جشنواره ملی آیین سنتی امامدر در دامغان برگزار می شود

دیباج شهرستان دامغان در روزهای آتی میزبان جشنواره آیینی گردشگری شیردوشان (امامدر) است که همه ساله در خرداد ماه و در بازگشت دام ها از مراتع در این منطقه برگزار می شود.

به گزارش خبرنگارخبرگزاری شبستان از سمنان، آیین امامدر مردم دیباج نوعی شکرگذاری به در گاه الهی است و ششمین سال است که در قالب جشنواره ای ملی برگزار می شود.

 

براساس آیین سنتی و معنوی امامدر (شیردوشان)، مردم دیباج دامغان که بیشتر دامدار هستند، به هنگام بردن دام ها به کوهستان ، به بارگاه امامزاده محمد دیباج می آیند و نخستین شیر دوشی سال دام ها را با صلوات ، نذر این امامزاده می کنند.

 

شیر دوشی گله های گوسفندان در مدت 10 روز در کنار درخت کهنسال ارس دیباج با که دو هزار و 500 سال سن دارد و در جوار بارگاه امامزاده محمد (علیه السلام) قرار گرفته انجام می شود.

 

در این ایام به همراه این آئین، گوسفندانی در همین مکان قربانی می‌شود که نیمی از گوشت قربانی و شیرهای به‌دست‌آمده به نفع امامزاده و نیم دیگر بین مردم تقسیم می‌شود.

 

این عمل ریشه در اعتقادات و فرهنگ مردم دیباج دارد، هدف از اجرای آئین سنتی امامدر، شکرگزاری از خداوند متعال است و منظور از امام همان امامزاده و مطلوبشان از در، درگاهی برای شروع فصل جدید است؛ بعد از انجام این مراسم دامداران دام‌های خود را به سامان عرفی خود «خیل و بنه»مراتع میان‌بند می‌برند.

 

آئین امامدر یا شیردوشان شهر دیباج شهرستان دامغان توسط سازمان میراث فرهنگی به شماره 890 در اسفندماه سال 91 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده که ثبت ملی این میراث فرهنگی و معنوی مردم دیباج به معنای اهمیت معنوی امامدر برای مردم دیباج و منطقه دارد.

 

هدف از اجرای آیین سنتی امامدر شکرگزاری از خداوند متعال است و منظور از «امام» همان امامزاده و «در»، درگاهی برای شروع فصلی جدید است.

 

شیردوشان علاوه بر احساء آداب و رسوم، بیش از پیش باعث رشد و نمو فرهنگ های کهن و آداب و رسوم ملی مذهبی ما می شود.

 

ارادت خالصانه به پروردگار، توکل به خدا و شکرگزاری نعمات بی کران او نیز از جمله سایر اهداف امامدر است.

 

مردم دیباج به خوبی می دانند که تراوش شیر گرم از رگ، خون و گوشت دام تنها جود و کرم الهی است لیکن شیر دوشی یا اصطلاحا امامدر را برگزار می کنند تا برای قدردانی از این بخشش بی توقع پروردگار آماده شوند.

 

برپایی جشنواره‌ای با این عنوان گامی در راستای زنده نگه‌داشتن و رونق بیش‌ازپیش این آیین است.

 

در این جشنواره علاوه بر شیردوشی و قربانی کردن گوسفندان و تقسیم آن بین نیازمندان، نمایشگاه بیش از 50 نوع فرآورده لبنی، نان و غذای محلی نیز برگزار می شود.

 

پیاده روی خانوادگی تا محل جشنواره، افتتاح نمایشگاه صنایع دستی و سوغات، اجرای مراسم آئینی شیردوشان که در فهرست آثار معنوی کشور ثبت شده، اجرای برنامه های آئینی، موسیقی سنتی و ...، برپایی سیاه چادر، پشم چینی، نخ ریسی و ... به شیوه سنتی و برگزاری مسابقه از جمله برنامه های ششمین جشنواره آئینی و گردشگري شیردوشان (امامدر) در دیباج دامغان است.

 

این جشنواره جمعه بیست و چهارم خرداد در شهر دیباج دامغان برگزار می شود.

 

حفظ آداب و رسوم ملت ما باعث اشاعه فرهنگ شادی، امید و شکرگزاری به نعمات خداوند می شود.

 

نسل جوان با برگزاری چنین برنامه هایی می توانند با اهداف این رسم سنتی در راستای صدقه دادن شیر گوسفندان برای عامه مردم و فقرا، بیش از پیش آشنا شود.

 

کد خبر 798686

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha