راهکارهای توسعه همکاری ایران با افغانستان  بررسی شد/ صادرات ۲.۹ میلیارد دلاری

کریم زاده با بررسی راهکارهای توسعه همکاری ایران با افغانستان، گفت: سال گذشته سهم صادرات ایران به افغانستان به ۲.۹ میلیارد دلار رسیده که در سال های اخیر بی‌سابقه بوده و افغانستان چهارمین بازار صادراتی ایران است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بیرجند، «محمدرضا کریم‌زاده » امروز (7 خرداد) در نشست هم اندیشی فعالان اقتصادی استان با رایزن بازرگانی ایران در کشور افغانستان اظهار کرد: نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران در کابل، هرات، مزار شریف، قندهار و بلخ قرار دارد.

 

رایزن بازرگانی ایران در کشور افغانستان با اشاره به روند واردات و صادرات این کشور، گفت: صادرات افغانستان در سال 2014 از میزان 570 میلیون دلار به یک میلیارد و 81 میلیون دلار رسیده است و روند رو به رشدی داشته است اما حجم بازار واردات در این سال ها کاهش پیدا کرده است.

 

کریم‌زاده ادامه داد: واردات عمده کالا به بازار افغانستان شامل انواع قطعات خودرو، گندم، آرد، ماشین آلات، انواع سوخت، شکر، غلات، محصولات دارویی، روغن حیوانی، پوشاک، تره بار، محصولات لاستیکی، فلزات، تنباکو و لبنیات بوده است.

 
وی با بیان اینکه براساس اعلام مراجع رسمی در وزارت صنعت و تجارت کشور افغانستان در سال گذشته در بخش صنایع سنگین حدود 450 میلیون دلار آهن آلات، 520 میلیون دلار نفت و 230 میلیون دلار واردات آرد داشته است، افزود: در سال 1396 جمهوری اسلامی ایران با 2.7 میلیارد دلار در رأس کشورهای صادرکننده به افغانستان است و پس از آن امارات متحده، هندوستان، قراقستان، چین، روسیه، ترکیه و مالزی هستند.

 

رایزن بازرگانی ایران در کشور افغانستان یادآور شد: سهم پاکستان در صادرات به افغانستان به دلیل اختلافات و تنش‌ها بشدت کاهش پیدا کرده است.

 

کریم‌زاده با اشاره به کشورهای عمده مقصد صادراتی جمهوری اسلامی ایران در سال گذشته، گفت: سهم صادرات ایران به افغانستان به 2.9 میلیارد دلار رسیده که بی سابقه در سالهای اخیر بوده است و افغانستان پس از چین، عراق و امارات چهارمین بازار صادراتی ایران است.

 
وی به مجموع تبادل کالایی پنج سال اخیر ایران با افغانستان اشاره و بیان کرد: صادرات ایران روند رو به رشدی داشته است و در عین حال واردات ایران از افغانستان کاهش داشته و سل گذشته 11 میلیون دلار واردات داشته ایم که موضوع واردات کم ایران از افغانستان مورد بحث در جلسات افغانستان است.


رایزن بازرگانی ایران در کشور افغانستان با بیان حوزه های اقتصادی برای ورود به بازار افغانستان و الزامات برای اخذ نتیجه بهینه، گفت: ثبت برند، ثبت شرکت، نمایندگی فروش فعال، تبلیغات موثر و مطالعه بازار جزو این الزامات در حوزه کالایی است.



وی الزامات در حوزه خدمات فنی و مهندسی را بررسی مستمر مناقصات، ثبت شرکت، انتخاب شرکت فنی و مهندسی معتبر، ایجاد دفتر نظارت و نماینده مقیم عنوان کرد و افزود: همچنین برای سرمایه گذاری و تولید مشترک با افغانستان باید الزامات بررسی حوزه موردنظر، انتخاب شرکاء مناسب و هماهنگی با سفارت و رایزنی بازرگانی برای پیگیری رعایت شود.

 

کریم‌زاده با بیان اینکه در حوزه مواد نفتی و مشتقات بیش از 1.7 میلیارد دلار واردات سوخت است، افزود: افغانستان سالانه به 2 میلیون و 700 هزار تن سوخت نیاز دارد که حدود 20 درصد از ایران و مابقی از کشورهای ترکمنستان، قزاقستان، ازبکستان و  روسیه وارد می شود و براساس ابلاغ اخیر اداره تنظیم نفت و گاز افغانستان ورود سوخت بی‌کیفیت ممنوع اعلام شده است و باید ساز و کارمناسبی برای جلوگیری از ارسال مواد سوختی بی‌کیفیت اندیشیده شود.

 

رایزن بازرگانی ایران در کشور افغانستان با بیان اینکه میزان ارزش بازار محصولات دارویی در افغانستان 500 میلیون دلار است و ایران سهمی 10 درصدی در این بازار دارد که باید بیشتر در این زمینه فعالیت شود، عنوان کرد: در حال حاضر 14 هزار داروخانه وجود دارد و طرحی را وزارت بهداشت افغانستان برای زنجیره‌ای کردن داروخانه‌ها دارد.

 

به گفته وی در حوزه گردشگری سلامت برآورد هزینه درمان در افغانستان یک و نیم میلیون دلار است که از این رقم بیش از 246 میلیون دلار بابت درمان در سایر کشورها هزینه می‌شود که خراسان‌جنوبی با توجه به بیمارستان‌های مجهز می‌تواند در این بخش سرمایه‌گذاری کند.

 

کریم‌زاده با اشاره به اینکه حوزه مخابرات و فناوری اطلاعات اولویت بالایی در افغانستان دارد و اگر خراسان جنوبی ظرفیتی در این زمینه دارد می توانیم هماهنگی های آن را انجام دهیم، بیان داشت: ارزش معادن افغانستان بین یک تا سه تریلیون دلار است اما به دلایلی چون ناامنی و عدم کنترل سراسری دولت به صورت غیر اصولی استخراج می‌شود.

 

رایزن بازرگانی ایران در کشور افغانستان به برنامه های پیشنهادی برای توسعه همکاری با کشور افغانستان اشاره کرد و گفت: برگزاری نمایشگاه معرفی تولیدات افغانستان در بیرجند، برنامه ریزی اعزام هیات تجاری از خراسان جنوبی به افغانستان، برگزاری همایش معرفی فرصت های اقتصادی خراسان جنوبی در بیرجند یا کابل  و برنامه‌ریزی برای دعوت از اتحادیه‌ها و اتاق‌های استان‌های مورد نظر در افغانستان از جمله این برنامه‌ها است.

 

کریم‌زاده تاکید کرد: ایجاد پرواز مستقیم به افغانستان، سفارش کشت در افغانستان و واردات از آنجا با توجه به منابع آبی، منطقه ویژه اقتصادی بیرجند و جذب سرمایه گذار، بازارچه های مرزی و هزینه های تجارت خارجی باید برای توسعه همکاری با کشور افغانستان مدنظر باشد.

 


 

کد خبر 793430

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha