به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، ابتدای هفته جاری «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان از پیشنهاد جدید ایران به کشورهای حوزه خلیج فارس خبر داد. او گفت که ایران به این کشورها پیشنهاد داده با هم یک معاهده برای عدم تجاوز به منطقه به امضا برسانند.
در این رابطه نیز «سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان راهی سه کشور مد نظر ایران یعنی کویت، عمان و قطر شد.
اما طبق آنچه که وزارت خارجه به شبستان پاسخ داده هنوز واکنشی از سوی این کشورها نسبت به این پیشنهاد دریافت نشده است.
در این رابطه، «سید عباس موسوی» روز سه شنبه در نخستین نشست خبری خود در پاسخ به سوال شبستان راجع به پاسخ کشورهای حوزه خلیج فارس به پیشنهاد معاهده عدم تجاوز ایران گفت: کشورهای حاشیه خلیج فارس از مهمترین همسایگان ما هستند و این ایده جدید نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: ظریف با استناد به سوابق و قطعنامه ۵۹۸ این ایده را بیان کرده و پیش از این هم تشکیل مجمع گفت گوهای منطقه ای را بیان کرده بود.
موسوی یادآور شد: این پیشنهاد در همین راستاست و ایران تمایل ندارد در منطقه ای نا امن باشد و می کوشد هرگونه نا امنی را با ابتکارات خود از میان ببرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور تصریح کرد: این پیشنهاد ایران با حسن نیت مطرح شده و امیدواریم طرف های مقابل با حسن نیت پاسخ دهند.
وی تاکید کرد: این پیشنهاد تازه مطرح شده و هنوز پاسخی از این کشورها دریافت نشده است.
اما در این میان کارشناسان سیاست خارجی معتقدند که این معاهده راه به جایی نخواهد برد.
در این خصوص، «محمد قاسم محب علی» در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان پیشنهاد معاهده عدم تجاوز از سوی ایران به کشورهای خلیج فارس را یک پروژه با مسیر طولانی دانست.
مدیر کل پیشین خاورمیانه وزارت امور خارجه با بیان این که شرایط امروز منطقه شرایط همواری نیست، افزود: در حال حاضر سوء تفاهم ها در منطقه زیاد است و امکان اجرای چنین پیشنهادی وجود ندارد.
وی یادآور شد: درست است که منطقه خلیج فارس منطقه مشترک میان ما و کشورهای این حوزه است اما با دخالت قدرت های بزرگ وضعیت در این منطقه تغییر یافته است.
محب علی خاطرنشان کرد: تا زمانی که مناسبات ایران با قدرت های بزرگ به حالت عادی باز نگردد، آن ها اجازه اجرای چنین معاهده ای را در منطقه خلیج فارس به کشورهای این حوزه نخواهند داد.
دیپلمات سابق کشورمان در ادامه بر یک دست بودن سیاست داخلی و خارجی ایران نیز تاکید کرد و گفت: اگر ایران در این پیشنهاد جدی است باید سیاست داخلی و خارجی خود را یک دست کند نه اینکه وزیر خارجه در خارج از کشور چیزی بگوید و در داخل برخی ها آن را نقض کنند.
وی با تصریح این مطلب که اجرایی شدن معاهده عدم تجاوز در منطقه یک مسیر طولانی در پیش دارد، خاطرنشان کرد: به این سادگی ها نمی شود این معاهده را اجرایی کرد.
محب علی عنوان کرد: با توجه به اتفاقات مسبوق به سابقه در منطقه مانند حمله عراق به کویت و اقدامات عربستان علیه قطر یک جو و فضای بی اعتمادی در منطقه را به وجود آورده است و حل و فصل این سوء تفاهم ها به سادگی ها ممکن نیست.
مدیر کل پیشین خاورمیانه وزارت امور خارجه در پایان گفت: ایران با ارایه این پیشنهاد به کشورهای منطقه حسن نیت خود را نشان داده است اما شرایط عملی شدن آن نیست.
همچنین، «محمد حسن آصفری» در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در خصوص پذیرش یا عدم پذیرش معاهده عدم تجاوز از سوی کشورهای حوزه خلیج فارس، گفت: مطمئنا آمریکا اجازه این اتفاق را نمی دهد زیرا که امروز بزرگترین بازار سلاح آمریکا خاورمیانه است.
عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با بیان این که آمریکا در تلاش است با ایجاد ایران هراسی بازار فروش سلاح خود را داغ کند، افزود: آمریکا به خوبی می داند که ایران به دنبال جنگ با کشوری نیست و به دنبال آرامش و امنیت در منطقه است. اما ایران هراسی را ادامه می دهد.
وی خاطرنشان کرد: آمریکا به این جهت که می داند ایران به دنبال جنگی نیست با تئوری ایران هراسی به دنبال این است که حوزه خلیح فارس را از ایران بترساند و سلاح های خود را بفروشد و بازار سلاح خود را داغ کند و مشکلات اقتصادی خود را حل کند.
آصفری دومین دلیل مخالفت آمریکا با این پیشنهاد ایران را ایجاد فضای جدید در افکار عمومی خاورمیانه تلقی کرد و اظهار داشت: دومین دلیل این است که آمریکا می خواهد کشورهای حوزه منطقه خلیج فارس نسبت به اقدامات جنگ طلبانه و تروریستی و نسل کشی که رژیم صهیونیستی در غزه و فلسطین سکوت کنند.
وی ادامه داد: آمریکا می خواهد فکر و ذهن این کشورها نسبت به مسائل منطقه و فلسطین هوشیار نباشد و هیچ کدام به دنبال این جنایات نباشند لذا آمریکایی ها علاقه مند نیستند که معاهده ای در منطقه بین ایران و کشورهای منطقه با عنوان جلوگیری از هر گونه تجاوز است به تصویب برسد.
نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی در پایان با تاکید بر این نکته که برخی از کشورهای عرب منطقه پایگاه آمریکا شده اند و گاو شیرده واشنگتن قلمداد می شوند، تصریح کرد: از این رو واشنگتن سعی دارد که نگذراد کشورهای منطقه ارتباط دو جانبه با ایران داشته باشند./
نظر شما