پشت پرده «کلاهبرداری با پیامک» یک خبر خوش؛ طعمه ای برای دام سیاه!

یک پیامک حاوی یک پیام خوش کافی است تا جایزه وسوسه انگیز،طعمه را به داخل تله بکشاند، شیوه خلاقانه کلاهبردارانی که هرروز به تناسب وضعیت و شرایط خاص با نوآوری سیاه،کلاه هزاران نفر را بر می دارند و جیب هایشان را با سوء استفاده از سادگی مردم پر می کند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، یک پیامک حاوی یک پیام خوش کافی است تا جایزه وسوسه انگیز، طعمه را به داخل تله بکشاند، شیوه خلاقانه کلاهبردارانی که هر روز به تناسب وضعیت و شرایط خاص با نوآوری سیاه، کلاه هزاران نفر را بر می دارندو جیب هایشان را با سوء استفاده از سادگی  مردم  پر می کند. لذا یکی از شیوه‌هایی که کلاهبرداران برای رسیدن به هدف و نیت سوء خود استفاده می‌ کنند ارسال پیامک است که کلاهبرداران با استفاده از شیوه‌های خاص سعی می‌‌کنند افراد را به انجام خواسته‌هایشان که همان برداشت غیرمجاز از حساب بانکی آنها است ترغیب کنند که با مهندسی اجتماعی خاصی این عمل صورت می‌گیرد.

 

یکی از جرائمی که امروزه در فضای مجازی باب شده و مبالغ بسیاری از هموطنان کلاهبرداری شده، از طریق ارسال پیامک صورت گرفته است. متاسفانه گاهی اوقات افرادی که دارای تحصیلات عالی نیز هستند قربانی این نوع کلاهبرداری‌ها می‌شوند.پیامک هایی که جعلی بوده و با متنی بسیار جذاب و اغوا کننده طراحی می شوند و در غالب طرح های مختلف که همگی با استفاده از شیوه های مختلف مهندسی اجتماعی و در ایام و مناسبت های خاص به صورت انبوه برای هموطنان ارسال می شود.

 

در این خصوص سرهنگ «رامین پاشایی» به خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان می گوید: افراد سودجو و کلاه بردار همیشه از طرق مختلف در مناسبت های خاص اقدام به سوء استفاده از مردم می کنند و برای دست یابی به شماره حساب و اطلاعات بانکی آنها احساسات مردم را مورد هدف قرار می دهند، به عنوان مثال آنها با مطرح کردن موضوعاتی از قبیل پرداخت سهمیه سوخت و قطع یارانه از طریق پیامک اقدام به اهداف شوم خود می کنند.

 

معاون اجتماعی پلیس فتا در ادامه بیان کرد: کلاه برداران، لینکی را ارسال می کنند که با کلیک کردن روی آن وارد درگاه مردم می شوند و عنوان می کنند برای وصل مجدد یارانه یا پرداخت سهمیه سوخت باید روی این لینک کلیک کنند، مبلغی هم از حساب بانکی آنها کسر نمی شود، چون اصلا مبلغ برای آنها مهم نیست بلکه تلاش آنها دست یابی به اطلاعات بانکی مردم است که با انجام این عملیات از اطلاعات بانکی مردم کپی کرده و بر همین اساس اقدام به کلاه برداری می کنند.

 

وی تصریح کرد: خبر مهم برای هموطنان این است که با توجه به اینکه در آینده ای نزدیک رمزهای یک بار مصرف (OTP) لازم الاجرا می شود و رمزهای یک بار مصرف پویا جایگزین رمزهای یک بار مصرف ایستا  می شوند، عملا کلاه برداران می دانند که دست یابی آنها در رسیدن به حساب های مالی هموطنان کوتاه خواهد شد؛ بر همین اساس با انتشار این خبر، آنها اخیرا اقدامات گسترده ای را جهت دست یافتن به حساب های بانکی مردم آغاز کردند.

 

سرهنگ پاشایی با هشدار به مردم اظهار کرد: هموطنان عزیز بدانند هیچ سازمان، ارگان و نهادی در قبال ارایه خدمات خود به مردم درخواست اطلاعات بانکی از قبیل رمز دوم ،تاریخ انقضا و سایر اطلاعات نمی کند. اگر سایتی از شما درخواست چنین اطلاعاتی کرد، بدانید که این سایت جعلی بوده و قطعا اهداف کلاه برداری پشت آن نهفته است.

 

وی در ادامه خاطرنشان کرد: در صورتی که فردی مجبور به خرید از یک سایت شد ولی در خصوص جعلی یا معتبر بودن آن سایت مطمئن نبود با یک آزمایش راحت می تواند از صحت و سقم جعلی یا معتبر بودن سایت مربوطه اطمینان حاصل کند، اینکه بار اول اطلاعات کارت بانکی خود را به اشتباه یعنی پس و پیش وارد کند در صورتی که پیامکی مبنی بر غلط بودن اطلاعات کارت بانکی دریافت شد، مطمئن باشید که سایت مورد نظر معتبر است ولی اگر با اطلاعات غلط ثبت نام کردید ولی پیامی مبنی بر این دریافت کردید که اطلاعات شما درست است و با موفقیت انجام شد، یقین داشته باشید که سایت مربوطه جعلی می باشد.حتی اگر از سایت مطمئن و معتبری هم خرید کردید ولی دچار تردید شدید بلافاصله باید رمز دوم خود را تغییر دهید.

 

معاون اجتماعی پلیس فتا گفت: هموطنان باید اخبار مربوط به هر گونه ارائه خدمات دولتی نظیر هدف‌مندی یارانه‌ها و یا سهمیه‌بندی بنزین و ... را صرفا از سوی مبادی رسمی پیگیری کرده و در صورت مشاهده موارد مشکوک مراتب را از طریق سایت رسمی پلیس فتا به نشانی WWW.CYBREPOLICE.IR جهت پیگیری لازم به پلیس فتا اعلام کنند.

 

وی در خصوص اینکه آیا پیامک های کلاه برداری توسط پلیس فتا از طریق مخابرات پیگیری می شود یا خیر، اظهار کرد: مسئولیت پلیس فتا فقط در حیطه جلوگیری از ارسال این گونه پیامک های کلاه برداری است و چون به صورت انبوه انجام می شود لذا باید پاسخ این سوال از طریق مسئولان وزارت ارتباطات و فناوری داده شود.بعد از پلیس راهور، پلیس فتا بالاترین آمار اخبار، اطلاع رسانی و هشدار در خصوص این کلاه برداری ها را در رسانه ملی داشته است.

 

برخی از پیامک های کلاهبرداری شامل ذیل است:

با عرض سلام مشترک محترم همراه اول، به خاطر پرداخت به موقع قبض تلفن همراه خود از طرف شرکت توسعه ارتباطات همراه اول، برنده مبالغی به صورت وجه نقد شده‌اید لذا جهت دریافت وجه نقد، اطلاعات کارت خود را به شماره تلفن همراه مورد نظر ارسال نمایید.
 

 مشترک گرامی
شما در طرح هزاران لبخند زمستانی برنده قرعه کشی مبلغ ۲۰۰۰۰۰۰۰ ریال گشته اید . برای دریافت وجه خود با تماس به شماره های ... و یا شماره فکس ۰۲۱۷۷... اقدام نمایید . www.mci.ir همراه اول هیچکس تنها نیست

 

شما در جشنواره بهاره ایرانسل برنده یک دستگاه تلویزیون ال سی دی پاناسونیک به همراه یکدستگاه dvd player شدید لطفا آدرس پستی و مشخصات خود را به این شماره ارسال کنید.
 

وقتی طعمه را بگیرید، از طرف کلاهبردار پیامکی ارسال می شود که شما باید هزینه پست را به صورت 5 شارژ 5 هزارتومانی به شماره او ارسال کنید. برای اشخاص کنجکاوی که تماس می گیرند هم، چند صدای ضبط شده اپراتور ایرانسل یا همراه اول پخش می شود،اگر شارژها را نفرستید، آنقدر پیامک می فرستد که تعجب می کنید از سمج بودنش.
 

ضبط صدای اپراتور همراه اول یا ایرانسل:

مشترک گرامی: شما در قرعه‌کشی هزاران لبخند پاییزی ، همراه اول 800 امتیاز دریافت کرده‌اید. شما برنده هدیه کمک هزینه سفر زیارتی به مبلغ 10000000 ریال شده‌اید. برای دریافت هدیه خود با اپراتور 621 تماس حاصل فرمایید! تماس گرفتن، یعنی اینکه ماهی طعمه را گرفته و حالا کلاهبردار باید وارد عمل شود و با مهارت قلاب را بالا بکشد. در این روش ها با گرفتن چند شارژ تلفن همراه کار تمام می شود.
 

ساده ترین و پرسودترین روش:

مشترک گرامی: شما درقرعه کشی طرح نویدهمراه اول، برنده مبلغ پنجاه میلیون ریال شدید. برای دریافت وجه، شماره کارت و رمز دوم کارت خود را به این شماره شرکت ارسال نمایید.
(رمز دوم را از طریق خود پرداز دریافت کنید)ممکن است فکر کنید، هیچ کسی رمز دوم کارت خود را به کسی نمی دهد و این روش کلاهبرداری خیلی تابلو است. ولی اشتباه می کنید.
 

 روش چوپان دروغگو:
ﺁﻗﺎ ﺳﻼ‌ﻡ علیکم. من سید امین ﺍﺯ ﻣﻨﻄﻘﻪ ﺍﺭﺍﮎ ﻣﺮﮐﺰی ﺷﻬﺮ ﺍﺯﻧﺎ ﻫﺴﺘﻢ. ﮔﻮﺳﻔﻨﺪ ﻭ ﮔﺎﻭ ﺩﺍﺭیم، ﭼﺎﺩﺭ نشین هستیم، ﺧﻮﺍﺳﺘﻢ ﺩﺭﺑﺎﺭﻩ ﺭﻭﺯی ﺣﻼ‌لی ﮐﻪ ﺧﺪﺍ ﺑﻪ ﻣﺎ ﺩﺍﺩﻩ ﺑﺎ ﺷﻤﺎ ﺻﺤﺒﺖ ﮐﻨﻢ ﭼﻨﺪ ﻭﻗﺖ پیش ﻣﻦ ﻭ عمویم ﺑﺎ ﮔﻮﺳﻔﻨﺪﻫﺎ پایین ﺗﭙﻪ ﻣﻘﺪﺍﺭی وسیله طلا داخل کوزه پیدا کردیم، ﺩﻭ ﺗﺎ ﻣﺠﺴﻤﻪ ﺑﺎ ۱۸۱۲ ﺗﺎ ﺳﮑﻪ، ﻣﺎﺩﺭ ﻣﻦ سید ﺍﺳﺖ ﺷﻤﺎﺭﻩ ﺷﻤﺎ ﺭﺍ ﺍﺳﺘﺨﺎﺭﻩ کردیم، ﺧﻮﺏ ﺁﻣﺪ ﻣﻦ ﻫﻢ ﭼﻮﻥ ﺩﺭ ﺷﻬﺮ ﺁﺷﻨﺎیی ﻧﺪﺍﺭﻡ ﺑﻪ ﺷﻤﺎ ﭘﻨﺎﻩ ﺁﻭﺭﺩﻡ ﻭ ﺍﺯ ﻧﺎﭼﺎﺭی پیام ﺩﺍﺩﻡ ﺣﺎﻻ‌ ﺷﻤﺎ ﻫﻢ ﺩﺭ ﺣﻖ ﻣﺎ ﺑﺮﺍﺩﺭی ﺑﮑﻦ ﺍﻣﺎ ﺗﻮ ﺭﺍ ﺑﻪ ﺍﻣﺎﻡ حسین ﻗﺴﻢ ﺑﻪ کسی چیزی ﻧﮕﻮ ﻣﻦ ﭼﻮﻥ ﺑﻪ ﻗﺮﺁﻥ ﭘﻨﺎﻩ ﺑﺮﺩﻡ ﮐﺎﺭﻡ ﺩﺭﺳﺖ می ﺷﻮﺩ ﺍﻥ ﺷﺎﺀﺍ... ﺧﺪﺍ ﺑﺮﺍی ﺷﻤﺎ ﻫﻢ ﺑﺴﺎﺯﺩ.»
 

این روش، تماس تلفنی هم دارد. می گویند ده بیست میلیون به ما بده و همه اینها را خودت ببر بفروش. یا حتی کمتر، مثلا دو میلیون تومان. در بهترین شرایط، سکه تقلبی به طمعکار می فروشند و در شرایط بد، فرد طمعکار را خفت کرده و هرچه پول همراهش هست به زور می گیرند و رهایش می کنند.

 

همچنین برای بررسی علت استقبال مردم از این پیامک های کلاهبرداری سراغ «مجید ابهری» رفتیم که وی نیز به خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان گفت: اگر قبل از ورود هر فناوری در جامعه برای استفاده از آن فعالیت های کاربردی، بسترسازی فکری و آموزش های عملی انجام نشود، عوارض و آسیب های آن فناوری بسیار بیشتر از فواید و محاسن آن خواهد بود.

 

 آسیب شناس اجتماعی بیان کرد: یکی از این فناوری ها، فضای مجازی است که به صورت سونامی وارد کشور شد و متأسفانه دست اندرکاران و نهادهای متولی چه قبل از ورود ،چه همزمان و چه حالا به آموزش و بسترسازی فکری و فرهنگی آن اقدام نکردند که البته عوارض و آسیب های آن هم دامن گیر مردم می شود و هم نهادهای دولتی و قضایی.

 

وی افزود: در حال حاضر یکی از مشکلات پلیس فتا و دادسرای جرایم یارانه ای، اختلاس ها و کلاه برداری های مرتبط با فضای مجازی می باشد البته در یک پژوهش میدانی در بنیاد علوم رفتاری که سال گذشته صورت گرفت، 50 درصد از کسانی که قربانی کلاه برداری و سوء استفاده های مالی قرار می گیرند،خود مقصر هستند چرا که یا به علت طمع یا ساده لوحی یا هر رفتار دیگر، بستر سوء استفاده از خود را فراهم می سازند. بارها و بارها رسانه ها و نهادهای مسئول اعلام کردند که فریب آگهی ها، تلفن ها و پیامک های مختلف را نخورید ولی باز متاسفانه مشاهده می شود که به بهانه دریافت پذیرش از کشورهای اروپایی، اعزام به خارج از کشور، فروش ویزا، خودرو یا اقلام دیگر، سوء استفاده های قابل توجه ای از مردم می شود.

این رفتارشناس در ادامه افزود: از نگاه رفتارشناسی،فقط طمع می تواند عامل اصلی این سوء استفاده ها باشد،چرا که دیگر امروز اکثریت جامعه می دانند از این مسایل برای کلاه برداری استفاده می شود و به سادگی نمی توان به راست یا دروغ بودن آن پی برد.رسانه ها باید با حضور در پلیس فتا و دادسرای یاد شده انواع کلاه برداری های صورت گرفته در روز را به اطلاع مردم برسانند.

 

وی اضافه کرد: بعضی از افراد تصور نمی کنند که ممکن است آنها نیز در ردیف قربانی قرار بگیرند، فکر می کنند آنها تافته جدا بافته هستند و می توانند از این رهگذر به سود کلانی برسند، مثلا بارها و بارها اعلام شده است که از خودروهای مشکوک و غیر رسمی استفاده نشود ولی باز ملاحظه می شود که بعضی از افراد به ویژه بانوان از این گونه خودروها استفاده کرده و در دام سوء استفاده کنندگان می افتند. علت اساسی آن اطلاع رسانی کافی و آوردن شاهد از موضوعات نیست بلکه در حال حاضر در اقصی نقاط کشور همه می دانند که ممکن است از این رهگذر مورد دستبرد قرار بگیرند اما روش های جدیدی که توسط کلاه برداران و شیادان مورد استفاده قرار می گیرد مثل اعزام به زیارت عتبات به صورت اقساط یا اینکه اعزام به کشورهای اروپایی و همچنین دادن خانه و ویلا به طور اقساطی افراد را در دام کلاه برداری خود می اندازند.

 

ابهری اظهار کرد: باید رسانه ها در صدر آنها صدا و سیما در این زمینه با افراد قربانی و همچنین کلاه برداران صحبت کرده و حقایق عینی را به تصویر بکشند تا شاید از این رهگذر بتوانیم جلوی این سوء استفاده ها را بگیریم.

 

وی گفت: بر اساس پژوهش یاد شده 50 درصد از قربانیان خود مقصر هستند چرا که گاهی با علم سوء استفاده دست به چنین حرکاتی می زنند؛ بنابراین باید توجه داشت که با ورود فناوری جدید و فضای مجازی شبکه های مختلف ممکن است از افراد سوء استفاده های کلان اقتصادی کرده و باعث تغییرات اساسی و منفی در زندگی آنها بشوند لذا هوشیاری و بیداری در کنار اطلاع رسانی آنها می تواند این گونه افراد و شیادان را از کلاه برداری و سوء استفاده ناامید گرداند.

 

آسیب شناس اجتماعی با اشاره به نقش شرایط اقتصادی در بروز چنین جرایمی در جامعه تصریح کرد: بعضی از کارشناسان شرایط اقتصادی و فشارهای محیطی ناشی از تنگناهای مالی را علت اصلی این گونه رفتارها قلمداد می کنند. در بررسی های آماری اتفاقا کسانی قربانی می شوند که به انتظار سودهای بادآورده و فضایی هستند. افرادی که از لحاظ مالی ضعیف هستند، جرأت چنین کارهایی را به خود نمی دهند؛ مثلا وقتی صحبت اتومبیل قسطی می شود، فقط کسانی می توانند در این کار شرکت کنند که 20 یا 30 میلیون تومان به حساب کلاه برداران بریزند، چرا از مجاری رسمی اتومبیل خریداری نمی کنند؟ برای اینکه به بهانه سودهای گزاف و کلان در دام می افتند.بنابراین شرایط بد اقتصادی را نباید سپر هرگونه بدآموزی و رفتارهای نامناسب در جامعه قرار داد.

 

«حسین فلاح جوشقانی» نیز با اشاره به عملکرد وزارت ارتباطات در سال ۹۷ برای حل معضل پیامک‌های تبلیغاتی و اصلاح فرآیندها به خبرنگار مهر گفته بود: سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی از طریق فرآیند هوش مصنوعی (سامانه خودکار تشخیص پیامک‌های مزاحم) و نیز تحلیل رفتار مشترکان و دریافت شکایات از کاربران، نسبت به نظارت بر قطع پیامک‌های تبلیغاتی ناخواسته و سیم کارت‌های ارسال کننده پیامک مزاحم اقدام می‌کند.

وی با بیان اینکه این روش طی سال ۹۷ در دستور کار قرار داشت، گفت: در این زمینه طبق دستورالعملی که به اپراتورهای موبایل داده شد، سیم کارت‌های شخصی ارسال کننده پیامک‌های تبلیغاتی شناسایی و با آنها برخورد شد.

معاون وزیر ارتباطات با بیان اینکه بررسی رگولاتوری حاکی از آن است که از این سیم کارت‌ها تنها برای ارسال پیامک انبوه استفاده شده و سرویس دیگری از آن فعال نیست، خاطرنشان کرد: از این رو بر مبنای حجم زیادی از پیامک که فعال می‌شود این تخلف قابل شناسایی بوده و اپراتورها این شماره‌ها را به رگولاتوری گزارش می‌کنند.

 

وی با اشاره به دستور رئیس جمهور مبنی بر حل سریع معضل پیامک‌های تبلیغاتی در بهمن ماه ۹۷، افزود: پس از این دستور، مقابله با این معضل شدت بیشتری یافت و ما شاهد بودیم که طی دو ماه میزان قطعی سیم کارت‌های شخصی ارسال کننده پیامک به ۲ برابر رسید.

«حسین فلاح جوشقانی» نیز با اشاره به عملکرد وزارت ارتباطات در سال ۹۷ برای حل معضل پیامک‌های تبلیغاتی و اصلاح فرآیندها به خبرنگار مهر گفته بود : سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی از طریق فرآیند هوش مصنوعی (سامانه خودکار تشخیص پیامک‌های مزاحم) و نیز تحلیل رفتار مشترکان و دریافت شکایات از کاربران، نسبت به نظارت بر قطع پیامک‌های تبلیغاتی ناخواسته و سیم کارت‌های ارسال کننده پیامک مزاحم اقدام می‌کند.

 

معاون وزیر ارتباطات با بیان اینکه این روش طی سال ۹۷ در دستور کار قرار داشت، گفت: در این زمینه طبق دستورالعملی که به اپراتورهای موبایل داده شد، سیم کارت‌های شخصی ارسال کننده پیامک‌های تبلیغاتی شناسایی و با آنها برخورد شد.

 

وی با بیان اینکه هم اکنون تعداد سیم کارت‌های شخصی قطع شده به دلیل ارسال این پیامک‌ها، به حدود ۱۲۰ هزار سیم کارت رسیده است، تاکید کرد: از آنجایی که ارسال پیامک تبلیغاتی ناخواسته، نوعی تخلف محسوب می‌شود، رگولاتوری در صورت دریافت شکایت و درخواست مردم نسبت به قطع سرویس پیامک‌های تبلیغاتی و ارزش افزوده اقدام می‌کند.

 

وی با اشاره به دستور رئیس جمهور مبنی بر حل سریع معضل پیامک‌های تبلیغاتی در بهمن ماه ۹۷، افزود: پس از این دستور، مقابله با این معضل شدت بیشتری یافت و ما شاهد بودیم که طی دو ماه میزان قطعی سیم کارت‌های شخصی ارسال کننده پیامک به ۲ برابر رسید.

 

همچنین جهرمی سال گذشته در توئیتر نوشت: بررسی پرونده یک کلاهبرداری پیامکی ارزش افزوده به پایان رسید که برخی از شرکتهای ارزش افزوده در ۵ ماه اخیر حدود ۲۲ میلیارد تومان از مردم کلاهبرداری کرده اند.

 

 

کد خبر 796358

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha