خبرگزاری شبستان – خراسان جنوبی؛ صبح یک روز گرم بهاری برای نوشتن گزارشی از قیمت میوه و ترهبار سری به نقاط مختلف شهر بیرجند زدیم، ابتدا چند مغازه میوه فروشی بازار و بعد مغازه های شلوغ و مملو از میوههای مختلف با انواع کیفیت و قیمتها؛ اما مردم بیشتر از آنکه بخواهند خریدی داشته باشند، قیمت می گیرند و با غرغری بر زیر لبان، عبور می کنند؛ برخی ها هم خرید می کنند اما به اندازه. مغازه های میوه فروشی هم برای اینکه مردم از قیمت ها مطلع باشند تابلویی در مقابل دیدگان با درج قیمت ها نصب کرده اند.
داخل یکی از همین مغازه ها می شوم تا ضمن پرسیدن قیمت میوه، واکنش مردم را هنگام قیمت گرفتن از مغازه دار مشاهده کنم. ابتدا قیمت سیب زمینی که به نظر می رسد این روزها گران هم شده را می پرسم. کیلویی چند؟ «سیب زمینی یک نمونه داریم 7000 تومان و یک نمونه دیگر 8500 است. از کی گران شده؟ «یک هفته ای میشه، قبلا 5 هزار تومان بوده بعد هزار تومان هزار تومان بالا رفته است. آلو زرد هم داریم کیلویی 8000 تومان، زردآلو 15000 هر میوه ای بخواهید هست. هندوانه هم کمی بالاتر رفته و 2500 تومان شده است، قبلا 1800 می دادیم.»
دست فروش ها هم در کنار بازار بساطی دارند و چند قلم میوه را با قیمتی تقریبا پایین تر از مغازهها می فروشند، مسئول فروش یک مردم میانسال و حساب ترازو را همسرش بر عهده دارد، چند قلم میوه از جمله هلو، آلو زرد و سیاه، گوجه و خیار و قندک بیشتر ندارد، می پرسم سیب زمینی هم داری؟ پاسخ می دهد « نیاوردیم، درب مغازهها میآورند اما چون گران است؛ نمی آورم، مشتری می بینند گران شده سر و صدا و دعوا به راه می اندازد، حوصله بحث کردن نداریم، نمی آورم، قیمت بقیه میوه ها هم گوجه 4500، خیار 3500، هلو ۸ هزار و آلو ۷ هزار تومان است.»
اینجا چون قیمت ها پایین تر است، مردم خیلی بیشتر میخرند، البته بیشتر پیاز و خیار و گوجه، کمی آن طرف تر در گوشه ای از پیاده رو نوجوانی بر روی گاری قندک و در کنار آن چند جعبه گوجه و پیاز دارد، می گوید قندک ها را از زابل آورده و شیرین و آبدار است؛ کیلویی چند می فروشی قندک؟ « الان کیلویی 3500 می فروشم، همین ها یکی دو هفته قبل می دادیم کیلویی 5000 تومان.» پس ارزان تر شده؟« بله خیلی آمده پایین.» زابل کیلویی چند می خرید؟«نمی دونم باید از صاحبش بپرسید!»
نوبرانهها یکه تاز بازار میوه!
آنچه در بازار میوه این روزها به عروس میوهها معروف است، نوبرانه ها هستند، تا یک هفته قبل خربزه و قندک و زرد آلو و هلو و الان هم آلبالو و گیلاس. این میوه ها را فقط در مغازه های عمده فروشی می توان دید، خرده فروشی ها نمی آورند و یا جنس درجه 2 و 3 دارند.
کمی جلوتر مغازه میوه فروشی است که انواع میوه از جمله نوبرانه ها در آن عرضه می شود، البته با نگاهی گذرا به سبدهای گیلاس و البالو معلوم میشود که مردم خیلی رغبتی به خرید ندارند. پیردمردی با همسرش قیمت گیلاس را می پرسد. بر روی تابلو نوشته شده گیلاس و آلبالو کیلویی 15 هزار تومان، بدون هیچ واکنشی، به سمت بادمجان ۴ هزار تومانی می رود و از آنها جدا می کند.
برای اطلاع از قیمتها در میدان اصلی توزیع میوه و تره بار و دلیل گرانی برخی میوه ها به سراغ مسئول اتحادیه میوه و ترهبار بیرجند رفتیم، او هم از این وضعیت گلایه دارد و می گوید: «کاش خبرنگاران کمتر تماس بگیرید! هر روز تماس میگیرند، البته روزهایی که گران میشود؛ روزایی که میوه ارزان میشود کسی تماس نمی گیرد.»
بازار سیب زمینی هنوز داغ است!
«محمد حیدری» با تایید اینکه قیمت سیب زمینی در یکی دو هفته اخیر بالا رفته است، پاسخ میدهد: «قیمت سیب زمینی متاسفانه بالا رفته و پایین نیامده، برخی سیب زمینی هایی که با قیمت پایین تر عرضه می شود کیفیت پایین است وگرنه هنوز بازار داغ تر است. سیب گرگان که کیفیت پایین تری دارد با قیمت کمتر به فروش می رسد؛ اما به قیمت خودش نمیارزد، کیفیت ندارد اما چون بازار خالی است می فروشند؛ این موضوع در الان سطح کشور وجود دارد، مختص بیرجند نیست.»
او دلیل گرانی قیمت سیب زمینی را کاهش عرضه به دلیل سرمای هوا و دیرتر رسیدن سیب زمینی همدان و اصفهان عنوان میکند و می گوید: «امسال هوا سرد تر بود و سیب زمینی کمتر در بازار عرضه شد، سیب زمینی همدان هر سال این موقع روانه بازار می شد؛ اما امسال هنوز نیامده و تا 10 تیر سیب همدان نخواهد آمد، سیب زمینی اصفهان تازه آمده، به محض اینکه از اصفهان و همدان سیب زمینی برداشت و وارد بازار شود قیمت ها پایین خواهد آمد.»
مسئول اتحادیه میوه و ترهبار بیرجند قیمت سایر میوه ها به جز نوبرانه را منصفانه عنوان می کند و می افزاید: « هندوانه شیراز در میدان 1800 تا 2 هزار تومان است، در بازار برخی مغازه ها 2500 و بیش از 90 درصد، هندوانه های شهر 1800 تومان عرضه می شود، هندوانه در بیرجند حتی از شهرهای دیگر هم ارزان تر است؛ هر کیلو هندوانه حداقل 400 تا 500 تومان کرایه حمل و نقل می خورد، ماشینی حداقل 400 هزار تومان کارگری دارد. اگر حساب کنیم کیلویی 600 تومان فقط همین ها می شود لذا مبلغ زیادی دست کاسب را نمی گیرد و به نظرم هندوانه زیر 2 هزار تومان یعنی ضرر کشاورز.»
حیدری دلیل گرانی برخی میوه ها مانند گیلاس و آلبالو را نوبرانه بودن ذکر می کند و میگوید:«الان جنسهای سردرختی قیمت شان بالا رفته که بزودی پایین می آید، زرد آلو اوایل که وارد بازار شد کیلویی 35 هزار تومان بود اما الان به 8 هزار تومان و نهایتا درجه یک و پیوندی باشد 12 هزار تومان رسیده است.»
او ادامه میدهد:« عرضه میوه در بازار فراوان اما مشتری نیست که بخرد، قدرت خرید مردم هر سال پایین تر آمده است، سال به سال قدرت خرید مردم بدلیل درآمد پایین کمتر شده است و سعی می کنند به جای میوه مایحتاج اولیه زندگی را تامین کنند.»
نظر شما