به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، «حمید پارسانیا» امروز(چهارشنبه 28 فروردین) در نشست خبری همایش نظریه علم اسلامی و کاربست آن در نظام آموزش و پرورش که در سالن جلسات سازمان تبلیغات برگزار شد، گفت: این همایش در پاسخ به نیاز جامعه اسلامی صورت می گیرد. نظام آموزش عالی و آموزش و پرورش در سیاست گذاری کلان به نظریه های بومی نیاز دارند.
دبیر کمیته علمی همایش با اشاره به توجه ویژه اسلام به علم افزود: توجه ویژه ای در 100 سال گذشته به مقابله با غرب شده است. مسأله تکنولوژی و فناوری، اسقلال جهان اسلام، توسعه جهان اسلام اهمیت دوچندان علم دینی را روشن کرد و در مقطع بعدی روشن اندیشان جهان اسلام چه در کشورهای عربی و چه در شرق جهان اسلام و همچنین با اندکی تأخیر در خود ایران متوجه این شدند که جهان اسلام برای حفظ هویت خودش و احیای ویژگی تمدنی خودش ناگریز باید نگاهی به معرفت علمی درون خود داشته باشد.
وی تصریح کرد: بحث تعیین هویت علم با جهان اسلام سبب پیدایش جریان های چندگانه با رویکردهای مختلفی شده و مسلمانان در اروپا و آمریکا و در آسیای جنوب شرقی و ... جریان هایی به وجود آمدند.
پارسانیا اظهار داشت: انقلاب اسلامی در خیزش تمدنی جهان اسلام پیشگام بود و در پرداختن به این مسائل فعال شد تا جایی که تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی در همین راستا بود.
وی ادامه داد: حوزه علمیه بیش از دو دهه است که وارد این بحث شده و نظرهای مختلفی را شکل داده است. جهان اسلام همواره باید نسبت علم خود را با دین مشخص کند و مباحثی که درباره نسبت عقل با وحی و نقل بوده است آثار فراوانی را در تاریخ ثبت کرده است.
عضو هیأت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) تأکید کرد که فیلسوفان و متفکران جهان اسلام موضع های متعددی داشته و کارهای فارابی و ابن سینا و غزالی و تا ادامه قرن نهم در این زمینه زبانزد هستند اما در 5 دهه اخیر مساله علم شکل جدیدی به خود گرفته است.
وی خاطرنشان ساخت: این مباحث هم اکنون متوجه علومی است که از غرب آمده اند و ما به استفاده از علوم دیگران نیاز داریم اما تجربه چگونه استفاده کردن را نیز باید داشته باشیم و پس از 100 سال مواجهه هم اکنون درباره چگونگی تعامل و برخورد فعالتر باید تدبیری بیاندیشیم تا فقط از علوم غربی نباشد.
پارسانیا گفت: بزرگان و استادان حکمت در این زمینه ورود جدی داشته اند که آیت الله جوادی آملی به این مساله توجه ویژه ای دارند.
وی درباره اهداف این همایش بیان داشت: این همایش در پی درگیر کردن و آوردن آورده های این جریان ها برای کاربردی کردن در نظام آموزشی ما است و می خواهیم در این زمینه بحث کرده و الگو ارائه کنیم.
دبیر کمیته علمی همایش با اشاره به برگزاری 6 پیش نشست تصریح کرد: در این نشست ها سعی شده است تضارب آرای مختلف درون حوزه نسبت به نظریات علوم دینی با قرائت های مختلف بررسی و نقد شود و در این راستا افراد و اشخاصی که در این زمینه مطالعه داشته اند با یکدیگر گفت وگو کردند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در پایان گفت: 100 مقاله و خلاصه مقاله به دبیرخانه ارسال شده که 50 مقاله گزینش شده و 20 تا از آنها به صورت سفارشی شکل گرفته است.
نظر شما