به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، ایران و ژاپن از شرکای قدیمی تجاری و اقتصادی محسوب می شوند به طوری که حجم مبادلات تجاری تهران و توکیو پس از پیروزی انقلاب اسلامی گسترش چشمگیری پیدا کرد و در سال ۲۰۰۶ به مرز ۳٫۱۲ میلیارد دلار رسید.
بنابراین گزارش، با استقرار دولت یازدهم مبادلات تجاری ایران و ژاپن افزایش یافت و اجرای برجام باعث رونق بیش از پیش آن شد تا جایی که در 4 ماه نخست سال 94 میزان صادرات ایران به کشور ژاپن 111 میلیون و 397 هزار دلار شد. همچنین کشورمان در این مدت بیش از 203 میلیون دلار کالا از ژاپن وارد کرد.
در ادامه روند رو به رشد مبادلات تجاری تهران و توکیو؛ صادرات ژاپن به ایران در سال 2017 میلادی 98.5 میلیارد ین بوده و در مجموع شامل 35.5 درصد تجهیزات حمل و نقل، 20.4 درصد ماشین آلات و 11.4 درصد فولاد و اقلام فلزی بوده است.
کشورمان به عنوان کشوری با جمعیت 80 میلیونی، بازار بالقوه خوبی برای کشورهای اروپایی و آسیایی و البته ژاپن است و تارنمای «ژاپن تایمز» در گزارشی اعلام کند شرکت های ژاپنی نمی خواهند فرصت ها را از دست بدهند و برای همین منظور از سال 2017 برنامه های گسترده ای را برای گسترش مناسبات اقتصادی در نظر گرفتند و این کشور علی رغم تحریم های یکجانبه آمریکا به دنبال توسعه روابط تجاری خود با ایران است و بر این اساس بیش از ۲ میلیارد دلار تجارت نفتی و ۵۷ میلیون دلار صادرات غیرنفتی نتیجه مبادلات تجاری ایران و ژاپن در سال ۹۷ بوده است.
عضو کمیته اتاق مشترک ایران و ژاپن در این باره به رسانه ملی گفته است: «یکی از مهمترین مشتریهای نفتی ایران، ژاپن است که در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ بالاترین صادرات نفتی ایران بعد از چین، ژاپن و کره بوده است که جزو اصلیترین مشتریان نفت ما هستند و چیزی حدود ۴ و ۷ دهم سهم بازار نفت ژاپن در اختیار کشور ماست.»
بنا به گفته «ابوالفضل روغنی گلپایگانی» ژاپنیها در گذشته در طرحهای نفتی و پتروشیمی ما سرمایه گذاری زیادی داشتند و سفر نخست وزیر ژاپن میتواند فرصت خوبی باشد تا از سمت ژاپن سرمایه گذاری و فناوری وارد کشور شود و ایران هم از طریق بازار نفت و صنایع پایین دستی مثل پتروشیمی و بازارهای دیگر مثل خشکبار و صنایع دستی با ژاپن مراودات خود را افزایش دهد. امیدواریم در سفر شینزوآ به ریل گذاری خوبی برای مبادلات بانکی بین کشورهای ایران و ژاپن برقرار شود.
بنابراین گزارش، «شینزو آبه»، نخستوزیر پادشاهی ژاپن قرار است در سفر خود به تهران که همزمان با نودمین سالگرد تأسیس روابط دیپلماتیک دو کشور انجام میشود، با مقامات عالی رتبه نظام و حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی رئیسجمهوری دیدار و گفتوگو کند. مذاکرت مشترک هیئتهای عالیرتبه دو کشور و برگزاری کنفرانس خبری مشترک با حسن روحانی از دیگر برنامههای سفر شینزو آبه به تهران است.
طی چهار دهه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، سفر آبه به ایران نخستین سفر یک نخست وزیر ژاپنی به تهران است؛ پیش از او «تاکئو فوکودا» در سال ۱۹۷۸ (۱۳۵۶ شمسی) به ایران سفر کرده بود.
حسن روحانی و شینزو آبه در راستای پیگیری مناسبات دو جانبه از سال ۱۳۹۲ هر سال در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک با یکدیگر دیدار و گفتوگو داشته آمد./
نظر شما