حماسه گجستان، یادآور رشادت های شیر مردان و شیرزنان عشایر غیور بویراحمدی

۳۱ فروردین سال ۱۳۴۲ سالروز حمله هوایی رژیم طاغوت به عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد (جلیل شهرستان بویراحمد) خوی ددمنشی رژیم طاغوتی پهلوی در تاریخ این خطه ماندگار شد.

خبرگزاری شبستان- یاسوج: با آغاز نهضت انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (رضوان الله تعالی علیه) و همزمان با آغاز مبارزات در سال 1341، عشایر کهگیلویه و بویراحمد هم با جلوداری مرحوم آیت الله سید کرامت الله ملک حسینی و دیگر بزرگان این استان حمایت های خود را از این نهضت اسلامی اعلام کردند.

 

رشادت های عشایر کهگیلویه و بویراحمد در درگیری با ارتش شاهنشاهی و عدالت خواهی آنان از دلایل خشم رژیم و بمباران آنها به دستور شاه و البته با کمک اربابانش بود.

 

ساعت هشت صبح 31 فروردین 1342 در نقطه ای به نام تنگ «گجستان» عشایر غیور بویراحمدی راه را بر قشون پهلوی سد کردند و این سرآغاز حماسه ای شد به نام جنگ گجستان که سند افتخاری از مبارزات عشایر در تاریخ کهگیلویه و بویراحمد است.

 

این نبرد یک روزه با قوای دولتی به فرماندهی سرلشکر«آریانا» با شکست قوای شاهنشاهی همراه بود.

 

حکومت پهلوی پس از این درگیری از اردیبهشت تا خرداد همان سال به صورت روزانه و در چند نوبت به وسیله هواپیماهای خود بر سر عشایر گجستان، جلیل و لوداب بمب می ریخت که منجر به کشته شدن زنان و کودکان بیگناه زیادی شد.

 

مبارزات عشایر ظلم ستیز کهگیلویه و بویراحمد با رژیم پهلوی باعث شد آن رژیم این استان را به عمد در محرومیت نگه دارد و تا پایان سرنگونی، کمترین عمران و آبادانی در این منطقه مغضوب رژیم طاغوت تا قبل از انقلاب انجام شد.

 

اما در جریان غائله جنوب، ساواک آیت الله ملک حسینی از شاگردان ارشد امام خمینی (رضوان الله تعالی علیه) و آیت الله العظمی بروجردی را تحت تعقیب قرار داد.

 

با این اقدام رژیم عشایر کهگیلویه و بویراحمد، دولت را تهدید به قیام مسلحانه کردند و رژیم مجبور به عقب نشینی و آزادی آیت الله ملک حسینی شد.

 

در جریان پیروزی انقلاب اسلامی نیز عشایر این استان با همراهی آیت الله ملک حسینی همچون مردم سایر کشور به خیابانها ریختند و بنیان حکومت 2500 ساله شاهنشاهی را برانداختند.

 

***امام جمعه یاسوج گفت: نبرد گجستان مبارزه و مقاومت عشایر در برابر رژیم طاغوت با درایت آیت الله ملک حسینی و همراهی مردان سلحشور عشایر استان در سال 42 بود.

 

آیت الله سیدعلی اصغر حسینی افزود: در این نبرد رژیم طاغوت عامل اصلی آن را آیت الله ملک حسینی و ابلاغ روحانیت به عشایر می دانست که عشایر رشادت خود در ظلم ستیزی را به نمایش گذاشتند.

 

***آیت الله حائری شیرازی نیز گفت: با اجرای فرمان امام خمینی (رضوان الله تعالی علیه) بر مبارزه با رژیم طاغوت و توسعه فعالیت روحانیت در مناطق و به تبع آن آیت الله ملک حسینی در کهگیلویه و بویراحمد، غلامحسین سیاهپور و همراهانش از طوایف گوناگون در مقابل طاغوت مقاومت و مبارزه کردند.

 

وی افزود: رشادت مردان عشایر در این استان در سال 42 بخش مهمی از تاریخ همراهی با روحانیت و اجرای فرمان امام در پیروزی انقلاب است.

 

***نادر طالب زاده، مستندساز نیز گفت: در منطقه تنگ گجستان در حد فاصل بویراحمد و ممسنی از استان فارس در نبردی سخت عشایر عمال طاغوت را شکست دادند.

 

وی ادامه داد: برخی فرماندهان عشایر پس از مدتی با امان نامه رژیم از طریق فرماندهی نظامی فارس تسلیم رژیم طاغوت و تیرباران شدند.

 

**حاج بندر باقری 84 ساله که فرزند خود را در دفاع مقدس تقدیم انقلاب کرد و از بازماندگان این جنگ است، گفت: نبرد بی امان در اول اردیبهشت 42 در کوه های مشرف به تنگ گجستان 24 ساعت ادامه داشت.

 

وی که به همراه خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما برای نخستین بار بعد از 54 سال در محل حادثه حضور یافت بود، افزود: در این نبرد که ملا غلامحسین سیاهپور فرماندهی عشایر را برعهده داشت، بیش از 56 نفر از نیروهای ارتش شاهنشاهی کشته شدند و از عشایر هم تنها یک نفر به نام لهراسب موسی پور بابکانی کشته و دو نفر دیگر به نام های بهرام مندنی پور و خان طلا باقری زخمی شدند.

 

حاج بندر باقری در سال 74 در سفر رهبر معظم انقلاب به استان کهگیلویه و بویراحمد در روستای باغچه جلیل میزبان رهبر انقلاب بود.

 

**امرالله سیاهپور، فرزند غلامحسین سیاهپور نیز گفت: مردان سلحشور عشایر از طوایف مختلف در این جنگ حضور داشتند و افتخار بزرگی در تاریخی زرین مبارزات عشایر جنوب در همراهی با امام ثبت کردند.

 

وی افزود: فرمان مقاومت و مبارزه از سوی روحانیت منطقه و در راس آنان سید کرامت الله ملک حسینی، سید علی اصغر حسینی و همراهی و مشارکت پرشور عشایر باعث شکست رژیم طاغوت در جنگ گجستان شد.

 

9 دی ماه سال 43 غلامحسین سیاهپور به همراه حسینقلی ایزدی، غلامحسین محمدی و ترکی پیرایش به عنوان مخالفان رژیم و مسببان درگیری گجستان در شیراز تیرباران شدند و کردی انصاری از دلاور مردان همراه نیز پس از مدتی در کوه های بویراحمد به دست عمال طاغوت کشته شد.

 

**حاج فرخ ایزدی، فرزند حسینقلی ایزدی و برادر یکی از شهدای دفاع مقدس که در جنگ گجستان نوجوان بوده، گفت: هماهنگی و مشارکت همه عشایر در مقابله با رژیم طاغوت و آستانه حوادث 15خرداد 42 شکستی از سوی عشایر برای طاغوت را رقم زد.

 

وی افزود: پس از جنگ تا مدتها مناطق جلیل، بابکان، انصاری ها و دشت اطراف گجستان توسط رژیم طاغوت بمباران شدند.

 

شایان ذکر است، رهبر معظم انقلاب در سال 74 در سفر به استان در نشست شورای اداری به حادثه گجستان اشاره و با تمجید از مقاومت و شجاعت عشایر، بمباران روستاهای استان توسط رژیم پهلوی را به سختی نکوهش و نشانه ناتوانی رژیم عنوان کرد.

 

منطقه عشایر گجستان در 150 کیلومتری یاسوج مرکز کهگیلویه و بویراحمد و حدفاصل شهرستان رستم در فارس و بویراحمد است.

کد خبر 782679

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha