اسحاق صلاحی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در گفتگو با خبرنگار شبستان، در پاسخ به انتقاد پژوهشگران از حبس شدن علم در کتابخانه ملی، به بیان بخشی از برنامه های این سازمان برای تصویربرداری از نسخ خطی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی اشاره کرد و گفت: تاکنون از شش هزار جلد نسخ خطی تصویر برداری شده است و پیش بینی می شود تا سال آینده 24 هزار جلد تصوبر برداری شود و روی خروجی سایت قرار گیرد.
وی افزود: این انتقاد به سازمان اسناد و کتابخانه ملی از گذشته تا به امروز وارد بوده است که چرا همه نسخ خطی و اسناد موجود تصویربرداری نشده و در سایت قرار نگرفته است، سازمان تاکنون از همه منابع و نیروی انسانی استفاده کرده است و بنا دارد تا پایان شش ماه آینده فهرست نویسی نسخ خطی را به پایان برساند.
وی با بیان اینکه تصویربرداری از نسخ خطی زمان بر و هزینه بر است، خاطر نشان کرد: نسخه های خطی و اسناد را اید به شکل مکانیکی تصویربرداری کرد، تجهیزاتی که سازمان دارد برای تصویر برداری نسخه های چاپی است نه نسخه سنگی، بنابراین زمانبر بودن و بودجه زیاد باعث می شود که پروسه اتمام کار به طول بیانجامد.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با رد کم بازدید بودن کتابخانه ملی بویژه مراجعه به مرکز اسناد که بر اساس گزارش های تائید نشده روزانه سه نفر است، اظهار داشت: اصلا چنین چیزی امکان ندارد کتابخانه ملی بیش از 75 هزار عضو فعال دارد، محال است از ساعت 8 تا 9 صندلی خالی برای نشستن در این کتابخانه گیر بیاورید.
صلاحی با بیان اینکه سازمان اسناد و کتابخانه ملی با کتابخانه های دیگر کشور تفاوت دارد، گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی با کتابخانه های دیگر کشور همچون کتابخانه های مجلس، آستان قدس رضوی و کتابخانه های عمومی تفاوت دارد، آنها الزاما باید کاری کنند که به آنها مراجعه شود، اما کتابخانه ملی تنها کتابخانه مرجع کشور برای پژوهشگران است که کلیه اسناد و نسخه های خطی را داراست.
کتابخانه ملی تالار مطالعه نیست
وی با رد این انتقاد که کتابخانه ملی تنها به تالار مطالعه ای برای عده ای تبدیل شده است، تاکیدکرد: شیفت روزانه و شبانه کتابخانه ملی صرفاً برای پژوهشگر است نه برای درس شب امتحان و مقاله نوشتن، قطعاً از این پس سطح دسترسی به کتابخانه ملی را محدودتر می کنیم. امروز در تالارهای عمومی کتابخانه ملی بدلیل اینکه هیچ کتابخانه ای در کشور به اندازه کتابخانه ملی خدمات نمی دهد، برای استفاده از تالار ها هجومی می آورند و اگر اولویت بندی از سوی ما صورت نگیرد، این کتابخانه از هدف اصلی خود که مرجع بودن برای پژوهشگران است، دور می شود.
وی در پاسخ به این سئوال که چرا امکانات حضور فیزیکی مراجعه کنندگان به کتابخانه ملی را محدود می کنید؟ گفت: ما محدودیت منابع داریم و معذوریم چون این امکانات و منابع که در کتابخانه ملی است، در هیچ کتابخانه ای در کشور موجود نیست، ولی در کل برای پژوهش گران میزان دسترسی به اسناد در کتابخانه به مراتب غنی تر از سایر سازمانها و کتابخانه هاست به همین دلیل راه را باید برای محقق باز گذاشت که ببینیم میزان بهره وری و خروجی آن برای مملکت چقدر است.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی افزود: به دلیل محدودیت منابع در این سازمان باید مدیریت صحیحی از منابع موجود داشته باشیم، زیرا امروز با نیازمندی ها و اولویت های زیادی مواجه هستیم، از تمام سطوح به ما مراجعه می کنند، ولی ما امکاناتمان را باید در اختیار محققان قرار می دهیم.
نگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی خدمات محور است نه دانشجو محور
صلاحی با تاکید بر اینکه نگاه سازمان اسناد، خدمات محور است، نه دانشجو محور؟ گفت: مراجعه کنندگان عمومی به جای حضور فیزیکی در کتابخانه ملی می توانند از امکانات سایت استفاده کنند.
به گفته اسحاق صلاحی، مراجعه کنندگان عمومی کتابخانه ملی می توانند از طریق نرم افزار موبایل از خدمات سایت کتابخانه ملی استفاده کنند.
وی همچنین خاطرنشان کرد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی مسئولیت پذیر است و هیچگاه نمی تواند همانند سایر کتابخانه ها بگوید در مقابل کتابی که ارائه می دهد، مسئولیتی ندارد و این نشانگر تفاوت کتابخانه ملی با سایر کتابخانه هاست.
پایان پیام/
نظر شما