قانون گریزی « رئیس جمهورهای جنگ»  از «ویتنام» تا «یمن»

قطعنامه قدرت های جنگ در تئوری دست های رئیس جمهورهای آمریکا را می بندد و آنها را ملزم می کند تا با کنگره مشورت کنند اما در عمل آنچه اکثر رئیس جمهورها انجام می دهند بی توجهی به این قانون است.

به گزارش خبرگزاری شبستان،مجلس سنا و مجلس نمایندگان آمریکا هر چقدر تلاش کردند تا «دونالد ترامپ»،رئیس جمهوری این کشور را از ادامه مشارکت در جنگ یمن بازدارند،موفق به انجام این کار نشدند.

رئیس جمهوری آمریکا هفته گذشته قطعنامه تصویب شده برای پایان دادن به مشارکت واشنگتن در جنگ یمن که به رهبری عربستان سعودی به راه افتاده است را رد کرد و تلاش نمایندگان برای  استفاده از قدرت خود در راستای رد وتوی قطعنامه پایان دادن به مشارکت واشنگتن در جنگ به نتیجه نرسید.

بند هشتم ماده 1 قانون اساسی آمریکا به وضوح بیان می کند که این گنگره است که باید قدرت اعلام و آغاز جنگ را داشته باشد اما تا کنون موفق نشده است بر اساس این قانون این حق را از آن خود کند.

«اکونومیست» در گزارشی با این عنوان که کنگره در بازپس گرفتن حق آغاز جنگ برای خود شکست خورد،نوشت:دونالد ترامپ قطعنامه پایان دادن به نقش آمریکا در جنگ یمن را رد کرد و کنگره نتوانست این روند را تغییر دهد.

«مایکل بشلاس»،مورخ آمریکایی در کتاب «رئیس جمهورهای جنگ» در این باره می گوید: مبهوت کننده است که چگونه قدرت آغاز جنگ های بزرگ در دست های یک رئیس جمهور باقی مانده است.

به گفته او رئیس جمهورهای آمریکا همواره در چنین مواردی گفته اند که این قضایا هیچ ربطی به کنگره ندارد و «دونالد ترامپ» هم همین سنت را ادامه داده است.

روز 16 آوریل ترامپ برای دومین بار در دوره ریاست جمهوری اش قطعنامه پایان دادن به مشارکت آمریکا در جنگ یمن را وتو کرد و این در حالی است که این جنگ به گفته سازمان ملل بدترین و بزرگ ترین بحران انسانی در جهان را به وجود آورده است.

اینکه این لایحه بسیار سریع از سوی دو مجلس سنا و نمایندگان به تصویب رسید به نوبه خود جالب است.

این قانون در روز 13 مارس در مجلس سنا که اکثریت آن را جمهوری خواهان تشکیل می دهند و سپس در مجلس نمایندگان که در دست دموکرات ها است به تصویب رسید.

علت این فوریت استفاده از قطعنامه قدرت های جنگ بود که قبل از این مورد استفاده قرار نگرفته بود.

این قطعنامه در سال 1973 میلادی در واگنش به گسترش مخفیانه جنگ ویتنام از سوی «ریچارد نیکسون» به تصویب رسید.

در تئوری این قطعنامه دست های رئیس جمهورها را می بندد و آنها را ملزم می کند که در ابتدا و قبل از اعزام نیروهای خود به خارج از کشور با کنگره مشورت کنند و سپس از کنگره برای اعلام جنگ سوال کنند اما در عمل آنچه اکثر رئیس جمهورها انجام می دهند بی توجهی به این قانون است.

اما به گفته تحلیلگران ،بی توجهی به قانون برای ترامپ که به خاطر اتهامات مختلفی که به او وارد است و به خاطر انتخابات 2020 در لبه تیغ قرار دارد بیش از سایر رئیس جمهورها اهمیت دارد.

ترامپ و دیگر اعضای کابینه او عملا مخالف پایان دادن به حمایت نظامی برای جنگ در یمن هستند، زیرا این اقدام می تواند فروش سلاح های ایالات متحده به عربستان سعودی و متحدان خلیجی واشنگتن را به خطر بیندازد.

بسیاری از قانونگذاران آمریکایی می گویند که تصمیم وزارت امور خارجه برای تأیید کمک نظامی به ائتلاف سعودی با توجه به ممنوعیت ارائه چنین کمک هایی به کشورهایی که پرونده های ضعیف حقوق بشری دارند،غیرقانونی است.

این جنجال می تواند موقعیت ترامپ را که اکنون درگیر رقابت انتخاباتی با سایر نامزدهای ریاست جمهوری سال آینده میلادی است به شدت به خطر بیندازد و حتی استیضاح او را محتمل تر کند.

کد خبر 784512

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha