راه‌هایی برای آنکه مسجد انتخاب اول جوانان شود

اگر بخواهیم با جوانانی مومن جامعه آباد اسلامی را تجربه کنیم ابتدا باید خانه خدا را آباد کنیم. آبادانی خانه خدا باید با محوریت جوانان و تحت حمایت سازمان‌های متولی صورت پذیرد،آیا غیر از این است، تربیت جوان الهی و خداجو در خانه خدا محقق می‌شود.

خبرگزاری شبستان، گروه مسجد و کانون های مساجد: همانگونه که در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی مقام معظم ولایت بدرستی به آن اشاره و دل خوش کرده اند، آینده این انقلاب را باید جوانانی مومن، دانا و پرانگیزه بسازند و این جوانان که ارزش های معنوی مانند اخلاق، ایمان و ایثار در آنها برجسته است و توکل به خدا دارند، باید محور تحقق نظام پیشرفته اسلامی باشند. حال این جوانان مومن،دانا، پرانگیزه و سرشار از معنویت از کجا باید تربیت و سکاندار انقلاب گردند؟ آیا غیر از این است تربیت جوان الهی و خداجو جزء در خانه خدا محقق نمی گردد؟ پس اگر بخواهیم با جوانانی مومن جامعه آباد اسلامی را تجربه کنیم،  ابتدا باید خانه خدا را آباد کنیم. آبادانی خانه خدا باید با محوریت مردم و تحت حمایت سازمان ها و  دستگاه های کشور صورت پذیرد. در این مسیر چند نکته حائز اهمیت است که باید مورد توجه قرار گیرد.

 

1-برای تحت پوشش قرار دادن همه جوانان کشور باید مساجد در کشور به نسبت های لازم وجود داشته باشد. لذا اولین کار این است که بدانیم چه تعداد مسجد و در کدامین نقطه از این سرزمین وجود دارد و دسترسی مومنین و جوانان به مسجد چگونه است؟ آیا به راحتی می توانند به مسجد دسترسی داشته باشند. سرانه هر نفر به چه اندازه است و چه اندازه باید باشد؟ هر فرد باید چه مقدار زمان صرف کند تا به مسجد برسد؟ باید بررسی شود، مساجد توزیع مناسبی یافته اند، تا دسترسی راحت برای همگان بویژه جوانان وجود داشته باشد.

 

پس بحث مهم این است مساجد در کشور باید چگونه باشند، به بیان دیگر نقشه آمایش مساجد در کشور باید ترسیم گردد، بدانیم چند مسجد در کشور براساس شاخص های بالا باید داشته باشیم و در کجا باید باشد. پس قدم اول آن است، با توجه به وسعت و جمعیت هر نقطه از کشور، دسترسی آسان و راحت برای جوانان به مسجد فراهم شود. به عنوان نمونه مطابق تحقیقی که در سال 91 در شورای عالی انقلاب فرهنگی صورت گرفته است، در شهر تهران بیش از 1000 مسجد باید ساخته شود تا دسترسی عموم تسهیل گردد.

 

در کشور ما سازمان ها و دستگاه های زیادی فعالند که در خصوص عمران و آبادانی مساجد وظایفی را بر عهده دارند. در خصوص تامین و ساخت مساجد به منظور تسهیل در دسترسی، وزارت مسکن و شهرسازی، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و شهرداری ها باید با تهیه نقشه آمایش مساجد، مکان های مناسب برای ساخت مسجد و طراحی نما و معماری با همکاری سازمان اوقاف و امور خیریه و مرکز رسیدگی به امور مساجد اقدام و نسبت به تامین زمین نیز اقدام کنند.

 

2-موضوع دیگر در باب تربیت نیروی انقلابی از مسجد فعالیت 24 ساعته مساجد در کشور است. هم اینک بخش زیادی از مساجد کشور فقط در ساعات نماز گشوده و ساعتی بعد تعطیل می شوند. مسجد انسان ساز تعطیل بردار نیست و باید همواره درهای آن به سوی جوانان باز باشد و جوان برای هر کار خود به مسجد گرایش پیدا کند، نه اینکه زمان رجوع به مسجد با درهای بسته مواجه شوند. در این زمینه دستگاه های مختلف باید با حمایت از این نهاد مردمی و تامین حداقل نیازهای آنها از سوی دولت ها زمینه بازگشایی مساجد فراهم شود.

 

بحمدالله با توجه به اینکه از چند سال گذشته هزینه های آب و برق و گاز مساجد در یک الگوی معین رایگان شده است. در این بین باید سازمان هایی چون اوقاف و امور خیریه و مرکز رسیدگی به امور مساجد باید وارد صحنه شده و با شناسایی مسائلی چون رسیدگی به امور خدّام با همکاری دستگاه هایی چون تامین اجتماعی نسبت به کارگیری خدّامی جوان اقدام نمایند تا این جوانان با انگیزه بدون دغدغه های جاری زندگی با حضور دائمی در مسجد زمینه گشوده بودن 24 ساعته مساجد را فراهم آورند.

 

3-وقتی پای جوان به مسجد باز شد، باید یک مشاور امین و همیشه حاضر در مسجد حضور داشته باشد. در این زمینه نقش حوزه های علمیه در تربیت امام جماعت برای مسجد با توان جذب جوانان در کشور از بقیه نهادها پررنگ تر است، متاسفانه هم اینک بخش اعظمی از مساجد کشور امام جماعت ثابت و تمام وقت ندارند.

 

در این مورد نقش سازمان های پشتیبانی کننده مساجد چون سازمان اوقاف و امور خیریه، سازمان تبلیغات اسلامی و مرکز رسیدگی به امور مساجد تعیین کننده است تا با تعامل با سازمان های مرتبطی چون سازمان تامین اجتماعی نسبت به تامین مایحتاج اولیه و بیمه ائمه جماعات اقدام تا بدون دغدغه معاش با فراغ خاطر بیشتری به وظایف تخصصی خود پرداخته و زمینه شکل گیری شخصیت های مومن و دانا و پرانگیزه فراهم شود.

 

4- دستگاه های مطالعاتی و پژوهشی کشور نیز باید پژوهش در حوزه مسجد در موضوعات مختلف مانند معماری مسجد، فعالیت های فرهنگی مساجد، آموزش امامان مساجد و دیگر موضوعات مرتبط را در دستور و اولویت خود قرار دهند تا زمینه مشارکت حداکثری مردم و مساجد فراهم شود.

 

نویسنده: مختار حسنی سوخته سرایی، کارشناس امور فرهنگی و مسجد

 

کد خبر 791638

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha