به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، «سید حسین نقوی حسینی» شب گذشته (شنبه 14 اردیبهشت) در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه یک سیما درباره استانی شدن انتخابات مجلس با اشاره به اینکه انتخابات یکی از مصداقهای مردم سالاری دینی در کشور ماستف گفت: «انتخابات حضور باشکوه مردم را به نمایش میگذارد. یکی از پرشورترین، آزادترین و سالمترین انتخاباتهای دنیا در ایران برگزار میشود که با حضور اکثریت ۷۰ درصدی مردم همراه است.»
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی که مخالف طرح استانی شدن انتخابات مجلس است در مقایسه انتخابات ایران با کشورها غربی گفت: «در نظامهای غربی، نخبهها توسط نخبهها و احزاب توسط احزاب انتخاب میشوند و مردم هم مشارکتی چندانی ندارند.»
وی ادامه داد: «من در اروپا که بودم زمان برگزاری انتخابات تبلیغات زیادی شد که همه مردم از احزاب آگاه بودند، ولی در برای حضور در انتخابات فقط ۳۲ درصد از مردم پای صندوقها حاضر شدند که از این لحاظ، موضوع مشارکت در کشورمان نقطه قوت نظام است.»
وی با اشاره به نظرات موافقی که درباره استانی شدن انتخابات مجلس وجود دارد درباره این نظرات اینگونه توضیح داد: «به اعتقاد موافقان طرح استانی شدن باعث ارتقا سطح نمایندگان و نگاه ملی آنها میشود که من این طرح را اصلا قبول ندارم و به نظرم این یک طرح شهرستانی است. ما باید انتخابات را استانی کنیم یعنی بگوییم شهر تهران ۳۵ نماینده دارد و مردم تهران باید به ۳۵ نفر رای بدهند.»
نقوی حسینی با بیان اینکه این طرح ما را درگیر موضع انتخابی میکند و نماینده را از تعهد به مردم جدا میکند، افزود: «اگر ما یک طرح انتخابات استانی میآوردیم و محلی را حذف میکردیم و به تعداد کرسیهای هر استان درخواست رای میکردیم میتوانستیم بگوییم انتخابات استانی است.»
این نماینده مجلس با اشاره به اینکه استانی شدن انتخابات یک ویژگی مهم دارد و آن اینکه در این طرح نگاه نماینده ملی میشود، افزود: «مجلس ریل گذار مسیر حرکت جامعه است و باید به حرکت آن کمک کند. نماینده در شهر حوزه نمایندگی خود باید در خیابانها و عرصه زندگی مردم حاضر شود و از مشکلات آنها با خبر شود. این حرف نشان از غیرملی بودن انتخابات نمیزند.»
نقوی حسینی با تاکید بر اینکه مردم باید با نماینده خود ارتباط داشته باشند، زیرا ما نظام غربى نیستیم و جامعه ما نیاز به پشتوانه دارد، ادامه داد: «صدها کتاب در نقد دموکراسی غرب نوشته شده است و نخبه کشى را مطرح کرده است، بسیارى از افراد با تبلیغات وارد صحنه شده اند و در آن شکى نیست.»
در ادامه این برنامه «عبدالله رضیان»، نماینده مردم قائمشهر در دهمین دوره مجلس شورای اسلامی که موافق طرح استانی شدن انتخابات مجلس است با بیان اینکه متاسفانه سالیان سال است که دغدغه نمایندگان ما محلی است، یعنی بیشتر وقت نمایندگان در سازمانها و وزارتخانههای مختلف برای کارهای محلی مربوط به بخش خودشان صرف میشود و نگاه محلی دارند.»
وی با اشاره به اینکه در نحوه جمع آوری رای توسط نمایندگان ایراداتی وجود دارد که باید به مرور زمان اصلاح شوند، افزود: «ولی اینکه آقای نقوی میگوید در تهران به این صورت باشد درست نیست. مثلا ممکن است در استان فارس، ممکن است تمام نمایندگان از شیراز باشند یا در استانهای دیگر این شکل اجرا با مشکل مواجه میشود.»
این نماینده مجلس با تاکید بر اینکه مردم از نماینده انتظاراتی دارند که باید وارد کارهای اجرایی بشود و مطالبات مردم را درخواست کند، گفت: «به همین جهت در فضای قانون گذاری هم نمیتواند خیلی نقش آفرینی کند. ما باید تراز نماینده را استانی کنیم پس باید اکثریت رای استان را بسنجیم و نباید برای انجام این طرح میزان نمایندگانی که از هر حوزه انتخابی در مجلس باید حضور داشته باشند را در نظر بگیریم.»
رضیان درباره عدالتی هایی که ممکن است در اجرای این طرح به وجود بیاید، گفت: «عدالت یک امر نسبی است و اگر طرحهای دیگر را هم اجرا کنیم ممکن است به هر صورتی موجب بی عدالتی بشوند. ما در مجلس به دلیل جزیره اى فکرکردن، نمى توانیم منافع استانها را به صورت کلان در نظر بگیریم زیرا هر استان نگاه به خود دارد، ما تا به امروز محلى فکر کردیم و به نتیجه نرسیدیم. در جامعه ما حزبى که کارآمد باشد، وجود ندارد و نمى توانیم از حزب یا نماینده اى نام ببریم.»
این گزارش می افزاید: «یاسر برخورداری»، کارشناس نظامهای انتخاباتی به عنوان دیگر مهمان برنامه گفتگوی ویژه خبری با بیان اینکه سه مدل نظام انتخاباتی تناسبی، اکثریتی و ترکیبی در دنیا وجود دارد، گفت: «آن چیزی که ما امروز در خصوص آن صحبت میکنیم هیچ یک از طرحهای گفته شده را شامل نمیشود و هنوز نتوانستیم عنوانی برای آن انتخاب کنیم.»
وی درباره نکات موجود در طرح استانی شدن انتخابات گفت: «آن چیزی که ما در این طرح مشاهده میکنیم نه تناسبی و نه ترکیبی است به همین منظور انتظار میرود در این طرح، خروجی ما چهرههای مشهوری باشند که رایهای بالایی بیارند. ولی این به این معنی نیست که این افراد لزوما چهرههای ملی هستند و ملی میاندیشند.»
برخورداری با اشاره به اینکه این طرح مصداق از چاله به چاه افتادن است، گفت: «این طرح مشکلات زیادی را برای مجلس به همراه دارد. در این طرح ذکر شده که احزاب ملی در سطح ملی میتوانند لیست بدهند و احزاب استانی فقط در استانهای خاص میتوانند لیست ارائه بدهند. ما با چه مکانیزیمی میخواهیم احزاب ملی را شناسایی کنیم؟ سوال بعدی اینجاست که دوستان گفتند وضعیت الان مجلس ما به گونهای نیست که نگاه ملی بر آن حاکم باشد. آیا امید اینکه از دل چنین مجلسی، طرحی ملی برای تغییر بیرون بیاید هست؟»
این کارشناس نظام های انتخاباتی بر این موضوع تاکید داشت که تغییر باید هوشمند صورت بگیرد و افزود: «اینکه بگوییم در خارج از کشور به گونه دیگری است درست نیست و باید نظام انتخاباتی را به تناسب نظام سیاسی کشور انتخاب کنیم. باید بگویم که در این طرح به هیچ وجه عدالت رعایت نخواهد شد. چون تلفیق آرا در مرحله استانی عدالت را به نحو دیگری بر هم می زند.»
وی تاکید کرد: «طرح استانى شدن انتخابات مشکلات را افزایش می دهد. این طرح علاوه بر اینکه هیچ کدام از مشکلات را حل نمى کند، بلکه مشکلات اجتماعى، حقوقى و سیاسى را هم بیشتر می کند.»/
نظر شما