خبرگزاری شبستان، گروه مهدویت و غدیر: یکی از راه های فهم صحیح مهدویت و کاربست آن در جامعه منابع معتبر و موثق است، از این رو، شناخت و مطالعه آنها برای امروز منتظران ضروری می نماید.
ازجمله این آثار، کتاب شریف «اثبات الوصیه» نوشته ابی الحسن علی بن الحسین بن علی المسعودی است.
«اِثباتُ الوَصیةِ للإمام علی بن ابی طالب» نوشته علی بن حسین مسعودی (۲۸۰ق-۳۴۵ یا ۳۴۶ق.) به زبان عربی است. این کتاب، با هدف اثبات جانشینی امامان شیعه(ع) نگاشته شده است. نویسنده بعد از اشاره به برخی روایات که بر لزوم امامت تأکید دارند به شرح مختصری از زندگی پیامبران که جانشین یکدیگر میشدند پرداخته و بعد از زندگی پیامبر اسلام(ص) نیز زندگی جانشینان وی یعنی امامان دوازدهگانه را شرح داده است و روایاتی درباره نصوص امامت و مناقب و فضایل آنان نقل کرده است.
این کتاب به طور خلاصه یک دوره تاریخ پیامبران، امامان، پادشاهان و خلفای معاصر آنان را در بردارد.
این کتاب به سبک و سیاق سایر کتب حدیثی شیعه نگاشته شده و محتوای آن از تشیع نویسندهاش حکایت دارد.
درباره مولف
مسعودی در شهر بابِل دیده به جهان گشود و در بغداد به کسب دانش پرداخت. سپس برای ادامه تحصیل به مصر سفر کرد و از آن جا برای استفاده از علمای بصره راهی آن دیار شد، از دانشمندان برجسته بصره از جمله ابا خلیفه الحمحی بهره گرفت.
در سال 309 هـ . ق. از شهرهای فارس و کرمان دیدن کرد و مدتی در استخر فارس اقامت گزید و از عالمان آن منطقه بهره جست، از آن جا به هند و چین سفر کرد. این مرحله از سیر و سیاحت علمی خود را در عمان به پایان برد.
در سال 314 هـ . ق. مرحله دیگری از هجرت علمی خود را از عمّان آغاز کرد و به ماوراء آذربایجان، گرگان، فلسطین و شام رفت. در سال 332 هـ . ق. عازم انطاکیه و سپس مصر شد. در مصر اقامت گزید و در جمادی الآخر سال 345 هـ . ق. یا 363 هـ . ق. در همان جا به درود حیات گفت.
مسعودی را از بزرگان دانش رجال و تراجم، شخصیت برجسته علمی، جلیل القدر، مورد اطمینان و بزرگوار معرفی کرده اند.
از مسعودی آثار ارزنده ای در موضوعات گوناگون به یادگار مانده که از آن جمله است: اثبات الوصیه.
کتاب ارزشمند اثبات الوصیة موضوعات: تاریخی و اعتقادی و … را در بر دارد. ابتدا به بیان جنود عقل و جهل، خلق جن و ناس و سجود ملائکه پرداخته است، آن گاه جریان های تاریخی را از هبوط آدم، رسالت انبیاء الهی و مردان بزرگ تا ولادت پیامبر اکرم اسلام(ص) به بحث می گذارد.
بعد می پردازد به چگونگی انتقال پیامبر(ص) از اصلاب انبیاء و حوادث صدر اسلام: دعوت خصوصی و عمومی، معراج و هجرت پیامبر(ص) و نزول قرآن، اثبات امامت تک تک ائمه(ع))، از نظر تاریخی در محدوده تاریخ ائمه(ع) جریان هایی که در عصر هر امامی اتفاق افتاده، شیوه برخورد آنان با حاکمان زمان و عکس العمل های حاکمان را به رشته تحریر در می آورد.
مسعودی در پایان امامت امام عصر(عج) را از زبان مخبران صادق اثبات می کند و موضوعاتی را به شرح زیر در باب امامت امام دوازدهم(عج) و مسأله غیبت ایشان به بوته بررسی می نهد.
امام زمان(عج) فرزند کیست؟، ویژگی های حضرت حجت(عج)، انتظار فرج، نشانه های ظهور، مقابله حضرت حجت(عج) به هنگام ظهور با ستمکاران و … ازجمله مسائلی است که در این بخش به آنها پرداخته می شود.
منابع:
1-دانشنامه امام مهدی(عج)؛
2-ویکی شیعه، دانشنامه مجازی اهل بیت(ع).
نظر شما