خبرگزاری شبستان/کرمان
مقدمه:
پیش از این گفته شد که قاریان و حافظان قرآن نزد پیامبر اسلام(ص) و امیرمؤمنان(ع)جایگاهى والا داشتند و مورد احترام و تـشویق مادى و معنوى آن بزرگواران قرار مى گرفتند؛ بخشى از سیره ى ایشان هم در این زمینه بیان شد که در این شماره به ادامه آن می پردازیم:
- تقدم حافظان در صحنه هاى اجتماعى در صـدر اسلام؛ ملاک تقدم افراد در کارهاى مهم و حساس اجتماعى دانستن قرائت و حفظ قرآن بـود، پـیـامـبـراسـلام (ص )قـاریـان وحـافـظـان را بـه مـنـصـب هایى چون فرماندهى و امامت جماعت مى گماشت.
در روایات چنان مى خوانیم که نبى اکرم (ص)مقرر داشت هر مسلمانى بیش از دیگران قرآن فراگرفته، گرد آورده یا حفظ کرده است بر دیگران فرمان راند و بر مردگان نماز گـزارد.
در جنگ احد وقتى خواستند پیکر شهیدان را به خاک سپارند، شهیدى که بیشتر قـرآن مـى دانست مقدم بود یا مدفن آن که آیات بیشترى به خاطر سپرده بود، نزدیک تر به حمزه قرار مى دادند.
تقدم غلامان حافظ قرآن بر مردم عادی در عصر نبوی
روزى پیامبراسلام(ص)جمعى را به سفرى مى فرستاد، از آنها پرسید: چقدر قرآن مى دانید؟ یـکـى از آنهـا- کـه از هـمـه جـوان تر بود- پاسخ داد: من سوره بقره و چند آیه دیگر از قرآن مى دانم؛ فرمود: بروید، این شخص سرپرست و امیر شماست؛ گفتند: شخصى که شما مى فرمایید از همه جوان تراست! پیامبر(ص)فرمود: او سوره ى بقره را مى داند.
در عـصـر نـبـوى، حفظ قرآن چنان اهمیت داشت که حتى غلامان حافظ نیز بر مردم عادى مقدم شـمرده مى شدند. وقتى مهاجران به مدینه هجرت کردند، "سالم" غلام ابوحذیفه، به دلیل این که از همه به فنون قرائت و حفظ قرآن آشناتر بود، امامت جماعت آن ها را برعهده داشت.
اختصاص مستمرى از بیت المال برای قـاریـان و حـافظان قرآن؛
- اختصاص مستمرى از بیت المال برای قـاریـان و حـافظان قرآن؛ در مسائل مادى نیز از توجه ویژه برخوردار بودند و بخشى از بیت المال مسلمانان به آنان اختصاص داشت.
امیرمؤمنان (ع)فرمود: آن که اسلام را بپذیرد، فرمانبردار باشد و قرآن را قرائت و حفظ کند، هر سال 200 دینار از بیت المال بهره مند مى شود و اگر در دنیا به طور کامل به او داده نشود روز قیامت - که نیاز بیشترى دارد- دریافت خواهد کرد؛ در منابع تاریخى چنان مى خوانیم که امام على(ع) براى آنان که قرآن قرائت مى کردند، دو هزار دو هزار از بیت المال اختصاص مى داد.
بـرخـى از مـراجع عظام مانند آیت اللّه العظمى گلپایگانى (ره) و آیت اللّه صافى - دام ظله الـعـالـى - شهریه اى به حافظان قرآن اختصاص داده اند و در این زمینه از سیره امیرمؤمنان(ع)پـیـروى کرده اند.
آیت اللّه العظمى گلپایگانى (ره ) در آغاز برقرارى شهریه خویش اعلام کرد: هر طـلـبـه اى که حافظ قرآن باشد، در هر رتبه اى که شهریه بگیرد، شهریه اش را دو برابر مى کنم؛ ایشان هـمـچنین براى تشویق حافظان کل کشور (چه روحانى وچه غیر آن ) زمانى دستور داد براى همه حقوق تعیین کنند.
بـعد از رحلت وى، داماد گرانقدرش حضرت آیت اللّه صافى -دام ظله العالى - این سیره را دنبال کـرد؛ وی هم اکـنـون بـه طـلبه هایى که حافظ قرآن باشند دو برابر شهریه مى دهد.
امروزه این حرکت درحـوزه علمیه قم به صورت یک فرهنگ در آمده است؛ شوراى مدیریت حوزه، حافظان قرآن را درجـه بـنـدى کـرده اسـت و بـراى حـافـظ 5 جزء تا کل قرآن به تناسب محفوظات، شهریه اى مخصوصى در نظرگرفته است.
گفتگو با حافظ کل قرآن کریم از شهرستان راور
سمانه رضایت بخش که متولد سال 1362 شهرستان راور و حافظ کل قرآن کریم است در گفتگو با خبرنگار شبستان از انگیزه اصلی اش برای حفظ آیات نورانی الهی سخن گفت و افزود: برای اولین بار زمانی که کلاس دوم راهنمایی بودم در کلاس های حفظ قرآن که از طرف هلال احمر برگزار شد شرکت کردم و در آن زمان موفق به حفظ یک جزء از قرآن کریم شدم.
وی افزود: از آن پس به دلیل عدم تشکیل کلاس های منسجم در این زمینه، برنامه حفظ متوقف شد تا اینکه با تأسیس مؤسسه جامعة القرآن روار در سال 81 موضوع حفظ را دوباره دنبال کردم و پس از گذشت 10 ماه موفق به حفظ کل قرآن کریم شدم.
این حافظ کل قرآن کریم که در دوره حفظ، تمام اوقات شبانه روز را همنشین با قرآن بوده است از تأثیر آیات الهی در رفتار و سکناتش می گوید که چگونه حتی اطرافیان را وادار به اذعان به این مطلب کرده است.
وی که در حال حاضر مدرک درجه 3 (معادل کارشناسی) را داراست به تدریس حفظ قرآن مشغول است و وورد به عرصه تفسیر قرآن کریم را از برنامه های آتی خود اعلام می کند.
رضایت بخش از سال 85 در مسابقات مختلفی شرکت کرده است که در مراحل استانی و منطقه ای عموماً موفق به کسب رتبه نخست مسابقات مذکور شده است.
وی با اشاره به اینکه همه آیات قرآن از جذابیت خاصی برخوردارند، گفت: در این میان آیه 62 سوره مبارکه یونس که می فرماید: الا ان اولیاء اللّه لا خوف علیهم و لا هم یحزنون: آگاه باشید که اولیاى خدا از هیچ چیزى ترس و اندوه ندارند، محبوب ترین آیه من است.
حافظ کل قرآن کریم ادامه داد: انگیزه اصلی ام از ورود به عرصه حفظ قرآن کریم، فهم آیات خداوند و ایجاد زمینه ای برای عمل به آن بود.
وی فرمایش رهبر معظم انقلاب مبنی بر تربیت 10 میلیون حافظ قرآن را در راستای عمل به قرآن خواند و افزود: حفظ از موضوعاتی اساسی است که زمینه عمل به قرآن را به وجود می آورد.
رضایت بخش با انتقاد از این موضوع که مسئولان آن گونه که باید به جامعه قرآنی بها نمی دهند، گفت: این در حالی است که شاهد هزینه کردهای آنچنانی برای ورزش به ویژه فوتبال هستیم در حالی که حتی به مسابقات قرآنی چنین بهایی داده نمی شود.
پایان پیام/
نظر شما