کمبود اعتماد به نفس و چالش های اقتصادی نقش پررنگی در کپی آثار هنری دارد

یک هنرمند نقاش عدم مطالعه کافی، نداشتن جسارت، ترس از آزمون و خطا، کمبود اعتماد به نفس، نبود مهارت لازم در اجرا و مسایل اقتصادی را از عواملی برشمرد که هنرمند را به کپی آثار دیگران وامی دارد.

خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی- لیلا ضامنی: همواره آثار هنری منبع الهام هنرمندان پس از خود بوده اند. در عصر ارتباطات که دسترسی به آثار هنری آسان تر شده، ممکن است شباهت بیشتری نیز در آثار هنرمندان به چشم بیاید اما اینکه چقدر یک هنرمند مجاز به کپی ایده هنرمند دیگراست، موضوع مهمی است که باید مورد بررسی قرار گیرد. در این زمینه با «سپیده اشرفی»هنرمند نقاش به گفتگو نشسته ایم:

 

آیا کپی کاری در هنر معاصر با حرفه ای بودن مغایرتی ندارد؟

کپی کاری و تقلید از یک اثر برای بالابردن دقت بصری و تجربه تکنیک های مختلف در آغاز راه برای یک هنرآموز می تواند راهگشا باشد، اما برای قدم گذاشتن در عرصه حرفه ای، هیچ گونه کپی برداری چه در تکنیک چه در مفهوم، ایده و محتوا جایز نیست.

 

چرا هنرمندان به این وضعیت(کپی کردن) دچار شدند؟

عدم مطالعه کافی، نداشتن جسارت و ترس از آزمون و خطا، نداشتن اعتماد به نفس، نبود مهارت لازم در اجرا و مسایل اقتصادی همه عواملی هستن که هنرمند را مجبور به کپی برداری از آثار دیگر می کند.

 

آیا گالری دارها در کپی کردن  آثار هنری از سوی هنرمند نقش دارند؟

متاسفانه در سال های اخیر برخی از گالری ها به این امر دامن زده اند اما مدیران موفق در گالری های حرفه ای هیچ گاه اعتبار خود را برای بها دادن به یک هنرمند کپی کار خدشه دار نمی کنند. همانقدر که یک گالری حرفه ای اعتباری است برای هنرمند، هنرمندان هر گالری هم اعتبار آن مجموعه محسوب می شوند.

 

وظیفه هنرمند در شرایطی  که مارکت هنری و ذائقه مخاطب گرایش اش به سمت کپی است چیست؟

در حال حاضرافراد جامعه طالب دیدن آثار نو و خلاق هستند و این اشتباه هست که ذائقه مردم و مارکت رو بخاطر منافع شخصی، به سمت کارهای کپی سوق دهیم.

 

آیا رعایت قانون کپی رایت در هنرهای تجسمی هم الزامی است؟

 بله حتما؛ ببینید بنظرم باید یک آگاهی عمومی چه به هنرمند چه به مخاطب داده شود.به همان اندازه که هنرمند با کپی کردن از یک اثر هنری مورد ظن قرارمی گیرد، مخاطبانی که اینگونه اثار را آگاهانه سفارش می دهند و یا خریداری می کنند نیز بی تقصیر نیستند و اگر قرار باشد قانونی برای کپی رایت هنرهای تحسمی نوشته شود باید به این موضوع نیز توجه و رسیدگی شود.

 

آیا اقتباس  در هنرهای تجسمی   هم کاربرد دارد؟

بله؛ اقتباس در آثار هنری همیشه بوده و هست اما هنرمند اصلی که از کارش اقتباس شده در اثر هنری جدید حضور دارد و اصولا نام هنرمند بیان می شود.

 

تجربه های زیستی چقدر در خلق آثار مشابه هنری تاثیر گذار است؟

وقتی افراد دارای تجربه های زیستی و دغدغه های فکری مشترک هستند، امکان خلق آثار مشابه یا نزدیک به هم وجود دارد، اما تعداد این تجربه های مشابه محدود است.

 

کد خبر 789860

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha