادی موتورسیکلت کاربراتوری در سطح شهر در حال تردد هستند.
شهيدزاده اظهار كرد: بطورکلی منطقه کم انتشار آلایندگی، ناحیهای از شهر است که دسترسی بخشی از خودروها به دلایل زیستمحیطی به آنها محدود و ممنوع میشود. این محدودیت میتواند دائم یا موقت، 24 ساعته یا برای بخشی از ساعات، برای تمام یا بخشی از خودروها بوده و محدوده آن میتواند از محله کوچکی از شهر تا کل شهر را در بر بگیرد. اجرای طرح کاهش بهتدریج باعث حذف خودروهای آلاینده از شهر شده و در درازمدت به کاهش آلودگی هوای شهر منجر میشود. برنامه ریزی و مطالعات طرح کاهش در شهر تهران از سال 1392 و با نگاهی به تجربیات موفق دنیا آغاز شد. مصوبات متعددی در شورای ترافیک تهران و شورای عالی هماهنگی کلانشهرها در وزارت کشور و هیأت دولت برای طرح کاهش گذرانده شد. بر اساس این مصوبات، منطقه زوج و فرد فعلی بهعنوان محدوده اجرای طرح کاهش تهران تعیین شد. از مهرماه 1395 ورود خودروهای بدون معاینه فنی به این محدوده ممنوع و مشمول جریمه اعلام گردید و کنترل آن نیز توسط 368 دوربین مستقر انجام میگردید. مرحله دوم این طرح نیز در پاییز سال 1397 با هدف توسعه کنترل معاینه فنی در کل شهر تهران، آغاز شد.
به گفته وي، کنترل مکانیزه معاینه فنی خودروها با استفاده از بالغ بر 1200 دوربین ترافیکی در کل سطح شهر، تشویق و ترغیب شهروندان به استفاده از خودروهای پاک و هدایت مالکین خودروی شخصی به اخذ معاینه فنی باانگیزه شخصی جهت ورود به محدوده طرح، استقرار طرح کاهش در میانمدت انگیزه خرید و یا ادامه تردد خودروهای کاربراتوری و دارای ایراد موتوری را در تهران کاهش میدهد و ناوگان شهری را پالایش میکند، بخشهايي از اهداف طرح مذكور در تهران است. همچنين هدف نهایی طرح، ممنوع شدن، اعمال محدودیت و یا اعمال عوارض بر روی تردد همه یا قسمتی از وسایل نقلیه موتوری به دلیل تولید سطح مشخصی از آلایندهها و حرکت به سمت حملونقل پاک است.
سرپرست شركت كنترل كيفيت هواي تهران در پايان خاطرنشان كرد: با شروع فاز جدید طرح در سال1397، ميزان مراجعات به مراکز معاینه فنی رشد چشمگیری داشت بهنحویکه نرخ مراجعات كل خودروها در سال 1397 در مقایسه با سال 96، 18درصد و در مقایسه با 95 بالغ بر 60 درصد افزایش یافت. خودروهای کاربراتوری تنها 9درصد از مجموع خودروهای سواری شهر تهران را تشکیل میدهند، با اینوجود میزان انتشار آلایندگی آنها بیش از نیمی از انتشار کل خودروهای سواری است. بر اساس آمار مراکز معاینه فنی، قبل از شروع طرح کاهش، بهصورت میانگین 7درصد از خودروها در آزمون سطح انتشار آلایندگی مردود میگردیدند که با شروع طرح این شاخص به 25درصد افزایش یافت. این تغییر مبین این مسئله است که نرخ مراجعه خودروهای فرسوده و معیوب به مراکز معاینه فنی به علت تشدید برخورد در این طرح بیشتر شده است.
نظر شما