به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله «علی اکبر رشاد» درآیین نکوداشت پرفسور «محمد لگنهاوزن» که امروز (پنجشنبه 29 فروردین) در موسسه عالی امام خمینی(ره) برگزار شد، گفت: پرفسور لگنهاوزن یک شخصیت جستجوگر و پرسشگر است که یک مسلمانی سلمان وار را برگزید. وی از پایگاه فلسفه دین به دین رسید و با تفکر و تعقل و جستجو و پرسشگری به دین حق یعنی تشیع دست یافت.
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی افزود: لگنهاوزن یک شخصیت بابرکت است و آثار مکتوب وی که اکثرا به فارسی ترجمه نشده، بسیار ارزشمند و گره گشا و راهگشاست. شخصیت ایشان منشأ انتشار مباحث ارزشمندی در مراکز علمی کشور به ویژه حوزه شد.
وی اظهار داشت: ایشان شاگردان برجسته ای را تربیت کرده است و یک حکیم به شمار می آید که تواضع از ویژگی های وی بوده و شخصیتی متواضع و فروتن است.
آیت الله رشاد تصریح کرد: در سفر حج با ایشان ارتباط داشتم و به اخلاص و اخلاق و صفای باطن و خوی حکیمانه وی پی بردم. زندگی وی با فراز و شیب های فراوانی روبرو بود تا اینکه به مذهب تشیع گرایش پیدا کرد و زندگی خود را وقف دین و مذهب کرده است.
وی با انتقاد از بی توجهی به فلسفه در جامعه علمی ایران ادامه داد: متاسفانه ارزش و کارکرد فلسفه دین در جامعه علمی ما مورد توجه نیست و در حوزه کمتر مورد اعتنا قرار می گیرد در حالی که فلسفه دانش حوزه است نه دانشگاه. اصحاب دانشگاه نسبتی با فلسفه دین ندارند و غیر از اهل فن باید به کلام و عقاید بپردازند.
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تأکید کرد که اهل فن و اصحاب حوزه هستند که باید به فن دین توجه ویژه ای داشته باشد چرا که تحول در دانش های حوزوی در گرو توجه به فلسفه های مضاف است و در این میان فلسفه دین جایگاه خاصی دارد.
وی خاطرنشان ساخت: فلسفه دین الحادی و مسیحی و یهودی و تحت تاثیر مکاتب فلسفه غرب کارگشا و راهگشا نیست بلکه زیانبار است. فلسفه دین در نگاه رایج یک قلمرو محدودی دارد و به مثابه یک دانش، ساختار و انسجام ندارد و به مباحث محدودی می پردازد که رمز آن نیز اینست که عمدتا زادگاه فلسفه دین عالم مسیحیت است.
رشاد از مسیحیت کنونی به عنوان سنت مسیحی فاقد شریعت یاد کرد و گفت: مسیحیت کنونی، دین حداقلی به شمار می آید. مباحث فلسفه دین متاثر از قلمرو محدود دین کنونی مسیحیت مطرح می شود و به حوزه های بسیاری که در نگرش اسلامی در چارچوب دین قرار می گیرد توجهی نمی شود.
وی افزود: دیگران که بیشترین افراد را در مقطع تاسیس این ادبیات علمی و حوزه معرفتی نقش داشته و ملحد بودند و ملحدان در تاسیس فلسفه دین نقش زیادی دارند، همین سنت دینی را دیده و قلمرو را محدود فرض کردند اما در نگاه اسلامی و با لحاظ اینکه مصداق دین برای ما اسلام است قلمرو فلسفه دین بسیار گسترده است.
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ادامه داد: فلسفه دین به معنای اعم شامل فلسفه عقاید و علم دینی و اخلاق دینی و احکام دینی است و قلمرویی به گستردگی دین اسلام دارد. باید پاسخگوی پرسش های فلسفی در همه اضلاع هندسی دین باشد.
وی تصریح کرد: ما باید فلسفه دین اسلام را تاسیس کنیم. دانشمندان سالیان دور به تفاوت میان ادیان که گاهی به تناقض و رویارویی همه جانبه می رسید، آگاه بودند و بر این اساس به فلسفه اسلامی اهتمام می ورزیدند.
رشاد بیان داشت: حوزه باید به فلسفه دین توجه داشته باشد زیرا تکامل معرفت دینی در گرو فلسفه دینی است و توسعه اخلاق و احکام در گروه توجه به فلسفه است. فقه و اجتهاد نیازمند به بحث مطالعه درباره فلسفه دین است.
وی تأکید کرد: فقه در گذشته مبتنی بر اصول بوده و اصول مبتنی بر علم کلام بوده است. ما امروز یک خاکریز عقبتر رفته و فلسفه دین چالش کنونی را تشکیل می دهد و بر این اساس اصول فقه ما باید مبتنی بر فلسفه دین باشد. فقه باید نگاه فلسفه دینی داشته باشد و اگر فقه می خواهد فقه نظام و حکومت و مدیریت جامعه را به عهده بگیرد بدون نظریه پردازی در فلسفه فقه نمی توان به این آرمان و هدف دست یافت.
نظر شما