خبرگزاری شسبتان، گروه بین الملل: مردم عربستان رمضان امسال را با تدابیر امنیتی «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان می گذارنند. به طوری که مقامات سعودی به تصویب قوانین سوال برانگیز در این زمینه اقدام کردند.
مقامات سعودی با اتخاذ این قوانین، سیاست کاهش نقش مساجد در ارشاد جامعه را دنبال می کنند؛ رسانه های رسمی سعودی در این باره اعلام کرده اند که جمع آوری اطلاعات درباره معتکفان یا نمازگزاران در مساجد عربستان در طول ماه مبارک رمضان به منظور اطمینان نسبت به ادای اعتکاف و شناخت معتکفان در مساجد و تعیین سن 18 سال به بالا از جمله تصمیمات اتخاذ شده است.
همچنین براساس این تصمیم، مقامات عربستان حضور معتکفان در مساجد از جمله اقلیت های مسلمان و عربی و عربستانی ها در این ماه مبارک را مشروط به ارایه نسخه هایی از کارت های شناسایی و موافقت ضامن برای غیر سعودی ها عنوان کرده است.
مقامات امنیتی اسامی افراد و شرکت ها و موسسه های اهدا کننده افطارهای رمضانی و سفر را ثبت می کند، همچنین نسبت به مفروش کردن و نشستن در داخل مسجد الحرام و خارج آن هشدار دادند.
این تدابیر عجیب برای مردم عربستان سوال برانگیز شده است، اگرچه مقامات عربستان سال گذشته از استفاده بلندگو هنگام نماز تراویح جلوگیری کرده بودند؛ اما به نظر می رسد ولیعهد عربستان این بار تدابیر امنیتی شدیدی را در این ماه به منظور کاهش نقش مساجد در جامعه عربستان اتخاذ کرده است. چرا که نمازگزاران و معتکفان در مساجد این کشور تنها باید به فرایض اعتکاف بپردازند و از پرداختن به مسایل سیاسی و غیر دینی این ماه مبارک بپرهیزند.
تحلیلگران معتقدند که درحالی تدابیر سیاست کاهش نقش مساجد در جامعه عربستان اتخاذ می شود که بازگشایی تفریحگاهها و سینماها و حمایت از جشن های غنایی و شبانه و مخلوط بین دختران و پسران افزایش یافته است.
برهمین اساس، مقامات سعودی حرکت جدیدی را برای بازسازی ساختار موسسه های دینی در این کشور درپیش گرفته اند، زیرا جریان بیدارسازی در این موسسه ها را مسئول افراط گری در این کشور می دانند، به همین دلیل این بار به سمت مساجد این کشور با هدف مبارزه با بقایای جریان بیدار سازی حرکت کردند.
ولیعهد عربستان سیاست حذف مخالفان و منتقدان خود را از آغاز دوره ولیعهدی اش درپیش گرفته بود، به طوری که با آغاز ولیعهدی اش در ژوئن 2017 میلادی به سرکوب شخصیت های دینی که با مقبولیت در عربستان برخوردار بودند، روی آورد. «سلمان العوده»، «عوض القرنی» و «علی العمری» از جمله مبلغانی بودند که مورد حمله بن سلمان قرار گرفتند و در آخر به بازداشت آنها ختم شد. تحلیلگران عرب معتقدند که این افراد نقش زیادی در آگاهی سازی جوانان نسبت به افراط گرایی و توجه به دینمداری داشتند.
برهمین اساس، تحلیلگران و شخصیت های دینی معتقدند که این دولت دیوار محکمی دربرابر منتقدانش است و سیاست عربستان محو عادات و رسوم و ارزش های جامعه عربستان است.
این اقدام مقامات سعودی را می توان سیطره امنیت بر گفتمان دینی در این کشور دانست. بن سلمان با اتخاذ این سیاست های جنجال برانگیز می خواهد موقعیت تضعیف شده خود را دوباره احیا کند.
ولیعهد سعودی این مسئله را می داند که جامعه عربستان یک جامعه دینی – مذهبی است و سخنان واعظان و ائمه مساجد بر روی مردم این کشور تاثیر بسزایی دارد، به همین دلیل می خواهد با اتخاذ تدابیر امنیتی این شریان را کمرنگ و یا قطع کند.
از این رو باید دید که اتخاذ این تصمیم جدید محمد بن سلمان در کاهش نقش مساجد تا جه اندازه می توان بر مردم عربستان تاثیرگذار باشد.
نظر شما