حجت الاسلام دکتر علی عارفی، مسئول دفتر نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی کرمان، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان با بیان اینکه حکمت روزه را شاید متوجه بشویم اما فلسفه آن را قطعاً متوجه نمی شویم؛ توضیح داد: احکام سه نوع است؛ دسته اول مستقلات عقلیه که عقل به تنهایی مفسده یا مصلحت آن را تشخیص می دهد مانند اینکه دروغ بد و احسان خوب و... است.
وی افزود: غیر مستقلات عقلیه آن دسته از احکامی را شامل می شود که عقل با کمک شرع آن را می فهمد مانند حج که شرع کمک می کند آن را چگونه باید انجام داد؛ اما دسته سوم «تعبدی» محض است که فلسفه آن را نمی دانیم زیرا مافوق عقل است و اگر شارع مقدس ما را راهنمایی نکند به خوب و بد آن پی نمی بریم.
دکتر عارفی بیان داشت: روزه حکمت های قابل فهم دارد از جمله اینکه می دانیم تن را سالم نگه می دارد، فرصتی برای جذب مواد معدنی است که طی سال در بدن انباشته شده، استراحتی برای دستگاه گوارش، توجه به ابعاد غیرمادی، کمک به فقرا و... است اما فلسفه آن را تنها خدا می داند.
وی در بخش دوم سخنانش با اشاره به اینکه دو ماه رجب(ماه امام علی علیه السلام)و شعبان(ماه پیامبر اکرم)مقدمه ماه رمضان است و این یعنی باید از کانال ولایت به رسالت و نبوت وارد شد و از آن به خدای تبارک و تعالی رسید؛ تصریح کرد: شب قدر شب پرش به کمالات انسانی است و در این شب اندازه های انسان در صعود مشخص می شود که انسان با انرژی که از این ماه کسب کرده چقدر می تواند به کمالات برسد و اینطور نیست که فقط مقدرات یک سال مشخص شود.
این کارشناس دینی با تأکید بر اینکه باید مراقبت کرد تا علاوه بر اعضاء و جوارح، جوانح انسان نیز روزه باشد؛ خاطرنشان کرد: روزه مقبول آن است که انسان تماماً صائم باشد و از مردم آزاری، زخم زبان، رنجش دیگران، بی توجهی به ولایت، بی تفاوتی نسبت به مشکلات جامعه و... خودداری کرده و رشد معنوی و خودداری نفس را دنبال کند.
وی با اشاره به اینکه فرصت ماه رمضان به سرعت می گذرد؛ همگان را به توجه به حضرت ولی عصر توصیه و سفارش کرد و گفت: اعمال ما مقبول نیست مگر به تأئید ایشان لذا باید کاری کرد تا آن حضرت از ما خشنود باشند و فکر و عقل مان را در این ماه کانالیزه کرده و درست مدیریت کنیم و حداقل نیم ساعت در روز را به سکوت بگذرانیم.
دکتر عارفی با افزودن اینکه خیلی ها با فکر نجات یافتند، حربن یزید ریاحی را مثال زد که با یک لحظه فکر کردن تاریخ زندگی خود را تغییر داد و در حالیکه می توانست جزو کشته های لشکر یزید باشد اما در زمره شهدای کربلا قرار گرفت.
وی توجه به قرآن و عترت را از مسائل مهم عنوان و آن را به ویژه برای ماه مبارک رمضان توصیه کرد.
نظر شما