به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، راه اندازی بازار متشکل ارزی برای ساماندهی بازار ارز از اهداف بانک مرکزی است که استارت این کار از انتهای سال گذشته زده شد و اقدامات و زیرساخت های انجام ان نیز به مرور فراهم شده است. مدل کلی بازار به نحوی طراحی شده است که در فاز اول، معاملات نقدی ارز (اسکناس) راه اندازی و سایر روش های معاملات ارزی در مراحل بعد گسترش می یابد. بازار کارگزار محور بوده و عملیات مدیریت بازار توسط تشکلی خود انتظام انجام شده و بر اساس دستور العمل های مصوب بانک مرکزی فعالیت می کند.
سیستم سفارشات و معاملات مبتنی بر سفارش است. بر اساس ارزیابی های فنی، سامانه معاملات ICE که یکی از زیرساخت های استاندارد در چارچوب های معاملاتی است جهت استفاده به عنوان زیر ساخت معاملاتی تعیین شده و زیرساخت سخت افزاری نیز انتخاب و نهایی شده است.
پس از انجام زیرساخت ها برای راه اندازی بازار متشکل ارزی؛ بانک مرکزی اردیبهشت را زمان آغاز به کار آن اعلام کرده بود که با گذشت هفدهمین روز از این ماه تمام مراحل ثبت شرکت در سامانه ثبت شرکت انجام شد و فاز عملیاتی آن اجرا شد. در همین تاریخ مدیر عامل بازار متشکل ارزی خبر داده بود که کارهای کارشناسی، برنامههای نرمافزاری و سیستمهای مورد نیاز این بازار نیز در حال طراحی و تدوین است و به طور مرتب هیات مدیره شرکت، جلسات مستمری را با کارشناسان فناوری اطلاعات برگزار میکند. همچنین ساختمان محل استقرار بازار نیز تجهیز شده است و به محض نهایی شدن ثبت شرکت، هیات مدیره، مدیران و کارشناسان در محل بازار متشکل ارزی مستقر میشوند. پس از طی شدن فاز تاسیس، فاز عملیاتی بازار به صورت آزمایشی آغاز می شود.
حالا در آخرین اقدامات برای راه اندازی این بازار کانون صرفان امروز (پنجشنبه دوم خرداد) از آغاز پیش ثبت نام جهت ورود به بازار متشکل ارزی خبر داد و از متقاضیان درخواست کرد تا مدارک مورد نیاز را ارسال کنند؛ این بازار به صورت یک شرکت خصوصی و متشکل از کانون صرافان، کانون بانکهای دولتی، کانون بانکهای خصوصی و فرابورس و با نظارت بانک مرکزی فعالیت خواهد کرد و این بانک با رصد فعالیتها در صورت لزوم برای ایجاد تعادل در بازار دخالت میکند و نظارت بانک مرکزی بر این بازار به صورت سیستماتیک و غیر مستقیم خواهد بود.
این گزارش می افزاید: چندی پیش رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با شبستان خبر داده بود که در نشست مشترک با بانک مرکزی توافق شد که تا پایان خرداد امسال بازار متشکل ارزی کشور راه اندازی شود.
«محمدرضا پورابراهیمی» از جمله اهداف تشکیل بازار متشکل ارزی را ساماندهی نرخ ارز در اقتصاد کشور عنوان کرده و گفته بود: «برخلاف نظربرخی از افراد که تصور می کردند بازار متشکل ارزی آثار و پیامدهای منفی برای اقتصاد کشور داشته باشد این بازار می تواند به تعادل بهتر بازار ارز کمک کند. بر اساس گزارش بانک مرکزی حدود 50 تا 60 درصد از منابع ارزی کشور در سال 97 از محل صادرات غیر نفتی برگشت پیدا کرده است البته بقیه آن هم بر اساس برنامه زمان بندی توسط دولت و بانک مرکزی در حال پیگیری است.»
نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی اضافه کرده بود: «البته نحوه تسویه این ارز باعث شده است که صادرکنندگان هیچ علاقه ای به روشی که در حال حاضر بانک مرکزی اعلام می کند نداشته باشند لذا به جز بحثی که برای تعهدات پتروشیمی ها در ارتباط با موضوع تعهدات ارزی مطرح شده است بقیه صادرکنندگان با شرایط کنونی به دلیل تعیین نرخ نامناسب برای تسویه ارزناشی از صادرات آنچه را که به عنوان تکالیفشان بوده است را عمل نکرده اند. بخشنامه بانک مرکزی در ارتباط با این موضوع که مقدمات ورود به بازار متشکل است صادر شده است و این اقدام اولیه باعث شد که نرخ ارز در بازار غیر رسمی به شکلی تعدیل شود و امیدواریم مسیر حرکت بانک مرکزی استمرار داشته باشد که تا پایان خرداد شاهد راه اندازی بازار متشکل باشیم.»/
نظر شما