موقوفه‌ای معطر به گل محمدی

شمیم عطر گل محمدی این بار نه از قمصر کاشان که از مزرعه فدک موقوفه شوکت آباد بیرجند به مشام می رسد و روح و جان هر رهگذری را نوازش می دهد.

خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ اردیبهشت که از راه می رسد شمیم دل‌انگیز گل‌های محمدی در مزرعه فدک موقوفه شوکت آباد بیرجند می‌پیچد و شور و نشاط اهالی اين منطقه را فرا می‌گیرد.

 

زنان روستا خواب نوشين صبحگاهی را رها كرده و از صبح زود به سمت باغ گل محمدی سرازير می‌شوند و به دنبال قوت و روزی، مشغول چيدن گل‌ها می‌شوند و بهر يک گل، منت صدها خار می‌كشند.

 


عطری مدهوش کننده فضا را معطر کرده و نسیم جان بخش بهاری طراوتی دیگر با خود دارد، طراوتی که با عطر صلوات و گل محمدی همراه است. حدود سه سال است که زمین لم‌یزرع این موقوفه به باغی پر از گل محمدی تبدیل‌شده است که علاوه بر بوی خوش گل محمدی و تولید این گیاه دارویی، برای مردم منطقه اشتغال‌زایی کرده است.

 

«زهرا افضلی» یکی از کارگران جوان این مزرعه است که لابه‌لای بوته‌های گل محمدی سرک می‌کشد و انگشتانش را به سمت گل‌های تر و تازه می برد و از بوته جدا می‌کند. می‌گوید: امسال برای اولین بار برای چیدن گل به این مزرعه آمده است و دستمزدشان برای جمع آوری هر کیلو گل محمدی 2 هزار و 500 تومان است.

 

 

دستانش از تیغ بوته های گل محمدی هنگام برداشت خراش برمی دارد اما حاضر نیست دستکش بپوشد تا مبادا گلهای شکفته هنگام چیدن پر پر شوند.

 

«عذرا نادی»، کارگر 42 ساله هم از صبح زود همراه بقیه به مزرعه می آید و تا ظهر گل می چیند. روسریش را مرتب می‌کند و در حالی كه مقداری گل محمدی در دست خود دارد، می‌گوید: برداشت گل محمدی در این مزرعه همه ساله از ابتدای اردیبهشت ماه آغاز و تا پایان آن ادامه دارد.

 

وی می‌افزاید: متوسط برداشت گل توسط یک نفر را در روز 10 تا 12 کیلوگرم است اما فردی هم داشته ایم که تا 20 کیلوگرم گل در روز جمع آوری کرده است.

 

 

از صبح زود کار چیدن گل های محمدی شروع می‌شود و تا زمانی که گل‌های شکفته شده باغ تمام نشده، کار ادامه پیدا می‌کند. خانم نادی با ابراز خوشحالی از اینکه با کشت گل محمدی در این مزرعه برای زنان روستا شغل ایجاد شده، می‌گوید: در جمع آوری گل‌های این باغ روزانه  10 تا 15 کارگر کمک می کنند.

 

حجت الاسلام «پرویز بخشی پور» مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی با بیان اینکه شش دانگ مزرعه و قنات شوکت‌آباد وقف است، می‌گوید: این موقوفه دو وقف نامه به نام محمد ابراهیم و امیر اسماعیل شوکت الملک دارد و قدمت موقوفه شوکت آباد را به سال 1203 هجری شمسی است.

 

وی می‌افزاید: در وقف‌نامه این مجموعه 37 نیت قید شده که از جمله آن برگزاری جشن‌های نیمه شعبان، برگزاری ایام محرم، ماه رمضان، کمک به عتبات عالیات و کمک به طلاب است.

 

مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی کاشت گل محمدی به صورت الگویی و پایلوت در این مزرعه را یکی از کشت‌های موفق می‌داند که در سطح یک هکتار از اراضی مزرعه موقوفه شوکت آباد اجرا شده است.

 

 

حجت الاسلام بخشی پور ادامه می‌دهد: از لحاظ خاک و هوا مزرعه شوکت آباد بهترین نقطه کشور برای کاشت گل محمدی است و امسال دومین سال بهره وری گل محمدی از این مزرعه بوده که با توجه به سازگاری آب، هوا و خاک، گل آن بسیار مرغوب است و در برخی از نظرات کارشناسان عطر آن از گل کاشان هم بسیار بیشتر است.

 

وی با پیش بینی برای برداشت 2.5 تن گل محمدی از اراضی این مزرعه وقفی، می‌گوید: به دنبال توسعه کشت گل های محمدی در اراضی موقوفه به وسعت 5 دیگر هکتار هستیم.

 

برداشت گل محمدی از این مزرعه بیشتر به صورت غنچه است که از هر چهار کیلو یک کیلو گل خشک به دست می آید و در طول مدت برداشت 400 کارگر در این مزرعه مشغول به کار می‌شوند که به طور متوسط روزانه بین 10 تا 15 کارگر از افراد بومی منطقه کار برداشت گل محمدی را انجام می‌دهند.

 

 

مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی یکی از عوامل موفقیت کشت گل محمدی در مزرعه فدک را زیرسازی مناسب آن به وسیله چوب درختان خشک شده می‌داند و بیان می‌کند: از این طریق ریشه درخت برای مدت طولانی‌تر آب را نگهداشته و خنک می ماند.

 

حجت الاسلام بخشی پور می‌گوید: با توجه به اینکه خواص و کاربردهای این گیاه بسیار متنوع است در آینده واحد فرآوری گل محمدی در بحث گلاب و اسانس گیری نیز راه اندازی می‌شود.

 

گلها که شکل و شمایل و تنوع رنگهای دلنشین و عطر دل انگیز آنها نشان از قدرت لایزال الهی دارد هر بیننده را وادار به تحسین بر نقاش چیره دست آن می نماید، همه گلها زیبایند اما گل محمدی رنگ و بوی خاصی دارد و ناخود آگاه در ذهن نام ختم رسل و اشرف مخلوقات را تداعی می کند و زبان به ذکر صلوات بر محمد (ص) و خاندان مطهرش به گردش در می‌آید.

 

گزارش و عکس: زهرا مهرور

 

 

 

 

 

کد خبر 787076

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha