دستان «ماما»، دستانی میان ۲ جهان

مامایی رشته ای است که ارتباط مستقیم با تولید نسل دارد و ماماها افرادی هستند که با دستان و علم خود ۲ جهان یک فرد را به هم پیوند می دهند.

خبرگزاری شبستان - شیراز:

 

امروز یکشنبه 15 اردیبهشت یا همان پنجم ماه می، از سوی سازمان بهداشت جهانی و کنفدراسیون بین المللی مامایی به نام «روز جهانی ماما» نام گذاری شده است، هـدف از روز جهانـی ماما، بزرگداشت مامایی و افزایش آگاهی و تبادل اطلاعات در راستای سلامتی مادر و نوزاد و اهمیت کار مامایی است، مامایی رشته ای است که ارتباط مستقیم با تولید نسل دارد و ماماها افرادی هستند که با دستان و علم خود ۲ جهان یک فرد را به هم پیوند می دهند.

 

شعار «روز جهانی ماما» در سال 2019 «ماماها، مدافع حقوق زنان» است، اهمیت این روز به دلیل نقش ماماها در سالم سازی جامعه و همچنین جلوگیری از مرگ و میر مادران و نوزادان است که با وجود پیشرفت علم و امکانات در دنیا هر روز مادران زیادی در سراسر دنیا جان خود را به هنگام زایمان از دست می دهند.

 

* فروش تخمک در فضای مجازی زنگ خطری برای جامعه است

 

«محمدابراهیم پارسانژاد»، در گفتگو با خبرنگار شبستان با اشاره به نقش موثر ماماها در پیشگیری از برخی از بیماری های زنان و همچنین همکاری با متخصصان زنان در سالم سازی جامعه گفت: نکته ای که باید به آن توجه کرد همکاری مستقیم متخصصان زنان و ماماها است، به نظر می رسد تحت شرایط خاصی این همکاری باید بهتر تعریف شود و در جوامع کوچکتر مانند انجمن های مامایی و انجمن های متخصصان زنان جلساتی گذاشته شده و یک تفاهم نامه بین این 2 قشر امضا شود تا مردم از خدمات هر 2 قشر بهتر بهره ببرند.

 

رئیس انجمن متخصصان زنان و مامایی ایران با بیان اینکه این تفاهم نامه باید در راستای ارتقای سلامت جامعه ایجاد شود، افزود: الان این همکاری وجود دارد اما باید در جزئیات کار تفاهم بیشتری وجود داشته باشد، در بیمارستان موقع مراجعه بیمار اولین قدم مراجعه با ماما است و ما باید شیوه ای تعریف کنیم تا در تمام بیمارستان ها ماما مسئولیت خود را ایفا کند چرا که در برخی جاها برای ماما اختیار و وظیفه تعریف می کنند ولی در کنارش مسئولیت تعریف نمی شود.

 

پارسانژاد با اشاره به نگرانی های ایجاد شده در جامعه در مورد ناباروری، عنوان کرد: شیوع اصول ناباروری تغییر نکرده بلکه فقط جمعیت افزایش یافته و در ایران شیوع ناباروری 12 تا 14 درصد است و این مطالعات در فارس انجام شده است، ناباروری 50 تا 60 درصد در بین زنان و 40 درصد در مردان شیوع دارد، دیر ازدواج کردن می تواند یکی از علل مهم باشد ولی علت اصلی این نیست.

 

رئیس انجمن متخصصان زنان و مامایی ایران بابیان اینکه ماما در لاین اول هر بیماری زنان نقش دارد، خاطرنشان کرد: ماما می داند که قسمت های عمومی هر بیماری را چطور مدیریت کند و به متخصصان ارجاع دهد، علم مامایی در دانشگاه علوم پزشکی شیراز در اوج قرار دارد و همگام با علم روز بوده و روز به روز هم در حال پیشرفت است.

 

وی یادآور شد: در دانشگاه علوم پزشکی جهرم یک گردهمایی 2 سالانه وجود دارد که در این گردهمایی مسائل اخلاقی در شیوه های نوین درمان ناباروری پیگیری می شود، در درمان ناباروی پزشکان به جایی رسیدند که مسائل فقهی، حقوقی، اخلاقی و روانشناختی باید مورد توجه قرار گیرد، که دانشگاه علوم پزشکی جهرم پیشقدم شده و به وزارتخانه پیشنهاد داده شده تا یک بانک اطلاعاتی درست شود که هر زن چندبار می تواند اهدای تخمک و یا جنین داشته باشد و پراکندگی این جنین به چه شکل است تا مشکلات فقهی و نسبتی به وجود نیاید.

 

پارسانژاد با اشاره به اینکه دانشگاه علوم پزشکی شیراز از اولین دانشگاه های انجام «آی وی اف» و تربیت فوق تخصصان ناباروری در ایران بوده، عنوان کرد: هر سال تقریبا در دانشگاه علوم پزشکی شیراز و در استان فارس حدود یک هزار و 200 تا یک هزار و 500 سیکل انجام می شود و موفقیت بالای 35 درصد را می بینیم که با آمار دنیا تطابق دارد، البته آمار مراکز خصوصی جدای از این آمار است.

 

 

وی در پاسخ سوال ما مبنی بر اینکه آیا با تبلیغات فروش تخمک در فضای مجازی مانند سایت «دیوار» برخوردی نخواهد شد و آیا این کار ضرری برای سلامت جامعه ندارد؟ گفت: تلاش ما به ویژه امام جمعه شیراز در راستای جلوگیری از این کار بوده و این زنگ خطر بزرگی برای سلامت جامعه است و آیا دنیای مجازی صاحب ندارد؟ مسئولات انتظامی و قضایی باید این موضوع را پیگیری کنند.

 

* یک سوم بیماری نوزادان ژنتیک و عدم رعایت نکات مراقبتی زنان باردار هستند

 

«سید منصور کشفی»، هم با بیان اینکه ماماها مستقیم با انسان و انسانیت در ارتباط هستند، گفت: یکی از سرچشمه های اصلی بهداشت و کنترل خیلی از بیماری ها همین حوزه است، یک زن باردار که در معرض مشکلات و معضلات قرار می گیرد توسط ماما کمک می شود.

 

مشاور عالی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز افزود: ماماها کسانی هستند که می توانند الفبای زندگی را ترجمه کنند، کوتاه کاری در این حوزه به بیماری کودکان و نوزادان باز می‌گردد و نتیجه آن شلوغی بیمارستان ها هستند، چرا که یک سوم بیماری نوزادان ژنتیک و عدم رعایت نکات مراقبتی زنان باردار هستند.

 

 

* اصلاحات حوزه مامایی در حال پیگیری است

 

 

«عبدالخالق کشاورزی»، هم در مورد مشکلات حوزه مامایی و سوءتفاهم هایی که ممکن است بین ماماها و متخصصان زنان ایجاد شود، گفت: اصلاحات حوزه مامایی در حال پیگیری است، خدماتی که در حوزه اختیار و توانایی ماماها است باید به آنان محول شود تا جایگاه شان بین مردم شناخته شود.

 

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه اشتغال حوزه پرستاری و ماماها بعد از اتمام طرح از مشکلات جدی است، عنوان کرد: علی رغم جمعیت نیازمند، هنوز نتوانستیم از خدمات ماماها استفاده کنیم اما سیستم با وجود مشکلات سعی کرده حتی یک پروژه و برنامه راکد نماند و در این راه شاهد صبوری کارکنان هستیم.

 

* رشته مامایی در واقع از قبل از شکل گیری یک نطفه تا به دنیا آمدن نوزاد دخالت دارد

 

«نسرین بهمنی»، که دارای مدرک فوق لیسانس مامایی و کارشناس مسئول سلامت خانواده و جمعیت شهرستان مرودشت، است و 23 سال سابقه کار در حوزه مامایی دارد، گفت: پیش از این مامای نمونه استانی بودم و در سال های خدمتم سعی در کاهش و صفر کردن آمار مرگ و میر مادران باردار بودم که توانستیم در شهرستان مرودشت به این مهم دست یابیم.

 

مامای نمونه کشوری با بیان اینکه یک ماما، مراقبت های قبل از بارداری، دوران بارداری، حین زایمان و پس از زایمان را به شدت پیگیری می کند تا مادر و نوزاد را سالم نگه دارد، افزود: آنچنان که باید مامایی در جامعه شناخته شده نیست، رشته مامایی در واقع از قبل از شکل گیری یک نطفه تا به دنیا آمدن نوزاد دخالت دارد.

 

بهمنی معتقد است: اگر برای سلامتی یک جامعه بخواهیم تلاش کنیم باید بدانیم که مشاوره ها و مراقبت های ماما می تواند یک نسل سالم را برای یک جامعه پرورش دهد، ان شالله در سال های بعد شاهد مواردی باشیم که زنان با اطمینان بیشتری به ماماها مراجعه کنند همچنین در حوزه کاری نیز ماما مورد توجه قرار گیرند.

 

گزارش: فرخنده آشوری

 

 

کد خبر 786814

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha